Επίσκεψη του Προέδρου του ΕΙΠ στην Αίγυπτο

Μία πρώτη συνάντηση με τους πολιτιστικούς φορείς της Αιγύπτου αλλά και τους αντίστοιχους Ελληνικούς φορείς που «μεταλαμπαδεύουν» την Ελλάδα στη Χώρα του Νείλου, θα έχει από 13 έως 17 Φεβρουαρίου, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Τσουκαλάς, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, από τον οποίο και θα ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι στην παραθαλάσσια αυτή πόλη της Αιγύπτου, λειτουργεί Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει πολλοί Αιγύπτιοι σπουδαστές Ελληνικής γλώσσας, ενώ πολλές και σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο όπου στεγάζεται, στο νεοκλασικό κτίριο του πρώην Αβερωφείου Παρθεναγωγείου. Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με την επικεφαλής του Παραρτήματος, κα Σταυρούλα Σπανούδη, για νέες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την παρουσία του ΕΙΠ στην Αίγυπτο.

Με το ίδιο σκεπτικό και με την προσμονή της μεγαλύτερης συνεργασίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Τσουκαλάς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ιωάννη Παπαδόπουλο και το ΔΣ της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας. Θα συναντηθεί επίσης με τους εκπροσώπους αντίστοιχων πολιτιστικών φορέων της πόλης, όπου θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και του ιδρύματος Anna lindh, οι Διευθυντές των διαφορετικών τμημάτων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Alex-Med & Alexandria Centre for Hellenistic Studies, ο Πρόεδρος του κλασσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας και η Διευθύντρια της Όπερας της πόλης.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ θα συναντήσει τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη και θα επισκεφθεί τα Ελληνικά σχολεία στο Ελληνικό τετράγωνο του Σάτμπι.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης, επίσκεψη στο Σπίτι του Καβάφη, την ευθύνη για το οποίο έχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, αλλά και στο Βυζαντινό Μουσείο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στο Κάιρο, ο κ. Τσουκαλάς θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, ενώ θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο, κ. Λαμπρινή Κομίνη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστο Καβαλή, καθώς και την Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη.