Η Εθνική Εορτή της Ελλάδας στο Βουκουρέστι

Συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών διοργανώνεται στο Βουκουρέστι από την Πρεσβεία της Ελλάδος και την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Ρουμανική πρωτεύουσα, για τον εορτασμό της 196ης  Επετείου από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η συναυλία πραγματοποιείται, στο Ρουμανικό Ωδείο, την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 17:00.

Χορηγός: Plori Capital & Consulting SRL

Πρόγραμμα:

Παύλος Καρρέρ – Ο Γέρο-Δήμος για κουαρτέτο εγχόρδων (μεταγραφή Νίκου Σκαλκώτα)
Σίμος Παπάνας – La Folia. Παραλλαγές για κουαρτέτο εγχόρδων
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν – Κουαρτέτο εγχόρδων σε Ντο μείζονα, οp. 59, nr. 3
– Andante con moto – Allegro vivace
– Andante con moto quasi allegretto
Menuetto grazioso
Allegro molto
Νίκος Σκαλκώτας – Πέντε ελληνικοί χοροί για κουαρτέτο εγχόρδων
Ηπειρωτικός
Κρητικός
Τσάμικος
Αρκαδικός
Κλέφτικος

!pliant ziua greciei.cdrΤο Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, τον βιολίστα Πάρη Αναστασιάδη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη. Έχει δώσει συναυλίες που έτυχαν πολύ καλής υποδοχής από το κοινό στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Αθήνας, όπως το Μέγαρο Μουσικής, η αίθουσα του Φ. Σ. «Παρνασσός», το Παλλάς,  το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Ωδείο Αθηνών, αλλά και σε χώρους όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Άρτα, η Κέρκυρα κι ο Βόλος. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία του κουαρτέτου σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης, το Φεστιβάλ Παξών και τα φεστιβάλ μουσικής της Alba και „Armonie della Sera” στην Ιταλία. Συναυλίες του κουαρτέτου έχουν ηχογραφηθεί και μαγνητοσκοπηθεί από την Ιταλική Ραδιοφωνία, το ραδιόφωνο του Βατικανού και την Τηλεόραση της Βουλής. Συνεργάζεται συχνά με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Tο ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της φιλολογίας της μουσικής δωματίου, αλλά και έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που έχει παρουσιάσει σε α’ εκτέλεση.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε τα τελευταία χρόνια στο κοινωνικό έργο του κουαρτέτου δίνοντας συναυλίες, με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές, ειδικά σχολεία αλλά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, φέρνοντας κοντά στην κλασσική μουσική συνανθρώπους μας που αλλιώς η πρόσβασή τους στους συναυλιακούς χώρους θα ήταν πολύ δύσκολη.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών βραβεύθηκε το 2013 από το διεθνές σωματείο «Gina Bachauer» για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες που προσφέρει.