Η 15η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 3 Μαΐου 2018, με σύνθημα «Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε»

285 εκδότες, πλήθος συγγραφέων και 500 εκδηλώσεις!

Στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ-HELEXPOστη Θεσσαλονίκη, με θέμα την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία ανοίγει τις πύλες της για το κοινό την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, μίλησαν οι:Γιώργος Παπαναστασίου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας ΑΠΘ, Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ-Helexpo, Έλλη Χρυσίδου,αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης και PhilippeRay, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό απηύθυνε ηΚατερίνα Νοτοπούλου, διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

«Η ΔΕΒΘ δεν είναι μόνο μία έκθεση βιβλίου, αλλά μία γιορτή του πολιτισμού, που έχει να κάνει με όλη την χώρα και όχι μόνο με τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΠ. Αναφερόμενος δε στην επιλογή να είναι τιμώμενες της ΔΕΒΘ οι χώρες της γαλλοφωνίας, σημείωσε ότι το βιβλίο είναι γλώσσα και πολύ συχνά η γλώσσα δεν ταυτίζεται με μία χώρα.

Στους στόχους της ΔΕΒΘ που είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής της εποχής, η ουσιαστική ένταξη στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων, πεδίο όπου έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά και η διάδοση και του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΔΕΒΘ, Μανώλης Πιμπλής. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τρίγωνο ‘’Ελλάδα-Δυτική Ευρώπη-Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τα βήματα διεθνοποίησης που έχει κάνει η ΔΕΒΘ.

«Μια πραγματικά διεθνής έκθεση είναι η φετινή ΔΕΒΘ», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo,  Τάσο Τζήκα, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση του αφιερώματος στις χώρες της Γαλλοφωνίας. Έκανε δε γνωστό πως σε συνεργασία με το ΕΙΠ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης της έκθεσης μετά το 2019.

Με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, τόνισε πως ο δήμος θέλει να γίνει πιο ενεργός συνεργάτης στην υπόθεση της ΔΕΒΘ, ενώ υπογράμμισε τις στενές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία και εν προκειμένω με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, PhilippeRay, αναφέρθηκε στις πλούσιες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος της γαλλοφωνίας, αλλά και στη σχέση της Γαλλίας με την πόλη, με δεδομένη και την ύπαρξη του Γαλλικού Ινστιτούτου εδώ από το 1906. Τόνισε δε πως στο περίπτερο των 350 τ.μ. που θα είναι αφιερωμένο στη γαλλοφωνία θα υπάρχουν πολλές πρεσβείες γαλλόφωνων χωρών, πολλοί Γάλλοι εκδότες, ενώ θα φιλοξενηθούν ακόμα και εργαστήρια γαστρονομίας

Στην καρδιά των Θεσσαλονικέων «μιλά» η ΔΕΒΘ, όπως είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά της η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη,Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία εξέφρασε την κυβερνητική βούληση για τη στήριξή της.

Την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτώνκαι ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. ΤοΕλληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στηρίζει την προβολή του ελληνικού βιβλίου διεθνώς, οργανώνοντας τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό προβολής του βιβλίου στη χώρα μας.

Φωτογραφικό υλικό Συνέντευξης Τύπου

Η 15η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΔΕΒΘ)
3-6 Μαΐου 2018 ● ΔΕΘ-HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13, 14 & 15
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη ● Τηλ.: 2310-291111
http://thessalonikibookfair.gr/
Είσοδος Ελεύθερη
Γραφείο Τύπου: Βασίλης Κιμούλης, Τ: 697-3310089, Ε: press-tbf@hfc.gr


Διαβάστε επίσης:
15η ΔΕΒΘ: Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων – Γωνιά Εκπαιδευτικών
15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [3-6 Μαΐου 2018]
15η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου 2018): Τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας