Δράσεις φιλαναγνωσίας από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου [2/4] και την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων [23/4]

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ–Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου συνεργάζονται φέτος και απευθύνουν πρόσκληση προς όλους όσοι αγαπούν τα βιβλία για παιδιά και νέους  να συμμετάσχουν στις  δράσεις  φιλαναγνωσίας με θέμα «Η μουσική των λέξεων».

Με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 (2 Απριλίου) και έως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων (23 Απριλίου), το ΕΙΠ και το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ γιορτάζουν τη φιλαναγνωσία με σειρά δράσεων που καθιερώνουν τον Απρίλιο ως μήνα βιβλίου.

Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – IBBY) ετοίμασε ειδικά για τον φετινό παγκόσμιο εορτασμό μία αφίσα, την οποία φιλοτέχνησε ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Roger Mello με επίκεντρο το ποίημα της Κουβανοαμερικανής ποιήτριας Margarita Engle «Η μουσική των λέξεων».

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 | Ενημερωτικό υλικό σε υψηλή ανάλυση

Γύρω από αυτή την αφίσα, που με το μήνυμά της μεταδίδεται η χαρά της ανάγνωσης συνδέοντας τις λέξεις με τη μουσική και τα συναισθήματα που μοιραζόμαστε διαβάζοντας ένα βιβλίο, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, ετοίμασε:

Τρία διαφημιστικά μηνύματα (βίντεο) με θεματικούς στίχους και εικόνες, τα οποία θα προβληθούν από το Cosmote TV στις 2 Απριλίου και στις οθόνες της ΣΤΑΣΥ στις 2, 3 και 4 Απριλίου



Ένα ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο (frame) για το facebook, το οποίο μπορούν να ενσωματώσουν στο προφίλ τους όλοι οι συμμετέχοντες στη σημαντική αυτή γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου: εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφοι και αναγνώστες (μπορείτε να βρείτε το frame εδώ)

– Βίντεο με το μελοποιημένο μήνυμα της ΙΒΒΥ (μελοποίηση: Λώρα Πετροπούλου & Διονύσης Καλογερόπουλος, εκτέλεση: Παιδική Χορωδία Ιερού Ναού Αγ. Βαρβάρας Αργυρούπολης)

Έναν διαδικτυακό δημιουργικό διαγωνισμό με θέμα «Διάβασε τη μουσική των λέξεων, άκου τον ρυθμό τους!» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και Instagram), όπου οι ενδιαφερόμενοι προσκαλούνται να εμπνευστούν από τα αγαπημένα τους βιβλία ή από το μήνυμα και την αφίσα του φετινού εορτασμού και να δημιουργήσουν μια δική τους οπτική ιστορία (βίντεο), την οποία θα αναρτήσουν προσθέτοντας με ετικέτα στην ανάρτηση (tag):
@HellenicFoundationforCulture και @ibbygreece, στο facebook
@GreekIBBY, στο Instagram,

Τα πιο ευφάνταστα και δημιουργικά βίντεο θα φιλοξενηθούν στις σελίδες facebook / Instagram και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών: https://hfc-worldwide.org και www.greekibby.gr

– Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου και ώρα 7.00 μ.μ. https://www.facebook.com/events/1125962167888509  η εκδήλωση απονομής  των Ετήσιων Βραβείων του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φορείς και δημιουργούς βιβλίων έκδοσης 2020.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο Κινέζος Πρόεδρος της διεθνούς ΙΒΒΥ κ. Mingzhou Zhang, ο Βραζιλιάνος δημιουργός της αφίσας Roger Mello, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Α. Κούκης, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μ. Μακρή και η Διευθύντρια Γραμμάτων ΥΠΠΟΑ κα Σίσσυ Παπαθανασίου.

Σας ενημερώνουμε, τέλος, ότι σύντομα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα ανακοινώσει ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων φιλαναγνωσίας για τον εορτασμό του Βιβλίου.