Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης

«Η Ελλάδα και Μεγάλη Ελλάδα» στο Μπρίντιζι

Το Μπρίντιζι είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδεύουσας έκθεσης Ιταλών και Ελλήνων φωτογράφων με τίτλο «Η Ελλάδα και η Μεγάλη Ελλάδα».

Η έκθεση, παραγωγής και επιμέλειας του Επίτιμου Προξενικού Γραφείου της Ιταλίας με έδρα στην Πάρο, με Επίτιμο Προξενικό Πράκτορα τον Αρχ. Βαζαιο Πετρόπουλο και εκπρόσωπο τον Πολιτικό Μηχανικό Ιάκωβο Σκιαδά, φιλοξενείται από την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 στο Μπρίντιζι, στο Palazzo Granafei-Nervegna. Η περιοδεύουσα αυτή έκθεση έχει ως στόχο την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στην παράκτια Ελλάδα του Αιγαίου και την Μεγάλη Ελλάδα της Ιταλίας καθώς και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και ανταλλαγών, του τουρισμού, του εμπορίου, καθώς και των επιστημονικών προγραμμάτων εθνικού ενδιαφέροντος, με την ενεργοποίηση φορέων των δύο περιοχών.

Πρώτος σταθμός της έκθεσης ήταν η Περούτζια, στην Σχολή Καλών Τεχνών «Pietro Vannucci», (7-14 Φεβρουαρίου), ακολούθησε ο Τάραντας, στην Γκαλερί του Κλασικού Λυκείου «Quinto Ennio», (7-14 Μαρτίου), ενώ στο Μπρίντιζι θα παραμείνει έως τις 28 Μαρτίου.
Επόμενοι σταθμοί της, είναι το Μπάρι (7-14 Απριλίου), η Στρόνγκολι (16-25 Απριλίου), η Μεσσίνα (2-9 Μαΐου), οι Συρακούσες (16-23 Μαΐου), η Αντίπαρος και Πάρος (20-30 Αυγούστου) και το Ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα (17-24 Σεπτεμβρίου).

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: 

Σταύρος Νίφλης (14 φωτογραφίες, 40×60 εκ., Πάρος-Αντίπαρος)
Κώστας Γρίσπος (5 φωτογραφίες, 40×60 εκ., Αντίπαρος)
Γιώργος Μέης (6 φωτογραφίες 100×50 εκ., Σαντορίνη, 1 φωτογραφία Αμοργός και 1 Μύκονος) – συνεργάτης Σπύρος Αγγελόπουλος
Γιάννης Σκουλάς (5 φωτογραφίες 60×90 εκ., Κρήτη)
Σέρτζιο Μαρτούτσι (3 φωτογραφίες 40×60 εκ., Μήλος και Σίφνος)
Φραντσέσκο Λαμάννα (Μουρτζιέ, Στρόνγκολι (KR)).
Τζιουλιάνο Μοντερόσσο (φωτογραφίες από Κάπο Κολόννα, Κρότωνας)
Γιάννης Μπόβας (φωτογραφία από τον Ναό του Απόλλωνα, Στρόνγκολι (KR)).
Μάκης Βόβλας (φωτογραφίες 40×60 εκ., Μπάρι)
Νάνση Μόττα ( 5 φωτογραφίες 40×60 εκ., Μπρίντιζι)
Άννα Σβέλτο (5 φωτογραφίες 75×50 εκ., Τάραντας)
Φίλιππο Ρομάνο (5 φωτογραφίες 40×60 εκ., Μεσσίνα)
Λουίτζι Νιφόζι (10 φωτογραφίες 70×90 εκ., Σικελία)

Οργανωτική επιτροπή: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στην Αθήνα, Ακαδημία Καλών Τεχνών «Pietro Vannucci», Ελληνικός Σύλλογος Φιλίας στην Περούτζια «Αλαρίκο Σιλβέστρι», Ελληνική Κοινότητα Μπάρι, Πανεπιστήμιο «ʼλντο Μόρο» στο Μπάρι, «Κέντρο για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας Δημήτρης Γλάρος» στο Μπρίντιζι, Ελληνικός Σύλλογος Τάραντα, Δήμος Στρόνγκολι, Ελληνικός Σύλλογος Στενού της Μεσσίνα, Αρχαιολογική Σχολή Κατάνης, Προξενικό Γραφείο Ιταλίας στην Πάρο.

Επιμελητής έκθεσης: Ιάκωβος Σκιαδάς