Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού στο Λβιβ της Ουκρανίας

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από 11 έως 14 Μαΐου και διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία του Δήμου της πόλης, του Πανεπιστήμιου του Λβιβ και άλλων φορέων και ομογενειακών οργανώσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενάγηση στα ελληνικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα της πόλης, έκθεση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τα καλύτερα έργα του διαγωνισμού «Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών», τη θεατρική παράσταση «Ορέστεια» του Αισχύλου από το θέατρο «Ου Κόσικου», παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα του ΕΙΠ Οδησσού, προβολές ελληνικών κινουμένων σχεδίων και αφιέρωμα στο ελληνικό κόμικ, την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της Μελίνας Μερκούρη «Γεννήθηκα Ελληνίδα» και της πρώτης συλλογής ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη στην ουκρανική γλώσσα κ.ά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

10:00 – 10:30 │ «Το Λβιβ των Ελλήνων»
Ξενάγηση στα ελληνικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα της πόλης, από τον ιστορικό και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λβιβ, Ίγκορ Λιλιό.

18:00 – 21:00 «Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας»
Μετά την παρουσίασή της στην Οδησσό, η έκθεση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας μεταφέρεται στο Λβιβ. Το υλικό που θα εκτεθεί αποτελείται από τα εγγεγραμμένα στοιχεία του Εθνικού Ευρετηρίου και του Ευρετηρίου της UNESCO. Η έκθεση αποτυπώνει ενδεικτικά τη μέχρι σήμερα χαρτογράφηση των ζωντανών πολιτιστικών παραδόσεων, έτσι όπως προκύπτει από την έντονη δράση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χοροί, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, κοινωνικές πρακτικές, αγροδιατροφικές παραδόσεις, παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας.
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, το χορευτικό συγκρότημα του Παραρτήματος του ΕΙΠ θα παρουσιάσει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.
Πλατεία αγοράς, μπροστά στο Δημαρχείο

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

14:00 – 16:00 «Οι Έλληνες στα εδάφη του ρωσικού βοεβοδάτου τον 15ο – 18ο αι.»
Παρουσίαση της μονογραφίας του Ίγκορ Λιλιό, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λβιβ.
Βασιλική αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου

19:00 – 21:00 │ Παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα
Παράσταση του χορευτικού συγκροτήματος του Παραρτήματος Οδησσού του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Πολιτιστικό κέντρο «Γκνατ Χοτκέβιτς»

21:00 – 22:00 │ Προβολές ελληνικών κινουμένων σχεδίων
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα Ένωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων (ASIFAHellas).
Οι προβολές επαναλαμβάνονται στις 13 και 14 Μαΐου και ώρα 21:00.
Ιστορικό Μουσείο, εσωτερική αυλή

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

12:00 – 13:00 │ Έκθεση – αφιέρωμα στο ελληνικό κόμικ
Παρουσιάζεται μια επιλογή έργων γνωστών καλλιτεχνών της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων από τη σειρά των εκθέσεων Εν Αιθρία 6, 7 & History Repeating.
Κέντρο τεχνών Ντζίγκα

14:00 – 16:00 │ Παρουσίαση της πρώτης συλλογής ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη στην ουκρανική γλώσσα
Η έκδοση (2017) υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Μπούμπουρα και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Οδησσό, της Έδρας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κιέβου και του ουκρανικού εκδοτικού οίκου «Folio».
Εθνικό Πανεπιστήμιο Λβιβ, αίθουσα Καθρεφτών

18:00 – 18:30 │ «Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών»
Εγκαίνια της έκθεσης παιδικής ζωγραφικής με τα καλύτερα έργα του 23ου πανουκρανικού διαγωνισμού που διοργανώνει το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό.
Φουαγιέ του «Πρώτου Θεάτρου»

19:00 – 20:00 │ Η «Ορέστεια» του Αισχύλου από το θέατρο «Ου Κόσικου»
«Αγαμέμνων», «Χοηφόροι», «Ευμενίδες».
Μουσική: Ολεξάντρ Κοζαρένκο.
Μετάφραση: Α. Σοντομόρα, Ρ. Ρίλκε, Ο. Ζαμπούσκο.
Η «Ορέστεια» του Αισχύλου αποτελείται από τρεις τραγωδίες (τριλογία). Ο «Αγαμέμνων» πραγματεύεται την επιστροφή του Αρχιστράτηγου των Ελλήνων από την Τροία στις Μυκήνες και τον φόνο του από την Κλυταιμνήστρα. Οι «Χοηφόροι» και οι «Ευμενίδες» πραγματεύονται την τιμωρία, τον φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον γιο της Ορέστη, την καταδίωξή του από τις Ερινύες, το δικαστήριο και τη δικαίωσή του.
«Πρώτο Θέατρο»

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

14:00 – 16:00 │ Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της Μελίνας Μερκούρη «Γεννήθηκα Ελληνίδα» στα ουκρανικά
Η μετάφραση στην ουκρανική γλώσσα έγινε από τους καθηγητές ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου του Λβιβ.
Εθνικό Πανεπιστήμιο Λβιβ, Αίθουσα Καθρεφτών

16:00 – 18:00 │ Το ελληνικό παραμύθι: από την ανάγνωση στην ανάλυση. «Η Σταχτοπούτα»
Διάλεξη από την καθηγήτρια Νανούσκα Ποντκοβυρώφ, υπεύθυνη του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Τμήμα Ρωμανο-Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Οδησσού, για τους φοιτητές της ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου του Λβιβ.
Εθνικό Πανεπιστήμιο Λβιβ

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού στο Λβιβ πραγματοποιείται με τη συνδρομή του επιχειρηματία Σταύρου Κουριέρη, του Ιδρύματος Μπούμπουρα και της γκαλερί «Xotaris».