Διάλεξη για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Βουκουρέστι

Η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βουκουρέστι, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Βουκουρέστι, διοργανώνουν τη διάλεξη του κ. Γιώργου Στασινάκη «Το έργο, η σκέψη του Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με τον Παναΐτ Ιστράτι και τη Γαλλία».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τρίτη, 14 Μαΐου, στις 19:30, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού λειτουργεί στο Βουκουρέστι από το 2008 με κύριο στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Ρουμανία. Η ΔΕΦΝΚ ιδρύθηκε το 1988, στη Γενεύη, κατόπιν επιθυμίας της Ελένης Καζαντζάκη και του μεγάλου θεατράνθρωπου Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στους Βαρβάρους – Μυρτιά (Κρήτη). Ο κύριος σκοπός του είναι η προώθηση – με διάφορους τρόπους (και ιδιαίτερα με μελέτες) – του έργου και της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα και ποιητή Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957).

Ο Γιώργος Στασινάκης γεννήθηκε το 1941 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο, στο Μπορντό της Γαλλίας. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου εργάστηκε αρχικά ως βοηθός Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, στη συνέχεια ως βοηθός Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και τέλος ως ανώτερο διοικητικό και νομικό στέλεχος του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Έχει λάβει έως σήμερα τρεις σημαντικές τιμητικές διακρίσεις: Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας (1996) από τη Γαλλική Δημοκρατία, Πρεσβευτής Ελληνισμού (2008) από την Ελληνική Πολιτεία και Επίτιμος Δημότης (2007) του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης».
Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, ενώ κατέχει επίσης τη θέση του αρχισυντάκτη της ετήσιας επιθεώρησης «Le Regard cretois» και του ενημερωτικού δελτίου «Synthesis», που αποτελούν εκδόσεις της ΔΕΦΝΚ. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνου Τύπου και ένας από τους σημαντικούς δωρητές του Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη» στη Μυρτιά της Κρήτης. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και έχει ταξιδέψει με δικά του έξοδα σε ενενήντα έξι χώρες για τη διάδοση του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τελευταίο βιβλίο του «Καζαντζάκης – Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία» εκδόθηκε στις Εκδόσεις Καστανιώτη, το 2017.

Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά, με μετάφραση στα ρουμανικά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.