Η Ελλάδα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης [14-18 Οκτωβρίου 15]

«New voices from Greece» στο Ελληνικό Περίπτερο
της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης
[14-18 Οκτωβρίου 15]

Τι καιν2015-10-14-FRANK 2ούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα; Το ερώτημα που επανέρχεται στις δημόσιες συζητήσεις και προκαλεί το ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές του βιβλίου και όχι μόνο, αποτελεί την αφετηρία του σχεδιασμού της φετινής συμμετοχής της Ελλάδος υπό την διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην 67η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται από 14 έως 18 Οκτωβρίου 2015, με τιμώμενη χώρα την Ινδονησία.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) επιχειρεί μέσα από αυτή τη διοργάνωση την ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών που αποτυπώνουν την Ελλάδα του σήμερα, το βίωμα μιας δύσκολης κοινωνικής πραγματικότητας, αποτυπωμένης στην οικονομική κρίση της χώρας. Το έργο είκοσι (20) νέων ταλαντούχων συγγραφέων του 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και τριάντα τριών (33) νέων δημιουργών κόμικς που συμμετείχαν στην έκθεση «Εν Αιθρία 6» της Comicdom Press παρουσιάζεται εικονογραφημένο στο Ελληνικό Περίπτερο αναζητώντας συνομιλητές στη διεθνή σκηνή της Φρανκφούρτης.

Η δυναμική εξωστρέφεια αυτής της θεματικής «Νέες Ελληνικές φωνές» συνυπάρχει στο Ελληνικό Περίπτερο με τις κλασικές ενότητες που σταθερά ανανεώνουν το ενδιαφέρον και την ενημέρωση των ξένων επαγγελματιών του βιβλίου: Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 (σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού), μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας διετίας, πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τίτλων (λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, εφηβικό βιβλίο, λευκώματα), ξενόγλωσσες εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, λευκώματα Ελληνικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων κ.ά. παρουσιάζονται υπό τον γενικό τίτλο “Narratives of Greece – Ελληνικές Αφηγήσεις”.

Στο πλαίσιο της προώθησης και ενημέρωσης των ξένων επαγγελματιών, Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού επιμελήθηκε τρεις αγγλόφωνους καταλόγους για την αναλυτική παρουσίαση: τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 και τα Μεταφρασμένα Ελληνικά Βιβλία (2013-2015) και Νέοι Έλληνες Λογοτέχνες (που αναδείχτηκαν ως επί το πλείστον μέσα από το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2015). Ο κατάλογος Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών και η αντίστοιχη έκθεση παρουσιάζουν τους εξής: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Χρήστος – Αρμάντος Γκέζος, Θάνος Γώγος, Αρίστη Ζαΐμη, Ελευθερία Κυρίτση, Δήμητρα Κωτούλα, Λουκάς Λιάκος, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Δημήτρης Ξυδερός, Βασιλεία Οικονόμου, Γιώργος Παυλόπουλος, Κλεομένης Παπαϊωάννου, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Άκης Παπαντώνης, Πέτρος Σκυθιώτης, Δημήτρης Στενός, Στέργιος Τσακίρης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Φίλη, Ούρσουλα Φωσκόλου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασίες με τους επαγγελματίες του βιβλίου, συντονίζει και παρουσιάζει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που ενισχύουν και προβάλουν τα πολλαπλά ζητήματα του Ελληνικού βιβλίου, ως εξαγώγιμο εμπορικό και πρωτίστως πολιτιστικό αγαθό.

-Παρουσίαση έρευνας για την Ελληνική εκδοτική αγορά σήμερα
Στο πλαίσιο της φετινής Ελληνικής παρουσίας στο Φρανκφούρτη, εκπονήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου – Σ.ΕΚ.Β. υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) μια συνοπτική έρευνα με τίτλο «Οι Έλληνες εκδότες στην εποχή της κρίσης και των capital controls: ζητήματα, τάσεις και προοπτικές».

Η έρευνα αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση της παρούσας κατάστασης του εκδοτικού κλάδου του βιβλίου στην Ελλάδα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κυρίως την τελευταία διετία (κατάργηση του Νόμου 2557/1997 περί Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, αύξηση του Φ.Π.Α. από το 6.5% στο 23% στην παραγωγή, capital controls κ.λπ.). Σ’ ένα ρευστό οικονομικό, θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον οι Έλληνες εκδότες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, να βρουν στέρεο βηματισμό και νέες στρατηγικές ανάπτυξης. Σκοπός της είναι η ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη μετάβαση του κλάδου στην ψηφιακή εποχή. Τέλος, η παρούσα έρευνα φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου, ο οποίος θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της υπάρχουσας κατάστασης και στη διάχυση του ελληνικού βιβλίου στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.

Η εν λόγω έρευνα (ποσοτική με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου) διαρθρώνεται σε δύο βασικά μέρη: α) Οικονομικό περιβάλλον, εκδοτική παραγωγή-αγορά και β) Εκδοτική πολιτική και νέες στρατηγικές ανάπτυξης. (επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Κάπος – μέλος Σ.ΕΚ.Β. / Υπ. Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού).Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν λίγο πριν την έναρξη της ΔΕΒΦ.

