Έτος Καβάφη 2013: Κύκλος εκδηλώσεων στην Οδησσό

Με την έκθεση «Κ. Καβάφης. Η ζωή και το έργο του» συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στην Οδησσό από το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Η έκθεση με αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, παραγωγής του Σπουδαστηρίου του Νέου Ελληνισμού για το ΕΙΠ, έχει διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ στα εγκαίνια της έκθεσης (14.11) πραγματοποιήθηκε μουσικοποιητική βραδιά με τη συμμετοχή μουσικών από την Οδησσό, καθώς και με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, τον πιανίστα Μάρκο Κώστια και τον διακεκριμένο καλλιτέχνη της Ουκρανίας, ηθοποιό Σεργκέι Πολιακόβ. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από τον συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου. Παράλληλα, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό διοργάνωσε συναυλία με τίτλο «Κ. Καβάφης. Οι σκιές του έρωτα» στην Μεγάλη αίθουσα της Φιλαρμονικής Οδησσού, με μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από τον συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου. Συμμετείχε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και η ορχήστρα εγχόρδων της Οδησσού, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης ανάγνωση ποιημάτων από τον διακεκριμένο καλλιτέχνη της Ουκρανίας, ηθοποιό Σεργκέι Πολιακόβ. Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στην Κριμαία και Πρόεδρο της Εταιρείας «Ήφαιστος», κ. Παντελή Μπούμπουρα.

Το πρόγραμμα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Καβάφη και την ανακήρυξη του έτους 2013 από την UNESCO και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ως «Έτους Καβάφη», περιελάμβανε κατά τη διάρκεια του έτους, με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων της Οδησσού, ομιλίες για τη ζωή και το έργο του  μεγάλου Έλληνα ποιητή, αναγνώσεις ποιημάτων στα ελληνικά, ουκρανικά και ρωσικά κ.ά.