Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης «Castello di Duino 2016» – Τεργέστη

Φωτογραφική έκθεση στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης «Castello di Duino 2016»
(Τεργέστη, Sala Giubileo – Filoxenia, 13-20 Μαρτίου 2016)

DUINO POESIA 2016 INTERNO copyΤο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας συμμετέχει στη διοργάνωση του ΧΙΙ Διεθνούς Βραβείου Ποίησης Castello di Duino που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στην Τεργέστη από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη», επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Ο διαγωνισμός ποίησης διοργανώνεται σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico, την UNESCO, τον Πρίγκιπα Carlo Alessandro della Torre e Tasso del Castello di Duino, τους Δήμους Τεργέστης, Duino και Muggia, την CEI (Central European Initiative), την Ελληνική και Σερβική Κοινότητα Τεργέστης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας κ.ά. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποίηση και Αλληλεγγύη» και του Διεθνούς Βραβείου Ποίησης Castello di Duino είναι η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Τεργέστης και ποιήτρια Gabriella Valera Gruber. Στον διαγωνισμό, που τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, απονέμεται το Μετάλλιο της Ιταλικής Προεδρίας. Μετάλλιο επίσης απονέμεται από το ΕΙΠ Ιταλίας.

2016-03-ΤΕΡ-DUINO

Ο διαγωνισμός ποίησης – ένας από τους σημαντικότερους σε διεθνές επίπεδο – απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών και σχολεία. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περίπου 11.000 άτομα από 92 χώρες. Στη φετινή διοργάνωση με θέμα «Νεύμα και Γένεση» συμμετείχαν 1070 ποιήματα- γραμμένα σε 23 διαφορετικές γλώσσες, και 78 σχολεία.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ποιητικές συναντήσεις, εργαστήρια με θέμα τη μετάφραση στην ποίηση, εκδηλώσεις για το διαγωνιστικό τμήμα των σχολείων, θεατρικές, μουσικές, και χορευτικές εκδηλώσεις, με κορύφωση τη διοργάνωση ομότιτλης έκθεσης φωτογραφίας και την επίσημη εκδήλωση της απονομής των βραβείων στο Castello di Duino, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, με ανάγνωση των βραβευμένων ποιημάτων στη γλώσσα γραφής, την ιταλική και την αγγλική γλώσσα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διαγωνισμού Ποίησης, παρουσιάστηκε φωτογραφική έκθεση με θέμα «Nεύμα και Γένεση», στην αίθουσα Sala Giubileo – Filoxenia (Riva III Novembre 9) στην Τεργέστη, από τις 12 έως τις 20 Μαρτίου 2016. Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες νέων ποιητών από όλο τον κόσμο σχολιασμένες από τους ίδιους με ποιητικούς στίχους. Τα εκθέματα χωρίζονται σε 7 ενότητες: 1) Η μεγάλη αγκάλη: κυριαρχεί το στοιχείο του νερού και του φωτός που παραπέμπουν στην αναγέννηση και αναζωογόνηση, 2) Η πτήση: έκφραση της ανάνηψης της ελεύθερης ψυχής, 3) Ο χρόνος της δημιουργίας: Ο χρόνος της αναμονής, η μεγάλη αγκάλη που συμπεριλαμβάνει την Μητέρα Γη και τον Πατέρα Σύμπαν, μία ισορροπία σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αναμονής και έντονες σκέψεις που συνθέτουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, 4) Η δημιουργία: Δημιουργίες και συνθέσεις των καλλιτεχνών με υλικά σύνθεσης και ένταξης του έργου τους σε περιβάλλον της επιλογής τους, 5) Η γένεση: Το βλέμμα, η άποψη και η σκέψη αγνές, όπως η στιγμή της γένεσης, 6) Το νεύμα του μίσους- Το νεύμα της αγάπης: Το καλό και το κακό.. η διπλή όψη του νεύματος, 7) «Αλήθεια δεν μπορώ να πώ τίποτα άλλο …»: Ποίημα του Daniele Francia.
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης και το Πανεπιστήμιο Τεργέστης – Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν αναγνώσεις ποιημάτων από τα μέλη του Συλλόγου Ποίηση και Αλληλεγγύη, με μουσική συνοδεία από τη χορωδία κλαρίνων του Σχολείου Μουσικής «Luigi Mauro» και τη Φιλαρμονικής της πόλης Muggia «Amici della Musica», με μαέστρο τον Cristiano Velicogna. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ποιητικές συναντήσεις με την συμμετοχή των νέων ποιητών και μαθητών.

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις του 12ου Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης