Η Ελλάδα στην 48η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο

Η σημαντικότερη Έκθεση Βιβλίου στη Μέση Ανατολή ανοίγει τις πύλες της, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, στο Αιγυπτιακό Εκθεσιακό Κέντρο του Καΐρου και διαρκεί έως τις 10 Φεβρουαρίου 2017.

%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%90%cf%81%ce%bf%cf%85Η Ελληνική συμμετοχή στην 48η ΔΕΒ Καΐρου είναι αφιερωμένη στην Ελληνική ποίηση. Στο Ελληνικό Περίπτερο, το οποίο έχει επιμεληθεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια με τη συνεργασία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, θα παρουσιαστούν εκδόσεις Ελληνικών λογοτεχνικών έργων μεταφρασμένες στα Αραβικά, μεταφρασμένες εκδόσεις Αραβικών λογοτεχνικών έργων στα Ελληνικά καθώς και εκδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα τη σύγχρονη μεταφραστική παραγωγή ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα αραβικά, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Οργανισμού Βιβλίου, Δρ Χάισαμ Ελ Χάγκ, ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μετάφρασης της Αιγύπτου, Δρ Άνουαρ Μόγκιθ, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Καΐρου  και μεταφράστρια Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου στα Αραβικά, κ. Μουνίρα Καραουάν, ο ποιητής, βραβευμένος με το Λογοτεχνικό Βραβείο Καβάφη, Φουάντ Ταμάν και ο μεταφραστής Ελληνικής Λογοτεχνίας στα Αραβικά, Δρ Χάλεντ Ραούφ ο οποίος θα είναι και ο συντονιστής της συζήτησης.Την εκδήλωση θα προλογίσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο, κ. Λαμπρινή Κομίνη.

Τιμώμενη χώρα στην 48η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο είναι το Μαρόκο. Συμμετέχουν επίσης, εκτός από την Ελλάδα, εθνικές αντιπροσωπείες 34 χωρών, όπως το Ομάν, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, η Λιβύη, η Υεμένη, το Σουδάν, η Σομαλία, η Αιθιοπία, η Αλγερία, το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, το Κατάρ, η Ερυθραία, η Ιταλία, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κίνα, το Καζακστάν και άλλες. Επίσης, 850 εκδοτικοί οίκοι μεταξύ των οποίων 50 ξένοι, 250 Αραβικοί και 550 Αιγυπτιακοί.

Η Ελληνική συμμετοχή στην 48η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του κ. Παντελή Μπούμπουρα, Προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας «Ήφαιστος».