«Δεύτερη Ευκαιρία»: Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού αναλαμβάνει να ανοίξει τον δρόμο της «δεύτερης ευκαιρίας» για τα κατασχεμένα βιβλία

«Δεύτερη ευκαιρία» ζητά για τα κατασχεμένα  βιβλία, που βρίσκονται σε αποθήκες και απειλούνται με πολτοποίηση, ενώ μπορούν  να εμπλουτίσουν βιβλιοθήκες πολλών  περιοχών της χώρας μας, θέλει να δώσει το ΥΠΠΟΑ.

Με επίκεντρο την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:

«Το βιβλίο αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας, του δείκτη πολιτισμού μιας κοινωνίας. Αποτελεί προέκταση της μνήμης και της φαντασίας του ανθρώπου και ως πνευματικό έργο επιβάλλει τον σεβασμό μας προς τον δημιουργό, αλλά και τον ίδιο τον αναγνώστη. Η καταστροφή ενός βιβλίου αντιβαίνει σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης, διαφύλαξης και διάσωσης των έργων του λόγου που αποτελούν κομμάτι της ανθρώπινης έκφρασης και πολιτισμικής δημιουργίας. Κάθε βιβλίο θα πρέπει να φθάνει στα χέρια του βιβλιόφιλου κοινού και να διασώζεται. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,  με απόφασή μας, ως ο αρμόδιος φορέας για την προαγωγή του βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων αναλαμβάνει να ανοίξει τον δρόμο της δεύτερης ευκαιρίας σε βιβλία που κινδυνεύουν με πολτοποίηση με στόχο να βρουν τη θέση τους σε μια βιβλιοθήκη και στα χέρια κάποιων αναγνωστών».

Από την «Ταυτότητα» του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού:

«…Εξίσου σημαντικός μας στόχος η υποστήριξη του βιβλίου και η ανάδειξη της αξίας του. Γι’ αυτό, το ΕΙΠ είναι ο φορέας μέσω του οποίου η Ελλάδα συμμετέχει στις διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, διοργανώνει κάθε χρόνο τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ενώ με το πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων, www.greeklit.gr, η ελληνική βιβλιοπαραγωγή ταξιδεύει ευκολότερα στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον, η Βιβλιονέτ εκσυγχρονίζεται και αποτελεί έναν αξιόπιστο κόμβο ποιότητας κι ένα πολύτιμο εργαλείο. Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθούμε με συνέπεια στην αποστολή μας».

Νίκος Α. Κούκης
Πρόεδρος ΕΙΠ