Αφιέρωμα στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο στη Νίσσα της Σερβίας

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζει, από τις 14 έως τις 19 Μαρτίου 2016, στη Νίσσα της Σερβίας, αφιέρωμα στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με τίτλο Η οικογένεια: Έξι ματιές.

Σκοπός του αφιερώματος είναι η γνωριμία του σερβικού κοινού με τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και η έναρξη ενός διαλόγου για τη σημασία και τη θέση της οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνία. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα διοργανώνεται σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Kupina και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Vojvođanska Banka, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας.

NIS KINHM AFISA webΟι ταινίες του αφιερώματος, όπου πρωταγωνιστούν ήρωες κατά βάσιν εκτός οικογενειακού πλαισίου, δίνουν τη δική τους ερμηνεία στον όρο «οικογένεια» όπως αυτός έχει διαμορφωθεί στον 21ο αιώνα.
Στην ταινία Σεπτέμβρης η ηρωίδα, μια μοναχική γυναίκα στα σαράντα της, αντιλαμβάνεται την οικογένεια ως απαλλαγή από τη μοναξιά και την αποξένωση, αλλά στο τέλος καταλαβαίνει ότι η «χαρούμενη» οικογένεια κρύβει έλλειψη συντροφιάς και οικειότητας.
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ο Εχθρός Μου, ένας στοργικός πατέρας δύο εφήβων, μετά από μια εισβολή εγκληματιών στο σπίτι του θεωρεί την εκδίκηση ως τη μόνη λύση προκειμένου να αποκαταστήσει την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μέσα στην οικογένεια, αλλά αυτή η εμμονή του στην εκδίκηση τον κάνει τελικά να απομακρύνεται από την οικογένεια για την οποία παλεύει.
Η αναζήτηση της οικογένειας του J.A.C.E., ενός μικρού μετανάστη από την Αλβανία, διαδραματίζεται σε έναν κόσμο εκμετάλλευσης και κοινωνικής αδιαφορίας προς τους αδύνατους.
Η ταινία Το Δέντρο και η Κούνια αναφέρεται σε μια οικογένεια που έχει ανάγκη από την παρουσία ενός «ξένου/έτερου» για να μπορέσει να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό της: η επιφανειακά ιδανική σχέση πατέρα-κόρης θα αποκαλυφθεί από μια αλλοδαπή από την Σερβία.
Η οικογένεια ως η μοναδική διέξοδος από τα οικονομικά προβλήματα και τη σκληρή ζωή των νέων γυναικών παρουσιάζεται στην ταινία Νύφες.
Τέλος, στο Runaway Day η απόδραση της ηρωίδας από τις διαταραγμένες συζυγικές σχέσεις αντανακλά τη φυγή/μετανάστευση των νέων Ελλήνων που βιώνουν την απογοήτευση από τις παθολογικές κοινωνικές σχέσεις – εκείνες ακριβώς που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

Όλες οι ταινίες του αφιερώματος, ασκώντας κριτική στον θεσμό της οικογένειας όπως αυτός εμφανίζεται στη σημερινή Ελλάδα, προβάλλουν τις βασικές ανθρώπινες αξίες που αποτελούν θεμέλιο κάθε οικογένειας και κάθε κοινωνίας.

Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΑΙΝΙΩΝ:

SEPTEMBER – 2013 (14/03, 18:00)
Παραγωγή: Γερμανία – Ελλάδα
Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Πρωταγωνιστούν: Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Στέργιογλου, Αναστάσιος Τζερτζεμέλης, Ειρήνη Κολλιάκου

SEPTEMBERΗ Άννα ζει με τον σκύλο της τον Μανού σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πιστεύει ότι θα ζήσουν μαζί για πάντα. Όταν ο Μανού πεθαίνει, η Άννα ζητά να τον θάψει στον κήπο του σπιτιού της απέναντι οικογένειας. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της. Ερωτεύεται την άλλη γυναίκα, τα παιδιά, και την ζωή που ζούνε. Η οικογένεια όμως δεν έχει ανάγκη την αγάπη της Άννας. Η Άννα, που ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι πιστός, δεν το βάζει κάτω. Όπως, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που χωρίζει το καλοκαίρι από τον χειμώνα, έτσι και ο «Σεπτέμβρης» της Άννας, είναι μια ιστορία για τα ψυχικά σύνορα, το πως δοκιμάζονται οι αντοχές της αγάπης, της πίστης, αλλά και της διαφορετικότητας. Ο Σεπτέμβρης είναι το σύνορο, μια αχνή παρένθεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα.


ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΚΟΥΝΙΑ 2013 (15/03, 18:00)
Παραγωγή: Ελλάδα – Σερβία και Μαυροβούνιο
Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα
Πρωταγωνιστούν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Μιριάνα Καράνοβιτς, Νίκος Ορφανός

A PLACE CALLED HOMEΣτο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Ελένη Καραπάνου καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, η οποία έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της Κυριάκο εδώ και δεκαπέντε χρόνια –από τότε που, αψηφώντας τις επιθυμίες του, άφησε την Ελλάδα, με σκοπό να εγκατασταθεί στην Αγγλία. Ο Κυριάκος, που είχε υπάρξει πρόσφυγας στη Γιουγκοσλαβία μετά τον πόλεμο, ποτέ δεν συγχώρησε την Ελένη για αυτήν της την επιλογή και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στη ζωή της και την οικογένειά της στο Λονδίνο. Μια μέρα, ο Βρετανός άντρας της Ελένης, ο Χάρυ, χάνει τη δουλειά του σε κάποιο χρηματοπιστωτικό κολοσσό και μετατίθεται στην Κίνα. Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, η Ελένη παίρνει την δεκάχρονη κόρη της, την Αννα, και έρχονται στην Ελλάδα για Πασχαλινές διακοπές. Οταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε. Μια γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα, είναι εγκατεστημένη εκεί μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της Μίρα…


