2ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος: «Το Θείον και η Πόλις στον Ευριπίδη»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και ο Δήμος Σαλαμίνας διοργανώνουν το 2ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος με τίτλο: «Το Θείον και η Πόλις στον Ευριπίδη» με αφορμή το Έτος Ευριπίδη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου 2022 στη Σαλαμίνα. Στόχος  του διεθνούς συνεδρίου είναι να αποτελέσει βήμα λόγου και τερπνή αφόρμηση για αναστοχασμό και προβληματισμό αναφορικά με τη θρησκευτική και πολιτική διάσταση της ευριπίδειας δραματουργίας. Ειδικότερα, η διαχρονική και οικουμενική ισχύ των προαναφερθεισών παραμέτρων καθιστά επίκαιρο τον στοχασμό του Ευριπίδη, όπως πράγματι καταδεικνύουν οι ανά τον κόσμο παραστάσεις των έργων του και οι ποικίλες διακειμενικές προσεγγίσεις στη θεματολογία του. Μέσω αυτών των οδών ο Ευριπίδης αναδεικνύεται ως ο τραγικός ποιητής με την πλουσιότερη πορεία στον τομέα της πρόσληψης και οι ήρωές τους ταξιδεύουν θριαμβευτές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Όλες οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, αίθουσα: Δημήτρης Μπόγρης. Οι επιμέρους άξονες προβληματισμού του  συνεδρίου είναι οι εξής:

Α. Η Ερμηνευτική των Αρχαίων Κειμένων 1. Η έννοια του θείου στο πλαίσιο της αρχαίας ελληνικής θρησκείας 2. Η πόλις και οι πολίτες – οι δημοκρατικοί θεσμοί της αθηναϊκής πόλης-κράτους

Β. Η Πρόσληψη του Ευριπίδη από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα 1. Η θεματολογία του ευριπίδειου μύθου στην ελληνική και παγκόσμια δραματουργία 2. Ο Ευριπίδης στην ελληνική και παγκόσμια σκηνή (παραστάσεις σταθμοί, υποκριτικές ερμηνείες, μουσική και κίνηση χορικών, μεταφραστικές απόπειρες, θεωρητικές προσεγγίσεις).

Το συνέδριο περιλαμβάνει εισηγήσεις κεντρικών ομιλητών από τον χώρο της φιλολογίας και της θεατρολογίας, τρεις συνεδρίες που θα πλαισιώνονται από θεατρικά δρώμενα, αναλόγιο και χορικά σε συνεργασία με τα ΠΜΣ: “Παραστατικές Τέχνες” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και “Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική” του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πριν τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου θα υπάρξει στρογγυλή τράπεζα με διακεκριμένους καλλιτέχνες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