«Η Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στη Ρουμανία από το ΕΙΠ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τιμά το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα με μια έκδοση στα ρουμανικά καθώς και με τη ραδιοφωνική παράσταση της Αυλής των θαυμάτων.

Η έκδοση-αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη έχει τίτλο Iakovos Kambanellis, Curtea miracolelor [Ιάκωβος Καμπανέλλης, Η Αυλή των θαυμάτων] και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Εκδοτικού Οίκου Omonia.
Παρουσιάζεται, μετά το Βουκουρέστι, στη Βιβλιοθήκη «Panait Istrati» της Βραΐλας, την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, στις 16:00, με προσκεκλημένο, τον συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Viorel Coman.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης την ακρόαση της ραδιοφωνικής παράστασης «Η Αυλή των θαυμάτων», μία συμπαραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Ρουμανικού Ραδιοφώνου.

Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελευθερία» της Βραΐλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το ΕΙΠ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

«Η έκδοση έργων του Ιάκωβου Καμπανέλλη στα ρουμανικά είναι, αναμφίβολα, μία εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία διευρύνει την επιρροή του έργου ενός σπουδαίου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα, του πατέρα της μεταπολεμικής νεοελληνικής δραματουργίας. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με πνευματική παρακαταθήκη τη σύλληψη και τον εκτοπισμό του στο γερμανικό κολαστήριο του Μαουτχάουζεν, κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, θα προσεγγίσει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του με ευαισθησία και θα αναδείξει τον αγώνα του για μια καλύτερη κοινωνία. Τα θεατρικά του έργα, όπως άλλωστε ο ίδιος λέει, δεν είναι προϊόντα πνευματικής κατασκευής αλλά εμπνέονται από την ίδια τη ζωή, την κοινωνία και τις ανάγκες της, επιχειρώντας ταυτόχρονα, με επιτυχία, να υπερβούν την χρονικότητα και να συλλάβουν τη διαχρονική περιπέτεια του ανθρώπου. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ένα φαινόμενο. Χωρίς την απαραίτητη εκπαιδευτική υποδομή αναδεικνύεται σε ταλέντο της θεατρικής γραφής. Και αφήνει την σφραγίδα του στο θέατρο και στα πνευματικά πράγματα της πατρίδας μας, ενσωματώνοντας στο έργο του την περιπέτεια των Ελλήνων, την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή των συγχρόνων του. Γι’ αυτό άλλωστε τα έργα του μιλούν απευθείας στην καρδιά και το νου μας.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει ποικιλοτρόπως στο Λογοτεχνικό Έτος Καμπανέλλη και αισθάνεται υπερήφανο για την έκδοση του έργου του στη Ρουμανία».

Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Από τον πρόλογο της έκδοσης