2015-10-14-FRANK-Παρουσίαση της ανθολογίας “Futures: poetry of the Greek crisis”
Λίγο πριν κυκλοφορήσει επίσημα στα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου, η ανθολογία “Futures: poetry of the Greek crisis” θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Περίπτερο από τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Χατζηβασιλείου (απεσταλμένο ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – ΑΠΕ) στο πλαίσιο της Ελληνικής δεξίωσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο και εύστοχο εκδοτικό εγχείρημα που αφουγκράζεται μια νέα ριζοσπαστική γενιά ποιητών που πυροδοτεί η ελληνική κρίση.

Η ανθολογία σε επιμέλεια και μετάφραση Θοδωρή Χιώτη, θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου από τον αγγλικό εκδοτικό οίκο “Penned in the Margins”. [http://www.pennedinthemargins.co.uk/index.php/2015/09/the-greek-crisis-ignites-a-radical-new-generation-of-poets/]

2015-10-14-FRANK 2-Δίγλωσσος Ηλεκτρονικός κατάλογος Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου
Ο ηλεκτρονικός κατάλογος Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου (greekbookpublishing.org) στοιχειοθετήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), με βάση τους καταλόγους της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί κάθε χρόνο μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών του βιβλίου που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής. Είναι δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) και παρέχει ένα χρηστικό εργαλείο για τους επαγγελματίες και για το αναγνωστικό κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα της θεματικής αναζήτησης ανά κατηγορία βιβλίου.

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος των Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ).

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Παράλληλα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων θα φιλοξενηθούν τρεις λογοτεχνικές εκδηλώσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, λογοτεχνικούς πράκτορες, συγγραφείς, μεταφραστές:

Πέμπτη 15/10
16:30 – 17:30, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Συνάντηση με τον συγγραφέα Αιμίλιο Σολωμού (Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2013) και το βιβλίο του «ημερολόγιο μιας απιστίας»
Τον συγγραφέα και το βραβευμένο βιβλίο θα συστήσει στο κοινό ο εκδότης του Νίκος Ψυχογιός και στη συνέχεια θα συνομιλήσουν μαζί του η Γερμανίδα μεταφράστριά του Michaela Prinzinger και ο Γερμανός εκδότης του Jan Hübel .
(Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί και θα εκδοθεί σε οκτώ χώρες).
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ / DIABLOG.EU / GRIECHENLAND ZEITUNG / ΕΙΠ
Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού τμήματος της Πρεσβείας της Κύπρου στην Γερμανία.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης ανοιχτή για το κοινό, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Φραγκφούρτης.

Παρασκευή 16/10
14:30-15:30, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρουσίαση έκδοσης Letters from Greece
Πώς βλέπουν την Ελλάδα οι ξένοι σήμερα; Είναι η ειδυλλιακή χώρα με τους δωρικούς κίονες και τις ηλιόλουστες παραλίες ή το κακό παιδί της Ευρώπης;
Το Letters from Greece είναι ένα ξεχωριστό εγχείρημα που καταγράφει την άλλη όψη του ελληνικού ζητήματος μακριά από τα κλισέ των δημοσιογραφικών ρεπορτάζ φωτίζοντας με συγκινητικό και άμεσο τρόπο τις αθέατες πτυχές της ζωής και της καθημερινότητας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή εξαιρετικών δημοσιογράφων, συγγραφέων και φωτογράφων. ( thepigeonhole.com/books/letters-from-greece)
Ομιλητές: Ευαγγελία Αυλωνίτη, Λογοτεχνική ατζέντης, ιδρύτρια του Ersilia Literary Agency / Eπιμελήτρια της έκδοσης, Letters from Greece.
Anna Jean Hughes, Ιδρύτρια και διευθύντρια εκδοτικού τμήματος, The Pigeonhole / εκδότρια του Letters from Greece.
ORGANISER: ERSILIA LITERARY AGENCY / THE PIGEONHOLE / HFC

Παρασκευή 16/10
16:00 – 17:00, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

New voices from Greece –
Τι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα; Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε τις νέες λογοτεχνικές φωνές που καταγράφουν την Ελλάδα του σήμερα, να συναντηθούμε, να συνομιλήσουμε να σας κεράσουμε ούζο και μεζέ στο Ελληνικό Περίπτερο (5.1, 3 131).

