«Ελληνογερμανικά βλέμματα στην λογοτεχνία και την τέχνη» – Συζήτηση στο Βερολίνο

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου προσκαλεί εσάς και τους φίλους σας στην συζήτηση των
Αριστείδη Αντονά και Χρήστου Αστερίου
«Ελληνογερμανικά βλέμματα στην λογοτεχνία και την τέχνη»
την Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, ώρα 19.30
στο Kaminzimmer του Literaturhaus Berlin (Fasanenstraße 23, 10719 Berlin)
στα ελληνικά με διαδοχική διερμηνεία στα γερμανικά

Είσοδος ελεύθερη

Δεκαεπτά χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης και τα ίδια, παλιά κλισέ συνεχίζουν να παραμορφώνουν την εικόνα της. Από τα σαράντα και πλέον μεταφρασμένα βιβλία δεν διασώθηκαν παρά ελάχιστα. Ακόμα και κατά την διάρκεια της κρίσης η ελληνική λογοτεχνία δεν κατάφερε να βγει από τα στενά της όρια: οι Γερμανοί πληροφορούνταν για την κατάσταση των πραγμάτων αποκλειστικά από τον τύπο ενώ οι εκδότες δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για όσα είχαν να πουν οι Έλληνες συγγραφείς.
Όπως κάθε άλλη «μικρή» λογοτεχνία έτσι και η ελληνική δεν μπορεί να ξεφύγει από την μοίρα της: το διεθνές αναγνωστικό κοινό συνεχίζει να ενδιαφέρεται για εκείνα τα βιβλία, που επιβεβαιώνουν όσα ήδη γνωρίζουν για την χώρα. Σε μια υπέροχη ομιλία της προ ετών με τίτλο «Ο κίνδυνος της μοναδικής ιστορίας» η νιγηριανή συγγραφέας Chimamanda Ngozi Adichie αναφέρθηκε στους αναγνώστες μεγάλων χωρών και στην εξουσία, που αυτοί ασκούν στις «μικρές» λογοτεχνίες. Επιμένοντας στην «μοναδική» ιστορία που γνωρίζουν και έχουν διαβάσει σε διάφορες παραλλαγές δείχνουν απρόθυμοι να την ανασκευάσουν, να την αλλάξουν, να την θέσουν υπό αμφισβήτηση. Τι μπορούν να προσφέρουν οι «μικρές» λογοτεχνίες σε μια εποχή αυξανόμενου εθνικισμού; Και πως θα ξεπεράσουμε, άραγε, την κατάρα της «μοναδικής» ιστορίας;
Χρήστος Αστερίου

Ο Αριστείδης Αντονάς εκτείνει τη δραστηριότητά του από την λογοτεχνία και την αρχιτεκτονική στην τέχνη και την φιλοσοφία. Εκπόνησε την διδακτορική διατριβή του στην Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris X (Nanterre). Ο Α. Αντονάς συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις (Μπιενάλε Βενετίας, Σάο Πάουλο, Θεσσαλονίκης, κ. ά.). Το έργο του παρουσιάστηκε σε ατομικές μουσειακές παρουσιάσεις στην Ελβετία, την Αυστρία και την Γαλλία. Στο πλαίσιο της documenta14 παρουσίασε την εγκατάστασή του „Empty University“  στην Αθήνα και το Κάσελ.

Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας και μεταφραστής, μεταξύ άλλων της Κρίστα Βολφ και του Ούγκο φον Χόφμανσταλ. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Βερολίνο και διδάσκει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο του μυθιστόρημα «Η θεραπεία των αναμνήσεων» (2019).