Λεπτομέρεια από ενημερωτικό υλικό για την Συνάντηση Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ

ΙΕ’ Συνάντηση Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ στο Βελιγράδι

Η Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παίρνει μέρος στην ΙΕ’’ συνάντηση Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ, που διοργανώνει το το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου διοργανώνει, από 27 Μαρτίου έως 3 Απριλίου, με τη συνεργασία ξένων πολιτιστικών κέντρων και πρεσβειών στην Σερβία.

Η Εστία Βελιγραδίου θα συμμετέχει στη Συνάντηση με την ταινία:

Τυμβωρύχοι των Θεών
Σκηνοθέτης: Adolfo Conti
Παραγωγός: DOC ART, ERT
Ιταλία / Ελλάδα, 2010, 52′

Πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία τέχνης, αρχαιοκαπηλίας και ερευνητικής δημοσιογραφίας. Tαυτόχρονα, είναι η ιστορία μιας νίκης της Ελλάδας απέναντι στο διεθνές κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων και στα πανίσχυρα μουσεία του κόσμου. Μια νίκη που μεγάλο μέρος της οφείλεται στην επιμονή και την ερευνητική δουλειά του Ελληνα δημοσιογράφου, Νικόλα Ζηργάνου.

Δύο χρόνια διήρκεσε η έρευνα του Έλληνα δημοσιογράφου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κουβάρι ξετυλίχθηκε με τη βοήθεια αστυνομικών και δικαστικών σε Ελλάδα και Ιταλία και στο τέλος, η χώρα μας υποδέχθηκε ένα υπέροχης ομορφιάς και τέχνης ολόχρυσο νεκρικό στεφάνι που είχε κλαπεί στη διάρκεια παράνομης ανασκαφής στη Βόρεια Ελλάδα.

Το χρυσό στεφάνι, που ήταν ένα από τα εκθέματα του μουσείου Γκετί της Αμερικής, επιστράφηκε στην Ελλάδα σκορπίζοντας ελπίδες αλλά και πολλά ερωτηματικά που αφορούν τη σχέση αρχαιοκαπήλων, συλλεκτών και διάσημων μουσείων του κόσμου.

Κυριακή, 30 Μαρτίου, 20:00 (επανάληψη: Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 17:00)