Ο Πρόεδρος του ΕΙΠ συναντά τον Πρόεδρο του ΟΣΔΕΛ

Με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης Λόγου (ΟΣΔΕΛ), κ. Αντώνη Καρατζά, και τον κ. Γεωργανδρέα Ζάννο, Γενικό Διευθυντή, συναντήθηκαν την Τρίτη 20/10/2020, ο  Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης και ο Αντιπρόεδρος, κ. Ανδρέας Σιδέρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, καθώς οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν, προκειμένου να συμβάλουν στη διαχείριση και την επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του βιβλίου, ειδικά υπό την παρούσα συγκυρία.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συζήτησαν διεξοδικά τα εξής θέματα:

1.ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ ΚΑΙ ΟΣΔΕΛΝΕΤ
Εξετάσθηκε η δυνατότητα συνεργασίας των δύο οργανισμών στο πεδίο των βάσεων βιβλιογραφικών δεδομένων που διαθέτουν: της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και της ΟΣΔΕΛΝΕΤ.
Με πνεύμα συναίνεσης, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, ότι θα εξεταστεί το ζήτημα λεπτομερώς από πλευράς στρατηγικής, στόχευσης, και αποτελεσματικότητας ώστε να προβούν σε ενέργειες ακολούθως.

 2.ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Με δεδομένο ότι ΕΙΠ και ΟΣΔΕΛ συμμερίζονται απόλυτα την ανάγκη για χαρτογράφηση του εκδοτικού τοπίου, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη θεμελίωση συνεργασίας με στόχο την εκπόνηση ερευνών κοινής γνώμης, προκειμένου να αποκτήσουν οι επαγγελματίες του βιβλίου πρόσβαση σε έγκυρα και επικαιροποιημένα στοιχεία.

3.ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ
Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε επίσης η βούληση των δύο μερών να διερευνήσουν τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης καμπάνιας φιλαναγνωσίας.

 4.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΒΘ
Ενόψει και της έναρξης της ψηφιακής 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο ΟΣΔΕΛ επιβεβαίωσε τη βούλησή του να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΕΙΠ στη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ.

Οι δύο πλευρές συμφωνήθηκε να καταθέσουν προτάσεις με βάση τις οποίες θα συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας θέτοντας ως στόχο την εποικοδομητική συνέργια μεταξύ των δύο οργανισμών.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1992 με έδρα την Αθήνα και με σκοπό την ευρεία προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με κύρια δραστηριότητα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το ΕΙΠ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο παραρτημάτων εκτός Ελλάδας, με έδρα στην Αλεξάνδρεια, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, τη Μόσχα, την Οδησσό και την Τεργέστη.
Το ΕΙΠ είναι μέλος δύο σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων, του European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και του Anna Lindh Foundation.
Συνεργάζεται διεθνώς με πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών, σχολεία ελληνικής γλώσσας, πρεσβείες, κέντρα πολιτισμού, μουσεία και βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.