THE ENEMY WITHINΟ ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ – 2013 (16/03, 18:00)
Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Μανώλης Μαυροματάκης, Μαρία Ζορμπά, Αριάδνη Καβαλιέρου, Γιώργος Γάλλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αντώνης Καρυστινός

Ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο 48άχρονος, υπερήφανος οικογενειάρχης, Κώστας Στασινός, ζει ήρεμα, σε μια μονοκατοικία στη Νέα Σμύρνη, μαζί με τη γυναίκα του Ράνια και τα δυο παιδιά τους, την 14χρονη Λουίζα και τον 17χρονο Ανδρέα. Η καθημερινότητά τους, γλυκιά και νωχελική, αναβλύζει γαλήνη αλλά και μια ξεχασμένη αρχοντιά που προδίδει σημάδια συναισθηματικής πληρότητας. Η λεηλασία του σπιτιού τους, από μια αδίστακτη συμμορία, φέρνει τον ήρωά μας αντιμέτωπο με τα πιο δύσκολα διλήμματα της ζωής, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν το σύνολο των ανθρώπων σε μια κοινωνία σε κρίση.


J-A-C-E-J.A.C.E. – 2011 (17/03, 18:00)
Παραγωγή: Ελλάδα – Πορτογαλία – Τουρκία – Ολλανδία – FYROM
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Πρωταγωνιστούν: Αλμπαν Ουκάτς, Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Ξάφης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μηνάς Χατζησάββας, Κόρα Καρβούνη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Τσορτέκης, Χρήστος Λούλης

J.A.C.E., Just Another Confused Elephant. Το Σύνδρομο του Μπερδεμένου Ελέφαντα περιγράφει τους νεαρούς ελέφαντες που μένουν ορφανοί από μικροί και εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Αυτό είναι και το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται ο ψυχισμός του κεντρικού ήρωα. Ο Jace, θαρραλέος μέσα σε έναν αφιλόξενο κόσμο, αναζητά το όνειρό του. Απέναντι σε ένα δίκτυο αδίστακτων παρανόμων αντιπαρατάσσει τη θέλησή του να ξεφύγει. Υπερασπίζεται όλα όσα αγαπά. Η αθωότητα και η ευαισθησία του επιβάλλονται στη σκληρή πραγματικότητα. Χωρίς πατρίδα και οικογένεια, βιώνει την ωμότητα από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του μέσα από αλλεπάλληλες τραγωδίες και ανατροπές που τον οδηγούν σε μια εντελώς απρόβλεπτη εξέλιξη.


ΝΥΦΕΣ – 2004 (18/03, 18:00)
Παραγωγή: Barbara De Fina, Παντελής Βούλγαρης, Terry Dougas
Σκηνοθεσία: Παντελής Βουλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Damian Lewis, Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Andrea Ferreol, Εύη Σαουλίδου,
Δημήτρης Καταλειφός, Steven Berkoff

BRIDESΚαλοκαίρι 1922. Ο φωτογράφος Νόρμαν Χάρρις και η Νίκη ταξιδεύουν στο ίδιο καράβι για την Αμερική. Ο Νόρμαν στην πρώτη θέση, η Νίκη στην τρίτη μαζί με άλλες 700 νύφες. Ολες κουβαλούν τη φωτογραφία ενός άγνωστου γαμπρού και το νυφικό τους στο βαλιτσάκι τους. Ο Νόρμαν συγκινείται βλέποντας τις νύφες της τρίτης θέσης. Η Νίκη είναι αυτή που τον εντυπωσιάζει περισσότερο. Σιγά-σιγά γνωρίζονται και ερωτεύονται. Το υπερωκεάνιο “King Alexander” φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Στο κατάστρωμα γράφεται ο επίλογος της σχέσης Νίκης-Νόρμαν. Οι Νύφες είναι μια ιστορία για τα δυνατά συναισθήματα, για τα διλήμματα, για τη συνείδηση, για την υπεύθυνη στάση. Για τις μικρές στιγμές, τα βλέμματα, τα αγγίγματα, τα “ναι” και τα “όχι” που μετράνε στη ζωή.


RUNAWAY DAYRUNAWAY DAY – 2013 (19/03, 18:00)
Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαβέλλας
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Σκουλά, Ευθύμης Παπαδημητρίου, Ερρίκος Λίτσης, Ευα Βόγλη

Η Μαρία και ο Λουκάς αποφασίζουν χωρίς κάποιο προφανή λόγο να τραπούν σε φυγή από τα σπίτια τους, καθώς καθένας τους βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προσωπικά του προβλήματα. Δραπετεύοντας από τις προσωπικές τους φυλακές αρχίζουν μια περιπλάνηση στη σύγχρονη Αθήνα, εξερευνώντας την πόλη από την αρχή. Όλα αυτά λίγες μόλις ώρες πριν ολόκληρη η πόλη σταδιακά ακολουθήσει το παράδειγμά τους και τραπεί μαζικά σε φυγή.


14–19 Μαρτίου 2016
Νίσσα, Κινηματογράφος Kupina