Η τέχνη των εικόνων μεταξύ της Σικελίας και της Ελλάδας – Παλέρμο

Έκθεση αφιερωμένη στη βυζαντινή παράδοση σε διάλογο με σύγχρονα έργα στο Επισκοπικό Μουσείο του Μονρεάλε.


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Ένα αφιέρωμα στην ιστορία της τέχνης και την ελληνοβυζαντινή παράδοση στο θέμα των εικόνων, σε διάλογο με σύγχρονα έργα εμπνευσμένα από την εικονογραφία του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων. Μια σύγκριση που ανατέθηκε σε δώδεκα καλλιτέχνες (6 Σικελούς και 6 Έλληνες), οι οποίοι αναμετρούνται με την καλλιτεχνική έκφραση (στην πραγματικότητα με την εικόνα) που αντιπροσωπεύει καλύτερα την ελληνικότητα και την αμοιβαία επιρροή μεταξύ των δύο λαών.

Αυτό είναι το νόημα της μεγάλης έκθεσης «Εικόνες. Παράδοση / Σύγχρονη εποχή – Οι μεταβυζαντινές εικόνες της βορειοδυτικής Σικελίας και η σύγχρονη ερμηνεία τους», που διεξάγεται στην Αίθουσα San Placido του Επισκοπικού Μουσείου Μονρεάλε, από τις 4 Απριλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση, την οποία εμπνεύστηκαν ο Francesco Piazza και ο Βασίλης Καραμπάτσας, διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Tρινακρία» και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τους καλλιτέχνες Μανώλη Αναστασάκο, Δημήτρη Ντόκο, Νίκο Μόσχο, Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο, Ζωή Παππά, Χρήστο Tσιμάρη, ενώ η Σικελία από τους καλλιτέχνες Giuseppe Bombaci, Sandro Bracchitta, Giorgio Distefano, Roberto Fontana, Antonino Gaeta και Ignazio Schifano.

Το σημείο αναφοράς της έκθεσης είναι ο διάλογος μεταξύ ιστορίας και σύγχρονης εποχής, ξεκινώντας από τη γνώση των μεταβυζαντινών εικονογραφικών πολιτιστικών μαρτυριών στη βορειοδυτική Σικελία και ειδικότερα την παραγωγή ιερών εικόνων από τους Βενετοκρήτες τεχνίτες, που προορίζονταν για τις καθολικές κοινότητες της ελληνικής ιεροτελεστίας που ιδρύθηκαν στη σικελική επικράτεια ήδη από τον δέκατο πέμπτο αιώνα.

Η Σικελία και η Ελλάδα ταυτίζονται εδώ και αιώνες: σκεφτείτε μόνο τα αξιόλογα μνημεία, τις διάσημες καλλιτεχνικές και επιστημονικές προσωπικότητες που έχουν χαρακτηρίσει αυτήν τη γη η οποία γνώρισε μια σημαντική, μοναδική και σύνθετη πτυχή του ελληνικού πολιτισμού. Η Σικελία έχει ελληνικές αρχαιότητες  ίδιας σπουδαιότητας με εκείνες της πατρίδας και παρουσιάζει ένα πολιτιστικό περιβάλλον ανοικτό στις πιο ποικίλες επιρροές των μεσογειακών περιοχών.

Αναμφισβήτητα, η συμβολή και ο πολιτιστικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας, που δεν διακόπηκε ποτέ στους αιώνες, γνώρισε πρωτότυπα κανάλια, νέες λύσεις και λαμπρά αποτελέσματα. Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη αυτής της έντονης και σημαντικής πολιτιστικής ένωσης μεταξύ της Σικελίας και της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερο συστατικό στοιχείο της, το θρησκευτικό, που σημάδεψε  την ιστορία αυτών των δύο λαών , ακολουθώντας τη διασπορά.

Τα εγκαίνια γίνονται την Πέμπτη,  4 Απριλίου, στις 6 μ.μ. Η έκθεση είναι επισκέψιμη από Τρίτη έως Σάββατο από τις 9.30 έως τις 15.30. Το εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου στις αίθουσες εκθέσεων του Επισκοπικού Μουσείου.