Ελληνικές και Κυπριακές διακρίσεις στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου «Castello di Duino»

Στην 17η έκδοση του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης και Θεάτρου με θέμα «Εκεί όπου η μουσική γεννιέται» υπήρξαν πολλές και σημαντικές διακρίσεις νέων και σχολείων  από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα:

  • Το ποίημα «Where music is born» [Εκεί όπου η μουσική γεννιέται] της 12χρονης Μαρίας Τζουράκη διακρίθηκε με το σημαντικό βραβείο «Sergio Penco» στο διαγωνιστικό τμήμα των «Ανέκδοτων Ποιημάτων».
  • Στο Διαγωνιστικό Τμήμα για Νέους κάτω από 16 ετών, έλαβαν ειδική μνεία και δημοσίευση των ποιημάτων τους στην ειδική έκδοση του διαγωνισμού, ο 7χρονος Αλέξανδρος Χριστοδούλου, με το ποίημα «Όνειρα Γαλάζια», ο 12χρονος Ιωάννης Μαντζάνας, με το ποίημα «Εκεί που γεννήθηκε η μουσική» και η 15χρονη Αντιγόνη Λαπάτα, με το ποίημα «What are the melodies» [Τί είναι οι μελωδίες].
  • Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Σχολείων βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων Κύπρου για το project «Singing the seasons from East to West» [Τραγουδώντας τις εποχές από την Ανατολή στη Δύση] στο οποίο συμμετείχαν 47 μαθητές.  Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σοφία Παπαμαργαρίτη.

Τιμητική μνεία έλαβαν τα σχολεία:

  • Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα Λιναρδάτου/Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, με το project «Là dove nasce la musica» [Εκεί όπου γεννιέται η μουσική]. Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Γαλάνης.
  • 21ο Γυμνάσιο Πατρών, με το project «Putting our love for music into lyrics» [Βάζοντας την αγάπη μας για μουσική σε στίχους]. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βασιλική Αλμπάνη.
  • Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, με το project «There, where music is born» [Εκεί, όπου γεννιέται η μουσική]. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ειρήνη Κασσωτάκη, Άννα Τσακιρέλη και Μαρία Πιτσάκη.
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Οβρυάς Πατρών, με το project «Where music is born» [Εκεί όπου γεννιέται η μουσική]. Υπεύθυνη καθηγήτρια : Στέλλα Γουναρίδου.
  • Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο/Λύκειο Καστοριάς, με το project «Soundscape». Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μόσχου Καλλιόπη και Λυδία Βρυώνη.
  • Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς Κύπρου, με το project «Where music is born» [Εκεί όπου γεννιέται η μουσική]. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Skevi Marcoullie.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης και Θεάτρου «Castello di Duino», ένας από τους σημαντικότερους σε διεθνές επίπεδο, διοργανώνεται στην Τεργέστη κάθε χρόνο, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και απευθύνεται σε νέους μέχρι 30 ετών. Έως σήμερα έχουν συνολικά συμμετάσχει περίπου 17.500 άτομα. Στη φετινή έκδοση συμμετείχαν 2.000 ποιήματα από 50 χώρες και 25 διαφορετικές γλώσσες και 60 σχολεία από όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Βραβείο Ποίησης και Θεάτρου «Castello di Duio» διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη». H φετινή 17η έκδοση του διαγωνισμού τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της UNESCO, του Πρίγκιπα Dimitri della Torre e Tasso del Castello di Duino, του Δήμου του Duino, της Muggia, της CEI (Central European Initiative), του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας κ.ά.

Η συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στον σημαντικό αυτό Διεθνή Διαγωνισμό γίνεται από το 2009 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, το οποίο συμμετέχει στη διοργάνωση και φροντίζει για την αποστολή της προκήρυξης σε σχολεία όλων των βαθμίδων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και σε πολιτιστικούς φορείς σχετικούς με την ποίηση, ενώ παράλληλα διοργανώνει την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Η 17η έκδοση του Διαγωνισμού αφιερώνεται από τους διοργανωτές στη μνήμη της Προέδρου του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης και Θεάτρου «Castello di Duino», Gabriella Gruber, η οποία έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.
Η Gabriella Valera Gruber, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεργέστης, είναι η εμπνεύστρια, η ψυχή και το πνεύμα του Διαγωνισμού που με το πάθος και την ικανότητά της τον καθιέρωσε ως ένα από τους πιο σημαντικούς στο είδος του σε διεθνές επίπεδο. Ήταν μία αγωνίστρια, μία Μεγάλη Κυρία της Ποίησης, μια μεγάλη ευγενική καρδιά πάντα φιλόξενη, που αγκάλιαζε τους νέους με στοργή και κατανόηση.  Ένα παράδειγμα ζωής για όλους.

Η εκδήλωση της βράβευσης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το Σάββατο, 15 Μαΐου 2021, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ξενία», με την παρουσία μόνο της κριτικής επιτροπής και με διαδικτυακή αναμετάδοση εξαιτίας της πανδημίας.  Την επιμέλεια της διοργάνωσης της εκδήλωσης είχαν οι Ottavio και Barbara Gruber.