Εικαστικά εργαστήρια για το έτος Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Με εξαιρετική επιτυχία ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2013, μια σειρά από ενημερωτικές συναντήσεις με Αιγύπτιους, Κύπριους και Έλληνες καλλιτέχνες.

Οι γόνιμες συζητήσεις και επαφές οδήγησαν στη λειτουργία εικαστικών εργαστηρίων στους χώρους του Παραρτήματος στην Αλεξάνδρεια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Οικίας-Μουσείου Καβάφη για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τέχνης (ζωγραφικής, γλυπτικής, μικτής τεχνικής, χαρακτικής, κολλάζ κ.λπ). Πηγή έμπνευσή τους ήταν ο βίος και το ανεκτίμητης αξίας έργο του αλεξανδρινού ποιητή. Η προετοιμασία του φιλόδοξου αυτού προγράμματος, που γίνεται στο πλαίσιο του έτους Καβάφη, άρχισε από το περασμένο φθινόπωρο σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αλεξάνδρειας, το Εικαστικό Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου και τη γκαλερί «Τεχνοχώρος» της Αθήνας. Μέχρι το τέλος Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία παραγωγής των έργων, πολλά από τα οποία έχουν ήδη δημιουργηθεί. Στα μέσα Οκτωβρίου πρόκειται να εκτεθούν στην αίθουσα τέχνης της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Μετά το πέρας της έκθεσης τα έργα θα προσφερθούν στη συλλογή του Μουσείου Καβάφη.

Μια ευρύχωρη αίθουσα του Παραρτήματος διαμορφώθηκε τους προηγούμενους μήνες σε εικαστικό εργαστήριο. Εκεί εργάζονταν πυρετωδώς ομαδικά οι καλλιτέχνες για πολλές ώρες καθημερινά, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν στενότερα μεταξύ τους και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες. Παράλληλα οργανώθηκαν επισκέψεις στο Μουσείο Καβάφη και προβολές ανάλογων ντοκιμαντέρ που βοήθησαν τους δημιουργούς να εξοικειωθούν βαθύτερα και ουσιαστικότερα με τον ποιητή και το περιβάλλον όπου έζησε.

Αξίζει θερμών επαίνων η ηθική και οικονομική συνδρομή της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, της Κυπριακής Αδελφότητας και του Γενικού Προξένου στην μέχρι τώρα πετυχημένη υλοποίηση του προγράμματος. Η αλληλεγγύη και η συνεργασία όλων μας είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι αντιξοότητες της εποχής μας και να αναδείξουμε, όπως ταιριάζει, το μεγαλείο του οικουμενικής απήχησης ποιητή του νεώτερου αλεξανδρινού ελληνισμού. Το ποιητικό έργο του, που παίρνει πλέον διαστάσεις μύθου, συνεχίζει να εμπνέει με την «ποικίλη δράση» του όχι μόνο σύγχρονους ομότεχνους, αλλά και καλλιτέχνες από διαφορετικές εθνότητες και ετερογενείς τομείς τέχνης.