→ Για τη νέα «γενιά» Ελλήνων συγγραφέων που αναδείχθηκε μέσα από το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών της Thessaloniki Book Fair (May 2015) θα μιλήσει η λογοτεχνική ατζέντης, Ευαγγελία Αυλωνίτη παρουσιάζοντας δύο εκπροσώπους της γενιάς αυτής που ζουν στη Γερμανία: τον Άκη Παπαντώνη και τον Γιώργο Παυλόπουλο. [thessalonikibookfair.gr]

→ Για τη νέα ανερχόμενη σκηνή Ελληνικού κόμικ θα μιλήσει η λογοτεχνική πράκτορας Κατερίνα Φράγκου με αφορμή την έκθεση «Εν Αιθρία 6» που φιλοξενεί φέτος το Ελληνικό Περίπτερο (σε συνεργασία με την Comicdom Press). [comicdom.gr]

→ Την εκδήλωση του Ελληνικού Περιπτέρου θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Καθ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Παρασκευή 16/10
17:00 – 18:30, ΚΟΚΤΕΪΛ

The Greek Party
Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο Ελληνικό κοκτέιλ, που διοργανώνει το ΕΙΠ υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Φραγκφούρτη και με την υποστήριξη του ΕΟΤ Φραγκφούρτης, στο πλαίσιο προώθησης και ενίσχυσης των επαγγελματικών επαφών με το διεθνές δίκτυο επαγγελματιών.

Στους προσκεκλημένους θα προσφερθούν ελληνικά εδέσματα και οίνος (χορηγός: Τsantali), oύζο και λικέρ μαστίχας (χορηγός: Eva-Greek destillation company) καθώς και αναμνηστικά δώρα, συλλεκτικές συσκευασίες «Farmer olive oil» με ελληνικό λάδι από το «Brand Go Greek- Collectibles» και χάρτινες κατασκευές που απεικονίζουν τους 12 θεούς του Ολύμπου, από την εταιρεία «Hartovasileion– Paper Kingdom».

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Ο φιλόξενος χώρος του Ελληνικού Περιπτέρου, σε γραφιστικό σχεδιασμό της εικαστικού Χαράς Μαραντίδου, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: χώρος παρουσίασης εκδόσεων/εκθέσεων, χώρος εκδηλώσεων/προβολών, χώρος επαγγελματικών συναντήσεων και φιλοδοξεί να προσελκύσει τόσο τους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, όσο και το πολυπληθές κοινό που επισκέπτεται την Έκθεση το Σαββατοκύριακο.
Το Ελληνικό Περίπτερο, 108 τ.μ., αλλάζει φέτος γειτονιά, αφού οι διοργανωτές της ΔΕΒ Φραγκφούρτης προχώρησαν σε ανασχεδιασμό της «γεωγραφικής» κατανομής των χωρών στα κτήρια. Έτσι, η Ελλάδα στεγάζεται την περιοχή των Γαλλικών και Γαλλόφωνων εκδοτικών οίκων (Hall 5.1, Stand E 131).
Ενισχύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα με θεματικές παρουσιάσεις, εκθέσεις και νέες προτάσεις σύγχρονων δημιουργών, το Ελληνικό Περίπτερο διατηρεί παράλληλα το έντονο επαγγελματικό του προφίλ που έχει καθιερωθεί με την σταθερά δυναμική παρουσία των Ελλήνων εκδοτών. Συμμετέχουν φέτος στο Ελληνικό Περίπτερο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δεκατέσσερις (14) Έλληνες εκδότες: Άγρα, Αιώρα, ΑΛΔΕ, Εστία, Καζαντζάκης, Καστανιώτης, Κέδρος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Όπερα, Πατάκης, Το Θείον Φως, Ψυχογιός, δύο (2) Λογοτεχνικά Πρακτορεία: Ersilia Literary Agency και Iris Literary Agency καθώς και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ).

Έντυπο υλικό της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ανακοινώνεται επίσης με αφίσα και έντυπο υλικό η επόμενη 13η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζεται για το διάστημα 12-15 Μαΐου 2016.

Σε ειδικό χώρο θα προβληθούν οι εκδόσεις του ΕΟΤ καθώς και το τουριστικό βίντεο που κυκλοφόρησε φέτος «Greek Tourism. An eternal joyrney», μια οπτική πανδαισία ελληνικής ομορφιάς, με ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές, που έχει ήδη αποσπάσει τρία τιμητικά βραβεία σε τρία διεθνή τουριστικά φεστιβάλ που διοργανώνονται ανά το κόσμο μέσα στο 2015.

-Επισκέψεις Ελλήνων μαθητών από τα Ευρωπαϊκά σχολεία
Το Ελληνικό Περίπτερο φέτος θα επισκεφθούν οργανωμένα το Σαββατοκύριακο Έλληνες μαθητές από τα δύο Ευρωπαϊκά σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Φρανκφούρτης, κατόπιν πρόσκλησης από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Οι μαθητές, ηλικίας από 7 έως 14, θα ξεναγηθούν στο Περίπτερο, θα ενημερωθούν για τις νέες εκδόσεις που παρουσιάζονται και θα λάβουν μία κάρτα με μήνυμα φιλαναγνωσίας από την Ελένη Δικαίου και φιλοτεχνημένη από την Λήδα Βαρβαρούση (οι δύο υποψήφιες για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2016). (Η κάρτα τυπώθηκε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου (5-9 Οκτωβρίου 2015). Επιπλέον, θα συνομιλήσουν μέσω skype με τις δύο υποψήφιες δημιουργούς για το βιβλίο και τη χαρά της ανάγνωσης (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη).

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Ελληνικό Περίπτερο στην 67η ΔΕΒ Φρανκφούρτης [14-18 Οκτωβρίου 15]

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

 

 

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 

 

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