Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης Castello Di Duino − 12η Έκδοση 2016

Το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Castello di Duino διοργανώνεται στην Τεργέστη από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico, με την υποστήριξη της UNESCO, του Πρίγκιπα Carlo Alessandro della Torre e Tasso del Castello di Duino, του Δήμου του Duino, της Muggia, της CEI (Central European Initiative), του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας κ.ά.

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποίηση και Αλληλεγγύη», καθώς και του Διεθνούς Βραβείου Ποίησης Castello di Duino, είναι η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεργέστης κυρία Gabriella Valera Gruber.

Ο διαγωνισμός ποίησης, ένας από τους σημαντικότερους σε διεθνές επίπεδο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο επ’ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, απευθύνεται σε νέους μέχρι 30 ετών και έως σήμερα έχουν συνολικά συμμετάσχει περίπου 11.000 άτομα. Η συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στον Διεθνή Διαγωνισμό γίνεται από το 2009 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, το οποίο – εκτός από τα οργανωτικά θέματα – φροντίζει για την αποστολή της προκήρυξης σε σχολεία όλων των βαθμίδων (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου), καθώς και σε πολιτιστικούς φορείς σχετικούς με την ποίηση.

Στην περσινή διοργάνωση, στην οποία συμμετείχαν 800 ποιήματα γραμμένα σε 75 διαφορετικές γλώσσες και 60 σχολεία, η ποιητική συλλογή των μαθητών του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (στο διαγωνιστικό τμήμα για σχολεία) έλαβε την τιμητική διάκριση της δημοσίευσης του έργου τους στην ετήσια έκδοση των διακριθέντων ποιημάτων του διαγωνισμού. Την ίδια τιμητική διάκριση έλαβαν επίσης και οι νεαροί Έλληνες ποιητές Βανέσσα Καπνιά και Κωνσταντίνος Γαλάνης, καθώς και η νεαρή Κύπρια ποιήτρια Ειρήνη Χαραλάμπους (στο διαγωνιστικό τμήμα για ανέκδοτα ποιήματα).

Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης Castello Di Duino − 12η Έκδοση 2016
Προθεσμία Τμημάτων για Ανέκδοτα Ποιήματα και Θεατρικά Κείμενα: 10 Νοεμβρίου 2015
Ειδική προθεσμία Τμήματος για τα σχολεία: 31 Δεκεμβρίου 2015

Προκήρυξη της 12ης Έκδοσης – 2016