20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
16-19 Μαΐου 2024
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Όλα όσα περιέλαβε το Αφιέρωμα στον Γιώργου Ιωάννου στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Στη φετινή, φωτεινή και αισιόδοξη 20η ΔΕΒΘ δέσποσε η κεντρική αίθουσα, στην οποία δόθηκε το όνομα Γιώργος Ιωάννου, στη μνήμη του κορυφαίου Θεσσαλονικιού πεζογράφου, ποιητή και δοκιμιογράφου.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο φιλοξενεί το αρχείο του Γιώργου Ιωάννου, διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων για να γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα το έργο του και τα χαρακτηριστικά του, τόσο στους χώρους της Έκθεσης όσο και σε άλλους χώρους της πόλης.
«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που φέτος αναδεικνύουμε ως προσωπικότητα τον Γιώργο Ιωάννου, έναν σπουδαίο πεζογράφου από την Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να αναδειχτεί το έργο, αλλά και το αρχείο του Γιώργου Ιωάννου που φιλοξενείται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και μπορεί ο καθένας να δει και το αρχείο, αλλά και τον χώρο, στον οποίο έζησε ο σπουδαίος πεζογράφος. Αυτό φυσικά έγινε χάρη στη επιμονή της Μαρίας Τατάγια, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου και Αρχείων, την οποία και ευχαριστούμε», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης .
Από την πλευρά της η Μαρία Τατάγια επισημαίνει για τη συνεργασία αυτή:
«Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και έχουμε κάνει πολλές δράσεις από κοινού. Προτείναμε λοιπόν στον κ. Κούκη, Πρόεδρο του ΕΙΠ, να είναι εμφατική η παρουσίαση του Γιώργου Ιωάννου στη φετινή επετειακή 20ή ΔΕΒΘ και το δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο διαθέτει την απτή πολιτιστική κληρονομιά του Γιάννη Ιωάννου. Στην Αίθουσα Γιώργος Ιωάννου υπάρχει η βιβλιοθήκη του, τα προσωπικά του αντικείμενα, τα προσωπικά του χειρόγραφα και άλλης φύσεως γραπτά και είναι πολύ σημαντικό για μας να το προβάλουμε σε μία μεγάλη διεθνή οργάνωση».
Δράσεις στα πλαίσια του αφιερώματος της 20ής ΔΕΒΘ για τον Γιώργο Ιωάννου:
Ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου «συνομιλεί» με την πόλη του
“Παρομοιάζω το σώμα μου με την πόλη αυτή. Είναι άλλωστε η γενέτειρά μου και προς αυτήν πάντοτε κατατείνω. Τόσο τυραννικά διακατέχομαι, ώστε πράγμα αστείο ίσως νοιώθω καμιά φορά να χαράσσεται η τοπογραφία της επάνω μου με τα σημάδια, τα σχήματα και τα χρώματά της”. (Γιώργος Ιωάννου «Με τα σημάδια της επάνω μου» από το βιβλίο του «Το δικό μας αίμα).
Η σχέση του Γιώργου Ιωάννου με την Θεσσαλονίκη και το πώς αυτό αποτυπώνεται στο έργο του παρουσιάστηκε από εξαιρετικούς ομιλητές σε ειδική εκδήλωση – αφιέρωμα.
«Κορυφαίο εκπρόσωπο της ρεαλιστικής γραφής» χαρακτήρισε τον Γιώργο Ιωάννου η Αναστασία Βακαλούδη, Δρ Ιστορίας - Δρ Διδακτικής της Ιστορίας και της Αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, «αφού συνδύασε με επιτυχία στα κείμενά του τις ρεαλιστικές αφηγηματικές συμβάσεις, την αυτοαναφορικότητα, την τάση δηλαδή να αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο με το αυτοβιογραφικό στοιχείο, τον βιωματικό λόγο με την εξομολόγηση, για να προβάλει ως αφηγητής το σώμα της Θεσσαλονίκης, με το οποίο ταυτίζεται».
Σχέση ζωής, ιδιαίτερα βαθιά τόσο ως προς την ένταση όσο και προς την διάρκεια, χαρακτήρισε τη σχέση του Γιώργου Ιωάννου με την γενέτειρά του τη Θεσσαλονίκη η Έλενα Αβραμίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Ελληνικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης στην Κίνα, μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της έδρας της UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η οποία έχει συμπεριλάβει τον Ιωάννου στα μαθήματά της στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η κ. Αβραμίδου στην ομιλία της αναφέρθηκε αναλυτικά στην παρουσία της Θεσσαλονίκης σε όλο το έργο του Γιώργου Ιωάννου, αλλά και στη ζωή του μεγάλου πεζογράφου.
