Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Centre Culturel Hellénique

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, συνεχίζοντας τις συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανακοινώνει την συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique, επικυρώνοντας θεσμικά το πλαίσιο σύμπραξης σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Α. Κούκης και η Πρόεδρος του Centre Culturel Hellénique κα. Κατερίνα Ξυλά υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, η σύμπραξη των δύο φορέων αφορά την πολυεπίπεδη συνεργασία τους με έμφαση στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Γαλλία, τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Το Centre Culturel Hellénique, ιδρύθηκε το 1975, με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Γαλλία. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της Γαλλίας και οργανώνει εκδηλώσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της τέχνης: συναυλίες κλασικής μουσικής, αρχαιολογικές ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις εικαστικές εκθέσεις κ.ά.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) ιδρύθηκε το 1992 με έδρα την Αθήνα και με σκοπό την ευρεία προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Με κύρια δραστηριότητα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το ΕΙΠ έχει δημιουργήσει ένα Δίκτυο Παραρτημάτων εκτός Ελλάδας, στις πόλεις: Αλεξάνδρεια, Βελιγράδι, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Μόσχα, Οδησσός, Παρίσι, Τεργέστη, Τίρανα.
Το ΕΙΠ είναι μέλος δύο σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων: του European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και του Anna Lindh Foundation. Συνεργάζεται με πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών, σχολεία ελληνικής γλώσσας, πρεσβείες, κέντρα πολιτισμού, μουσεία και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.