Από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Οδησσού και τις εκδόσεις Folio Publishing House, «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά» της Ρέας Γαλανάκη στα Ουκρανικά

Κυκλοφόρησε στην ουκρανική γλώσσα (μετάφραση: Andriy Savenko) το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά», που εξέδωσε ο ουκρανικός εκδοτικός οίκος «Folio Publishing House» (Kharkiv) με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό.

Το μυθιστόρημα είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα του 19ου αι., και συγκεκριμένα στη ζωή του Ισμαήλ Φερίκ Πασά της Αιγύπτου και του αδελφού του Αντώνιου Καμπάνη Παπαδάκη. Η αιχμαλωσία ενός αγοριού, η αλλαγή θρησκείας και η σταδιοδρομία του στη διοίκηση δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η περίπτωση του Ισμαήλ Φερίκ Πασά υπήρξε, ίσως, διαφορετική. Μισόν αιώνα μετά την αιχμαλωσία του επέστρεψε στη γενέτειρα Κρήτη, ως αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, για να καταστείλει την επανάσταση του 1866-1868. Κατά τη διάρκειά της, όμως, δολοφονήθηκε ή σκοτώθηκε. Ο αδελφός του, με τον οποίο είχαν αιχμαλωτιστεί μαζί αλλά η μοίρα του επιφύλαξε άλλη οδό, χρηματοδοτούσε και εμψύχωνε την ίδια επανάσταση από την Αθήνα.[…]

Το μυθιστόρημα έχει κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία και το 1994 συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Συλλογή Αντιπροσωπευτικών Έργων της UNESCO.

Η ουκρανική έκδοση του μυθιστορήματος «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά», μετά την έκδοση της συλλογής ποιημάτων του Κ. Καβάφη το 2017, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη συνεργασία του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με τον εκδοτικό οίκο Folio Publishing House για την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στην Ουκρανία.

Το Παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό την προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Ουκρανία. Σημαντική είναι η εκπαιδευτική δράση του Παραρτήματος, η οποία περιστρέφεται, κατά κύριο λόγο, γύρω από το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1992 με έδρα την Αθήνα και με σκοπό την ευρεία προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με κύρια δραστηριότητα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το ΕΙΠ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο παραρτημάτων εκτός Ελλάδας, με έδρα στην Αλεξάνδρεια, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, τη Μόσχα, την Οδησσό και την Τεργέστη. Το ΕΙΠ είναι μέλος δύο σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων, του European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και του Anna Lindh Foundation.
Συνεργάζεται διεθνώς με πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών, σχολεία ελληνικής γλώσσας, πρεσβείες, κέντρα πολιτισμού, μουσεία και βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.