Ο Στέλιος Κούκος, δημοσιογράφος, συγγραφέας κάνοντας μία αναδρομή στο συνολικό έργο του Γιώργου Ιωάννου σε σχέση πάντα με την γενέθλια πόλη του, ανέφερε: «Η Θεσσαλονίκη ήταν πρωτεύουσα και αρχόντισσα της καρδιάς του Γιώργου Ιωάννου από το πρώτο του βιβλίο, ‘Για ένα φιλότιμο’. Ο Ιωάννου έχει τη στόφα του πνευματικού ανθρώπου. Με τη γενέτειρά του ταυτίστηκε αδιάλειπτα και διαπαντός. Ήταν ιδιαίτερα δεμένος με τον τόπο του, τον πνευματικό τρόπο και λόγο του τόπου του. Το έργο του Ιωάννου δεν σταματά στην ποίηση και τα πεζογραφήματα. Ήταν συνάμα και ένας πολύ σημαντικός φιλόλογος, ερευνητής και μελετητής του ελληνικού λόγου και της παράδοσης. Για όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία του είναι προφανέςότι ότι το έργο του αποτελεί ‘Θεσσαλονίκης επίσκεψη’ ή ακόμα και Θεσσαλονίκης εγκώμιο, αν και δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε πράγματα που τον ενοχλούν».
Η λογοτέχνις Αναστασία Χατζή διάβασε ένα απόσπασμα από το διήγημα του Γιώργου Ιωάννου «Με τα σημάδια της επάνω μου», από το βιβλίο του το «Το δικό μας αίμα», στο οποίο αναφερόταν στην Θεσσαλονίκη, στην γενέτειρά του, την οποία ένοιωθε μέσα στην ψυχή του.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=lVpEzwqFTh0&t=1480s
Αφήγηση παραμυθιού
Η Ροδάνθη Δημητρέση αφηγήθηκε στους μικρούς φίλους του βιβλίου παραμύθια από τη συλλογή του Γιώργου Ιωάννου «Παραμύθια του λαού μας» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Με την ελεύθερη συμμετοχή πολλών παιδιών, η συγκεκριμένη δράση σκοπό είχε να φέρει σε επαφή τα παιδιά από μικρή ηλικία με τον Γιώργο Ιωάννου.
Ξενάγηση στην Αίθουσα Γιώργος Ιωάννου στο Βαφοπούλειο
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ατόμων που ξεναγήθηκαν στην «Αίθουσα Γιώργος Ιωάννου» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Οι αναγνώστες του Γιώργου Ιωάννου είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία πιο προσωπική σχέση με τον αγαπημένο τους συγγραφέα καθώς είδαν ακριβώς τον χώρο που έμενε, πριν μπει στο νοσοκομείο, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα και χειρόγραφα.
Περίπατος στη γειτονιά που έζησε ο Γιώργος Ιωάννου.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Με τα σημάδια της απάνω μου», ένας περίπατος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα «αφήγημα» της πόλης μέσα από τις αναφορές, τις περιγραφές, τα βιώματα και τα συναισθήματα του Γιώργου Ιωάννου, όπως τα αποτύπωσε στο λογοτεχνικό του έργο ή σχολίασε σε συνεντεύξεις ή άρθρα του στον Τύπο. Οι συμμετέχοντες στον περίπατο ξεκίνησαν από την Παναγία Χαλκέων με Εγνατία, Αγίου Δημητρίου και σε όλους τους παράδρομους της γειτονιάς του. Το σπίτι που Γιώργου Ιωάννου είναι απέναντι από το Τουρκικό Προξενείο. Η κα Αθανασία Μπουντίδου από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ενημέρωνε τον κόσμο για τα μέρη που έζησε ο τρυφερός θεσσαλονικιός πεζογράφος και διάβαζε αποσπάσματα από έργα του με αναφορές στην γειτονιά που μεγάλωσε και φωτογραφίες.
Το σώμα της πόλης
Λίγο πριν τα εγκαίνια της ΔΕΒΘ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσίασε μία performance για τον Γιώργο Ιωάννου, σε σκηνοθεσία του Ιορδάνη Αϊβάζογλου, σκηνοθέτη και ηθοποιού του ΚΘΒΕ. Οι ηθοποιοί Λίλα Βλαχοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Στέργιος Τζαφέρης και Γιάννης Τσεμπερλίδης μέσα από αφήγηση, μουσική, κίνηση και βίντεο ακολουθούν το δρόμο που χάραξε ο Γιώργος Ιωάννου στα κείμενά του, δένοντας στην πορεία αυτή το τότε με το σήμερα: Να περιπλανιέται σε σημεία της πόλης που αγάπησε και τον στιγμάτισε και να καταγράφει τα σημάδια της χαράς και του πόνου, συνδέοντας την τοπιογραφία της με την Ιστορία και τις ιστορίες που ανθίζουν σε δρόμους, κτίρια... ακόμη και σε μια αρχαία σαρκοφάγο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΔΕΒΘ μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.thessalonikibookfair.gr/, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις εκδηλώσεις. Φωτογραφίες από τις συμμετέχοντες στην ΔΕΒΘ θα βρείτε σε φάκελο ΕΔΩ. Επίσης φωτογραφίες από εκδηλώσεις της 20ής ΔΕΒΘ θα βρείτε στην πλατφόρμα της Motionteam.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.