Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Εστίας Ελλάδος Κύπρου» – Λευκωσία

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Παραρτήματός του «Εστία Ελλάδος Κύπρου» στην Λευκωσία παρουσιάζει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων αφιερωμένες στην ποίηση, την λογοτεχνία, το βιβλίο, την ζωγραφική, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ως εκφάνσεις του πολιτισμικού γίγνεσθαι.

Η παράσταση «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» από το Χοροθέατρο Ροές αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, ώρα 8.30μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Η παράσταση είναι ένα σύνθετο δρώμενο, που περιλαμβάνει μουσική, χορό και απαγγελία ποιητικών κειμένων, και εκτελείται από χορευτές και ηθοποιούς. Το χοροθεατρικό αυτό θέαμα είναι αφιερωμένο στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, αντλώντας από θεμελιώδη ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα της ελληνικής, κυπριακής και ρωσικής γραμματείας. Η δραματουργική επιμέλεια των κειμένων είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, η σκηνοθεσία και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, ενώ η μουσική επιμέλεια του Αλέξανδρου Μάντζαρη. Τα κείμενα απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Χλόη Μάντζαρη, οι οποίοι πλαισιώνονται επί σκηνής από δέκα χορευτές.

Την παράσταση κοσμεί ο ποιητικός λόγος των Διονυσίου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, Αλέξανδρου Πούσκιν, Βίλχεμ Κιουχελμπέκερ, Κωστή Παλαμά, Θοδόση Πιερίδη, Κώστα Μόντη, Παντελή Μηχανικού, Δημήτρη Λιπέρτη, Τεύκρου Ανθία, καθώς και άλλων ποιητών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ακούγονται, επίσης, αποσπάσματα από τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου και τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας.

Έκθεση Βιβλίου και Εικαστικών θα λάβει χώρα από την Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου ως την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου στην Πύλη Αμμοχώστου στην Λευκωσία. Η έκθεση περιλαμβάνει αφιέρωμα στον νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη και τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με επιλεγμένα αποσπάσματα από την εργοβιογραφία τους, καθώς και σημαντικούς σταθμούς στην συγγραφική τους δραστηριότητα. Στην έκθεση συμμετέχουν εκδοτικοί οίκοι από την Κύπρο και την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις νέες εκδόσεις τους ποικίλου περιεχομένου στο ευρύ κοινό, όπως και την παιδική και εφηβική λογοτεχνική παραγωγή τους. Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου με την συμμετοχή νέων καλλιτεχνών θα παρουσιάσει επιλεγμένα έργα με αναφορά στον πολιτισμό και στην κοινωνία σε μια διαχρονικά σύγχρονη προσέγγιση. Η Έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά από 28 – 31 Οκτωβρίου, ώρα 9.00 – 14.00μ.μ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ.Βασίλης Παπαϊωάννου, την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 5.30 μμ, ενώ η Χορωδία της ΠΑΣΥΔΥ υπό την διεύθυνση της κυρίας Μάρως Μήτσα θα πλαισιώσει την εκδήλωση.

Πρόσκληση διάλεξης: «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ΕΙΠ 2014
Πρόσκληση διάλεξης: «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ΕΙΠ 2014

Διάλεξη με θέμα: «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο, καθηγητή Βασίλη Σκουρή, θα λάβει χώρα την Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, ώρα 7.30μμ, στην Αίθουσα Τελετών Τραπέζης Κύπρου «Ανδρέα Πατσαλίδη», στην Αγία Παρασκευή. Η εκδήλωση τελείται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Στην διάλεξη θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και στα Συντάγματα των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσκληση Συζήτησης Στρογγύλης Τραπέζης: «Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς», ΕΙΠ 2014
Πρόσκληση Συζήτησης Στρογγύλης Τραπέζης: «Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς», ΕΙΠ 2014

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την Συζήτηση Στρογγύλης Τραπέζης: «Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς», την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, ώρα 7.30μ.μ. στην Πύλη Αμμοχώστου. Στην συζήτηση συμμετέχουν οι Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ορφανίδης, Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νάσα Παταπίου, Γιώργος Σκοτεινός και Δήμητρα Χριστοδούλου. Συντονίζει ο Δρ. Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ευχαριστίες εκφράζονται στους υποστηρικτές και χορηγούς των εκδηλώσεων: Δήμος Στροβόλου, Δήμος Λευκωσίας, Aegean Airlines, CYTA, Holiday Inn και ΡΙΚ.

Δείτε το ενημερωτικό Βίντεο της εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου εδώ

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10€
Φοιτητικό / Συνταξιούχων: 5€

Πληροφορίες: Τηλ. 96558653
Εστία Ελλάδος Κύπρου
Γλάδστωνος 6, 1095 Λευκωσία
Email: estiacy@hfc.gr
Χορηγοί: Δήμος Στροβόλου, Δήμος Λευκωσίας, Aegean Airlines, CYTA,
Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