Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Νύχτα της Λογοτεχνίας 2015 – Βουκουρέστι

«Η Νύχτα της Λογοτεχνίας 2015» πραγματοποιείται στις 9 Οκτωβρίου, στο Αστρονομικό Ινστιτούτο της Ρουμανικής Ακαδημίας. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βουκουρέστι συμμετέχει στη «Νύχτα της Λογοτεχνίας 2015» με το μυθιστόρημα «Ναι» της Μαργαρίτας Καραπάνου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει η ηθοποιός Cerasela Iosifescu, σε μετάφραση του Claudiu Sfirschi-Lăudat.

Η Μαργαρίτα Καραπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Ήταν κόρη της πεζογράφου και θεατρικής συγγραφέα Μαργαρίτας Λυμπεράκη και του ποιητή και δικηγόρου, Γιώργου Καραπάνου. Σπούδασε κινηματογράφο και φιλοσοφία στο Παρίσι και νηπιαγωγός δια αλληλογραφίας στο Λονδίνο.
Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» κυκλοφόρησε το 1976. Το δεύτερο, «Ο Υπνοβάτης», τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος στη Γαλλία, το 1988. Βιβλία της έχουν εκδοθεί σε διάφορες χώρες.
Έχει γράψει επίσης δύο αυτοβιογραφικά βιβλία: «Δε μ’ αγαπάς, μ’ αγαπάς» και «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» (το ημερολόγιο που τηρούσε από ηλικία δεκατριών έως τριάντα τριών ετών).
Πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου του 2008 στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν λόγω της πνευμονοπάθειας που την ταλαιπωρούσε.

Η Cerasela Iosifescu είναι ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Παίζει στη σκηνή του Θεάτρου Nottara στο Βουκουρέστι και από το 2002 στο Εθνικό Θέατρο «Marin Sorescu» της Κραϊόβας.

Αστρονομικό Ινστιτούτο της Ρουμανικής Ακαδημίας (Cuțitul de Argint 5)
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, 19.00-24.00