Η Κουζίνα της Ειρήνης: make food, not war — Ουάσιγκτον

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας των Εθνικών Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC), διοργάνωσε στις 5 Μαΐου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Συμπόσιο για τη μαγειρική ως ειρηνοποιό παράγοντα στις σχέσεις των ανθρώπων.

Η Διπλωματία της Κουζίνας, ή Γαστροδιπλωματία, είναι ανερχόμενος τομέας στις Διεθνείς Σχέσεις και χρησιμοποιεί τη δύναμη του φαγητού ως μέσο επικοινωνίας για την ειρηνική συνύπαρξη με την πρόληψη και αποφυγή συγκρούσεων.

Οι άνθρωποι από ανέκαθεν συναντιούνται γύρω από το τραπέζι φαγητού. Όταν μετακινούνται ή μεταναστεύουν, μεταφέρουν μαζί τους και τις διατροφικές τους συνήθειες, που αποτελούν μέρος των παραδόσεών τους. Όταν έρχονται σε επαφή με άτομα άλλων εθνικοτήτων γύρω από το τραπέζι, ένα νέο είδος διπλωματίας εκτυλίσσεται, το οποίο συμβάλλει στην αποδοχή διαφορετικών αξιών και παραδόσεων μέσα από τις διατροφικές συνήθειες. Οι ομιλήτριες του Συμποσίου, με επαγγελματική εμπειρία στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην εξωτερική πολιτική με την άσκηση Πολιτιστικής Διπλωματίας, καθώς και στον ακαδημαϊκό χώρο, υποστήριξαν ότι η Διπλωματία της Κουζίνας είναι μία ήπια δύναμη που μπορεί αποτελεσματικά να εξομαλύνει αντιθέσεις και να γεφυρώσει συγκρουόμενες πλευρές με αποτελεσματικότερο τρόπο από τη συνήθη διπλωματική οδό.
Την πρωτοβουλία ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2012 η τότε Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον, η οποία και εισήγαγε τον όρο της Διπλωματίας της Κουζίνας. Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί προγράμματα ανταλλαγών με πολλές άλλες χώρες και ο Λευκός Οίκος προωθεί την υγιεινή διατροφή στα σχολεία προς εξάλειψη της παιδικής παχυσαρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο και κινήματα για την αποφυγή συγκρούσεων παρουσιάζονται σε παγκόσμια κλίμακα και το θέμα έχει αρχίσει να διδάσκεται στα Τμήματα Διεθνών Σχέσεων των αμερικανικών πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, στο Συμπόσιο συμμετείχαν η πρώην Διευθύντρια Εθιμοτυπίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πρέσβειρα Καπρίσια Μάρσαλ, η Λωρήν Μπερστάιν, Διευθύντρια Γαστρονομικής Διπλωματικής Συνεργασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τζοχάννα Μέντελσον Φόρμαν, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αμέρικαν, όπου διδάσκει γαστρονομική διπλωματία και έχει ιδρύσει την «Κουζίνα της Σύγκρουσης», η Μεξικανή Πάτι Τζίνικ, σεφ, συγγραφέας και πολιτική αναλύτρια, και η διοργανώτρια του Συμποσίου, Ζωή Κοσμίδου, ως Εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον, αλλά και ως Εκπρόσωπος της EUNIC, παρουσιάζοντας τις στρατηγικές που εφαρμόζουν τα Εθνικά Πολιτιστικά Ινστιτούτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινά πολιτιστικά προγράμματα για την προώθηση των διαπολιτισμικών σχέσεων, του τουρισμού, της εθνικής κουζίνας και των προϊόντων τους. Η Ζωή Κοσμίδου αναφέρθηκε ειδικότερα στην ελληνική κουζίνα, στην υγιεινή διατροφή και στα εκλεκτά προϊόντα από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα, καθώς και στον συμβολισμό του συμποσίου και της συνεύρεσης γύρω από το τραπέζι, στον ελληνικό τρόπο ζωής, αλλά και στις διαπραγματεύσεις.

Μέσα από τις παρουσιάσεις των ομιλητριών διερευνήθηκαν οι τρόποι που οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και οι ιδιώτες εργάζονται με στόχο την ειρηνική συνεύρεση διαφορετικών πολιτισμών και την αποφυγή συγκρούσεων. Επίσης, το πώς μπορεί η γαστροδιπλωματία να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στις διαδραστικές σχέσεις εντός της κοινωνίας των πολιτών. Τέλος, πώς ο ανερχόμενος αυτός τομέας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά από ηγέτες και ιδιώτες και να παίξει σημαντικό ρόλο στη διπλωματία και στις Διεθνείς Σχέσεις.
Η Διπλωματία της Κουζίνας χρησιμοποιείται πλέον από πολλές άλλες χώρες για την προώθηση του τουρισμού, την επικοινωνιακή στρατηγική (branding) και την οικονομική ανάπτυξη με την αύξηση του τουρισμού, της ζήτησης των προϊόντων και των εξαγωγών τους.

Η εκδήλωση αυτή με τους διακεκριμένους καλεσμένους διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον, με στόχο να τεθεί η Ελλάδα στον παλμό των γεγονότων και των διεθνών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το Κέντρο Μπραδήμα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επιχορήγησε και φιλοξένησε την εκδήλωση στις νέες του εγκαταστάσεις στην Ουάσιγκτον.

Πριν από την έναρξη του Συμποσίου μία ομάδα μαθητών από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας έκανε μία μαγειρική παρουσίαση στο πλαίσιο του προγράμματος «Τα παιδιά-μάγειρες», που περιλαμβάνει διαγωνισμούς μεταξύ σχολείων και παρουσιάζεται σε εστιατόρια της χώρας τους. Το πρόγραμμα αυτό προωθεί την ομαδική εργασία και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των μαθητών, καθώς διδάσκει και επαναφέρει παραδοσιακές συνταγές στα οικογενειακά γεύματα.

Τρίτη 5 Μαΐου 2015
Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης

Αναμετάδοση της εκδήλωσης στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης