Το ΕΙΠ στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, η οποία καθιερώθηκε από το 2001 στις 26 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την υποστήριξη και ανάδειξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης καθώς και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται  στο πλαίσιο της «2ης Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Πολιτισμών» του δικτύου EUNIC στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.

Ταξιδέψτε διαδικτυακά από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη, μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη, και ανακαλύψτε, με όχημα ένα πρωτότυπο «κυνήγι θησαυρού», τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών και των διαλέκτων.

Ο χάρτης θα είναι ενεργός στις 26 Σεπτεμβρίου, από τις 15:00 ως τις 21:00. Στο διάστημα αυτό, μικροί και μεγάλοι θα κληθούν να λύσουν αινίγματα, των οποίων οι απαντήσεις θα βρίσκονται «κρυμμένες» στις ιστοσελίδες των μελών του δικτύου EUNIC που συμμετέχουν στο φετινό εορτασμό. Τα αινίγματα και οι γρίφοι θα σας φέρουν σε επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ευρωπαϊκών χωρών.

Όσοι κατορθώσουν να λύσουν τα αινίγματα, θα συμμετέχουν σε κλήρωση με πολλά δώρα, που προσφέρουν τα μέλη της EUNIC στην Ελλάδα. Η κλήρωση θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού και τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα, αλλά και στις ιστοσελίδες των μελών του δικτύου EUNIC που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών συμμετέχουν, για 8η συνεχή χρονιά, Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και Πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα – μέλη του EUNIC Αθήνας, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Οι διοργανωτές στην Αθήνα:
British Council, Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Goethe-Institut Athen, ÖSD-Institut Griechenland, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πρεσβεία της Σουηδίας, Σύλλογος Σουηδικής Γλώσσας, Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργείο Εξωτερικών, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Πρεσβεία της Γεωργίας και IKY / Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για τους τομείς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.athensculturenet.com/el
https://www.facebook.com/events/1070356750050465/

Ενημερωτικό υλικό για τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στην Αθήνα
Ενημερωτικό υλικό για τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στην Αθήνα

Στo Βουκουρέστι, οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών έχουν κεντρικό θέμα τη #μετάφραση και προγραμματίζονται γλωσσικοί διαγωνισμοί με πολλά βραβεία, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europa FM και στην εφαρμογή Kahoot. Δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες θα προσπαθήσουν να σας βάλουν σε δυσκολία, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε τελικά – αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, τουρκικά και, βέβαια, ρουμανικά!
Από τη Δευτέρα, 21/9, έως την Πέμπτη, 25/9, σας περιμένουμε στον Europa FM. Ακούστε προσεχτικά τα λογοπαίγνια και κερδίστε βιβλία και comics, ενώ την Παρασκευή σας περιμένει το μεγάλο βραβείο!
Από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου (Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης), μπείτε στην εφαρμογή Kahoot για να ελέγξετε το επίπεδο των γνώσεών σας (#EDLangs #DiscoverTranslation)

Οι  εκδηλώσεις στο Βουκουρέστι πραγματοποιούνται  την υποστήριξη του Europa FM.
Συμμετέχουν: Ινστιτούτο Goethe, Πολωνικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Cervantes, Ινστιτούτο Camoes, British Council, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Ουγγρικό Ινστιτούτο Balassi, Ινστιτούτο Yunus  Emre, Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρουμανία, στο πλαίσιο του κόμβου EUNIC Ρουμανίας.

Ενημερωτικό υλικό για τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στο Βουκουρέστι
Ενημερωτικό υλικό για τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στο Βουκουρέστι

Στην Οδησσό, ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών πραγματοποιείται διαδικτυακά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://edl.elreg.com.ua, την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, από τα μέλη της ΕUNIC στην Ουκρανία. Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού συμμετέχει στο κοινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα λαμβάνει μέρος και στη δράση με τίτλο «Speak Dating», κατά τη διάρκεια της οποίας, Ουκρανοί επισκέπτες μπορούν να μάθουν λέξεις και φράσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Επίσης, το Παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό, διοργανώνει διαδικτυακά μαθήματα ελληνικής γλώσσας για όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς και διαδικτυακά σεμινάρια με θέμα τα ελληνικά παραμύθια για παιδιά.

Ενημερωτικό υλικό για τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στην Οδησσό
Ενημερωτικό υλικό για τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στην Οδησσό