Ελληνικές και Κυπριακές διακρίσεις στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου «Castello di Duino»

Και στην φετινή 16η έκδοση του Διαγωνισμού διακρίθηκαν μαθητές και νέοι από την Ελλάδα και την Κύπρο:

Το ποίημα «Άνθρωπος Κατασκευαστής: ελευθερία και πεπρωμένο» της 14χρόνης Μαρίας Γκέκα διακρίθηκε με το σημαντικό βραβείο «Sergio Penco» στο διαγωνιστικό τμήμα των «Ανέκδοτων Ποιημάτων» του Διαγωνισμού.

«Άνθρωπος Κατασκευαστής: ελευθερία και πεπρωμένο» της Μαρίας Γκέκα

Το ποίημα «Ένα παράθυρο με κόκαλα και αίμα» της Χαρίκλειας Χρυσάφη έλαβε τιμητική διάκριση στο διαγωνιστικό τμήμα «Ποιήματα της καρδιάς» και θα δημοσιευθεί στην ετήσια έκδοση των διακριθέντων ποιημάτων του Διαγωνισμού, ενώ θα ηχογραφηθεί στην ελληνική γλώσσα στο βίντεο της φετινής έκδοσης.

Στο θεατρικό διαγωνιστικό τμήμα για νέους κάτω από 16 ετών έλαβαν ειδική μνεία η Σοφία Γιαννακώστα (8 ετών) με τίτλο «Άνθρωπε», η Μαρία Τζουράκη (10 ετών) με τίτλο «Σύγχρονος Οιδίποδας» και ο Λάμπρος Αρκουμάνης (11 ετών)  με τίτλο «Ο θνητός δημιουργός».

Στο διαγωνιστικό τμήμα σχολείων διακρίθηκαν με:

Το δεύτερο βραβείο ex aequo: Το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων και το Περιφερειακό Λύκειο Άγιος Χαράλαμπος της Πάφου με το ποίημα «Από τον Προμηθέα στην Μαλάλα», με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Σωτηρία Παπαμαργαρίτη καθώς και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Τρίπολης με το ποίημα «Από τις πυραμίδες στο Ιντερνέτ» με υπεύθυνο καθηγητή τον Βασίλη Σουβατζόγλου.

Το τρίτο βραβείο ex aequo: Το Λύκειο Κομοτηνής με το ποίημα «homo faber faber – homo faber (?) – homo Faber Ludens», με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Θεοδώρα Αραμπατζή.

Τιμητική μνεία έλαβαν τα ακόλουθα σχολεία:

  • 1° Γυμνάσιο Αρτέμιδος με το ποίημα «Homo faber» (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα – Χριστίνα Σπυροπούλου)
  • Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Βέροιας με το ποίημα «The naive Fox Club» (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παναγιώτα Ζέλου)
  • Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου / Εργαστήριο δημιουργικής γραφής με το ποίημα «Κλεψύδρα» (Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Γαλάνης)
  • 3° Γυμνάσιο Ηράκλειου-Κρήτης με το ποίημα «Τα πάντα συνδέονται» (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Στυλιανή Λυκογιαννάκη)
  • Πειραματικό Λύκειο Ηράκλειου με το ποίημα «Homo faber» (Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαρία Πατραμάνη, Ειρήνη Καστοτάκη)
  • 4° Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας με το ποίημα «Homo faber, ελευθερία και μοίρα» (Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αλεξάνδρα Θεοφυλακτάτου, Κέιτ Τυπού, Μαρία Δρενίδου)
  • Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο Καστοριάς με το ποίημα «Στην αποκάλυψη του παρελθόντος ατενίζουμε το μέλλον» (Υπεύθυνος καθηγητής: Αναστάσιος Τζιλίνης)
  • 1° Λύκειο Λάρισας με το ποίημα «Homo faber / δυνατότητες» (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ασημίνα Μπάφα).

Η απονομή των βραβείων στους νικητές του Διαγωνισμού πραγματοποιείται το Σάββατο, 28 Μαρτίου, στην Stazione Marittima και την Κυριακή, 29 Μαρτίου, στο Κάστρο του Duino.

Ο Διαγωνισμός Ποίησης «Castello di Duino (www.castellodiduinopoesia.org), ένας από τους σημαντικότερους σε διεθνές επίπεδο, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάρτιο επ’ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico, με την υποστήριξη της UNESCO, του Πρίγκιπα Dimitri della Torre e Tasso del Castello di Duino, του Δήμου του Duino, της Muggia, της CEI (Central European Initiative), του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας κ.ά.
Απευθύνεται σε νέους μέχρι 30 ετών και έως σήμερα έχουν συνολικά συμμετάσχει περίπου 15.000 νέοι από  όλο τον κόσμο. Στην φετινή έκδοση συμμετείχαν πάνω από 1000 νέοι λογοτέχνες και σχολεία από 56 χώρες.

Η συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στον Διαγωνισμό γίνεται από το 2009 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, το οποίο – εκτός από τα οργανωτικά θέματα – φροντίζει για την αποστολή της προκήρυξης σε σχολεία όλων των βαθμίδων (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου), καθώς και σε πολιτιστικούς φορείς σχετικούς με την ποίηση.  Στην φετινή έκδοση συμμετείχαν 42 νέοι λογοτέχνες και σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η λίστα με τους νικητές του Διαγωνισμού