Έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο διοργανώνουν έκθεση με τίτλο: «Modern Greek Printmaking Selected Works from the Yannis Papaconstantinou Collection».

Η έκθεση έχει διάρκεια από 7 έως 23 Μαΐου και γίνεται στην 12 Star Gallery, στο Europe House, έδρα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) στην Βρετανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για έκθεση ελληνικής χαρακτικής από επιλεγμένα έργα της Συλλογής Γιάννη Παπακωνσταντίνου και υλοποιείται στο πλαίσιο των επίσημων εορταστικών πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το α’ εξάμηνο 2014. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, μόνον κατόπιν πρόσκλησης της Κομισιόν, γίνονται την Παρασκευή 9 Μαΐου, κατά τον επίσημο εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λονδίνο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ελληνική Προεδρία, με παρουσία πολλών επισήμων και πρεσβευτών όλων των χωρών της Ε.Ε. στο Λονδίνο.

Τα «ανοικτά» εγκαίνια για το ευρύτερο φιλότεχνο κοινό του Λονδίνου, γίνονται την Δευτέρα 12 Μαΐου (18:30-20:30), με ομιλία-παρουσίαση του συλλέκτη στις 7μμ.

Η τιμητική αυτή πρόταση της Κομισιόν και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βρετανία για συνεργασία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον συλλέκτη, ο οποίος με χαρά προτίθεται να δανείσει προς έκθεση σημαντικά και σπάνια έργα της συλλογής του, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο Λονδίνο μια έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες και λινόλεουμ) με έργα 51 Ελλήνων σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ίδιος ο συλλέκτης.

Οι 51 καλλιτέχνες είναι οι εξής (με σειρά χρονολογική):

Κ.Παρθένης, Δ.Γαλάνης, Α.Θεοδωρόπουλος, Μ.Ζαβιτζιάνος, Λ.Κογεβίνας, Γ.Οικονομίδης, Γ.Κεφαλληνός, Ε. Παπαδημητρίου, Α.Πρωτοπάτσης, Δ.Γιαννουκάκης, Γ.Στέρης, Ν.Βεντούρας, Σ.Βασιλείου, Γ.Παπανδρέου, Π.Ρέγκος, Α.Κορογιαννάκης, Γ.Μόσχος, Ν.Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ν.Εγγονόπουλος, Γ.Βελισσαρίδης, Ε.Κωνσταντινίδη, Γ.Τσαρούχης, Γ.Σπυρόπουλος, Φ.Μαστιχιάδης, Β.Κατράκη, Α.Κινδύνη, Γ.Μανουσάκης, Λ.Πασχάλη, Τάσσος [Α.Αλεβίζος], Θ.Τσίγκος, Κ.Κουλεντιανός, Κ.Γραμματόπουλος, Γ.Μόραλης, Λ.Ορφανός, Μ.Πράσινος, Κ.Ανδρέου, Λ.Μοντεσάντου, Γ.Βαρλάμος, Γ.Γαίτης, Π.Τέτσης, Τ.Νικολαϊδη, Dimitri [Παπαγεωργίου], Χ.Καράς, Παύλος [Διονυσόπουλος], Κ.Τσόκλης, Τ.Κατσουλίδης, Γ.Μήλιος, Α.Φασιανός, Σ.Καραβούζης, Α.Κομιανού, Β.Σπεράντζας.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο (στα αγγλικά, μεγάλου σχήματος, 100 σελίδων), ο οποίος περιλαμβάνει τα 71 έργα που θα εκτεθούν και αποτελεί μια απεικόνιση της ελληνικής χαρακτικής των τελευταίων 100 ετών.

Στον κατάλογο γράφουν κείμενα για την ελληνική χαρακτική και για τη συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου τρεις γνωστοί ιστορικοί τέχνης: οι Έλληνες Νέλλη Κυριαζή και Γιάννης Κολοκοτρώνης και ο Άγγλος Richard Noyce), ενώ προλογίζουν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βρετανία Jacqueline Minor, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βρετανία και Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο Βάνα Σολομωνίδου και ο συλλέκτης Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Η Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σήμερα αριθμεί 1.100 έργα από 250 Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα.