«Η Γαστρονομία στην Τέχνη»: Έκθεση Ανταλλαγής Απόψεων Νέων Καλλιτεχνών Ελλάδας-Κίνας στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Με αφορμή τον εορτασμό της 50ής επετείου σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Κίνας και με στόχο την ενίσχυση των συνεργασιών του «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας», η έκθεση ‘Η Γαστρονομία στην Τέχνη’ θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Τα εγκαίνια της «Έκθεσης Ανταλλαγής Απόψεων των Νέων Καλλιτεχνών μεταξύ Κίνας-Ελλάδος», η οποία συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Κινέζικο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αθήνα και την Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας, θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου 2022 ενώ η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από τις 7 Νοεμβρίου έως και 6 Δεκεμβρίου 2022, στην έδρα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και συγκεκριμένα στην οικία Μποδοσάκη, Στρατηγού Καλλάρη 50 , Παλαιό Ψυχικό.

Στόχος της έκθεσης είναι η δημιουργία μιας υψηλής ποιότητας πλατφόρμας τεχνικών ανταλλαγών, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους από τις δύο χώρες ιδιαίτερα στους νέους καλλιτέχνες, να επικοινωνήσουν τις ιδέες δημιουργίας των έργων τους στην έκθεση, να βιώσουν διαφορετικές μορφές έργων τέχνης και να προσπαθήσουν να συμβάλουν στις πολιτισμικές ανταλλαγές και στη συνεργασία μεταξύ των νέων καλλιτεχνών από τις δύο χώρες.

Συνολικά 9 εξαιρετικοί νέοι καλλιτέχνες από την Κίνα και την Ελλάδα θα εκθέσουν 34 έργα τους.  Τα έργα έχουν επιλεχθεί ώστε να αντιπροσωπεύονται η δημιουργική τους  ταυτότητα και οι καλλιτεχνικές τους αντιλήψεις. Κινέζοι και Έλληνες καλλιτέχνες έχουν επικοινωνήσει πολλές φορές σε διαφορετικά επίπεδα κι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές διαδικτυακές εκθέσεις ανταλλαγής απόψεων πριν από την έκθεση, γεγονός που θέτει σημαντικές βάσεις για ανταλλαγές και συνεργασίες στον τομέα της τέχνης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι 9 νέοι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες στην έκθεση αυτή είναι ήδη φημισμένοι στους αντίστοιχους τομείς τέχνης τους. Χρησιμοποιούν επιδέξια τη γλώσσα της τέχνης για να ερμηνεύσουν την έννοια της θεωρίας «Συνεννόηση μεταξύ Θεού και Ανθρωπότητας» των αρχαίων Κινέζων σοφών και να απαντήσουν παράλληλα στις αναζητήσεις των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Το μοναδικό καλλιτεχνικό ύφος και οι καινοτόμες ιδέες των καλλιτεχνών έχουν κερδίσει ευρεία αναγνώριση στους καλλιτεχνικούς κύκλους των δύο χωρών, ενώ τα έργα τους, με υψηλή καλλιτεχνική αξία, αναγνωρίζονται επίσης ευρέως από πολιτιστικούς φορείς και ιδιώτες συλλέκτες.

Στα έργα των Κινέζων καλλιτεχνών που εκτίθενται σε αυτή την έκθεση, είναι έντονο το στοιχείο της έμπνευσης από τη συνάντηση αρχαίων κινεζικών πολιτισμών με τους ελληνικούς πολιτισμούς μετά την παραμονή των καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Οι προσκαλεσμένοι Έλληνες καλλιτέχνες συνδυάζουν επιδέξια τη γεωμετρικότητα με εκφραστικά μέσα όπως την αρχαία ελληνική παραδοσιακή ζωγραφική και τη γλυπτική· ενώ οι στρογγυλεμένες γραμμές των αφηρημένων γλυπτών εμπνέονται από την κληρονομιά των αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων με τη συνύπαρξη ανατολικών στοιχείων.

Η Έκθεση Ανταλλαγής Απόψεων διευρύνει το εύρος των ανταλλαγών ανάμεσα στους καλλιτεχνικούς κύκλους Κίνας – Ελλάδας, προσφέρει δημιουργικές εμπνεύσεις και θέματα για τους καλλιτέχνες των δύο χωρών και φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέα πεδία πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στην Ελλάδα, προωθώντας περαιτέρω την ανάπτυξη ανταλλαγών γνώσεων και συνεργασίας στον κλάδο τέχνης μεταξύ Κίνας – Ελλάδας.