Τα Εγκαίνια της Εστίας Ελλάδος στην Κύπρο

Η Εστία Ελλάδος στην Κύπρο, Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού εγκαινιάστηκε την Πέμπτη, στις 20 Νοεμβρίου στη Λευκωσία παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Καδή και αντιπροσωπείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αθήνα με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητή Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη.


Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την συγκίνησή του για την σημαντική αυτή προσπάθεια, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είμαστε όλοι μαζί Ελλάς, δεν χρειάζεται να βρίσκομαι εγώ εδώ, για να είναι η Ελλάς εδώ, όλοι εσείς είστε Ελλάς». Τονίζοντας την σημασία της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού, επεσήμανε πως ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί την κληρονομιά και την ταυτότητά μας, ένα από τα ισχυρότερα μέσα για την προβολή και προώθηση των κοινών αξιών μας. Στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας ως βασικός στόχος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, αναδεικνύεται η αξία της «Εστίας», που έγκειται και στην διανοιγόμενη δυνατότητα από κοινού περαιτέρω ενδυνάμωσης, διάδοσης και προβολής των αξιών αυτών, καθώς και των κλασσικών και σύγχρονων επιτευγμάτων.

Ανέφερε ακόμη πως διανοίγεται μέσα από την στενή Ελλαδοκυπριακή συνεργασία και την ίδρυση του Παραρτήματος η δυνατότητα προώθησης συνεργειών με αντίστοιχα πολιτιστικά κέντρα σε τρίτες χώρες και κοινωνίες, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, χώρο στον οποίο διαδόθηκε και αναπτύχθηκε ο Ελληνισμός. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ως το μοναδικό αναγνωρισμένο κέντρο πιστοποίησης ελληνομάθειας, τόσο για ελληνόφωνους, όσο και για μη ελληνόφωνους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και άλλων χωρών που κατοικούν στην Κύπρο, θα μπορούσε να προσφέρει στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας μέσω ειδικών προγραμμάτων.
Όντας βέβαιος πως η νεοσύστατη Εστία της Ελλάδος θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου και στον καλύτερο συντονισμό τους στον κρίσιμο τομέα του πολιτισμού, υποστήριξε πως η Ελλάδα, μέσα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, είναι παρούσα στην Κύπρο αισθανόμενη το νησί ως τμήμα της ελληνικής συλλογικότητας, του ελληνικού κοινού συλλογικού βίου. Ευχόμενος καλή επιτυχία στο καινούργιο αυτό βήμα πολιτισμού, υπογράμμισε πως η Ελλάδα στηρίζει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Κύπρου, διεκδικώντας το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης που είναι η ελευθερία.

Η Πρόεδρος της Εστίας Ελλάδος, πρώην υπουργός κα. Κλαίρη Αγγελίδου, τόνισε πως «έχουμε να επιτελέσουμε ένα ευγενή αγώνα, έχουμε όλοι όραμα και το σθένος να εργαστούμε αφιδόλευτα για την ενίσχυση των πνευματικών αξιών του ελληνισμού και την κοινή από αιώνων πολιτιστική μας κληρονομιά».
Ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καλωσορίζοντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Γεροντόπουλο στην «Εστία Ελλάδος», ανέφερε πως η παρουσία του στα εγκαίνια της Εστίας, μαρτυρεί με τον πιο τρανό τρόπο την διαρκή και αδιάλειπτα ενεργό και αληθινή παρουσία της Ελλάδος στην Κύπρο ως πολιτισμού και ως πολιτικής. Τονίζοντας πως η κρίση που διέρχονται Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι απλά οικονομική ή λογιστική, αλλά εξόχως πολιτιστική, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της ελληνικής ταυτότητας των Κυπρίων, ως απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης σε αυτή την γωνιά της Μεσογείου. Εξέφρασε την χαρά του, καθώς μετά από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας και λειτουργίας του Ιδρύματος σε όλο τον κόσμο, επετεύχθη κατόπιν συστηματικής και μεθοδευμένης προσπάθειας, η ίδρυση Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και στην Λευκωσία.