«Γεννιές»: Φωτογραφική έκθεση στο πλαίσιο του Διεθνή Διαγωνισμού Ποίησης «Castello di Duino»

Εγκαίνια : Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 17:30
Τεργέστη, Sala Giubileo – Filoxenia, Riva III Novembre 9

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Ιταλία συμμετέχει στη διοργάνωση του ΧΙΙ Διεθνούς Βραβείου Ποίησης Castello di Duino που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στην Τεργέστη από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη», επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Ο Διαγωνισμός Ποίησης διοργανώνεται σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico, την UNESCO, τον Πρίγκιπα Carlo Alessandro della Torre e Tasso del Castello di Duino, τους Δήμους Τεργέστης, Duino και Muggia, την CEI (Central European Initiative), την Ελληνική και Σερβική Κοινότητα Τεργέστης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας κ.ά. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποίηση και Αλληλεγγύη» και του Διεθνούς Βραβείου Ποίησης Castello di Duino είναι η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεργέστης και ποιήτρια Gabriella Valera Gruber. Στον Διαγωνισμό, που τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, απονέμεται το Μετάλλιο της Ιταλικής Προεδρίας. Μετάλλιο επίσης απονέμεται από το ΕΙΠ Ιταλίας.

Ο Διαγωνισμός Ποίησης – ένας από τους σημαντικότερους σε διεθνές επίπεδο – απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών και σχολεία. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περίπου 11.000 άτομα από 92 χώρες. Στη φετινή διοργάνωση με θέμα «Γεννιές» συμμετείχαν 1070 ποιήματα- γραμμένα σε 23 διαφορετικές γλώσσες και 78 σχολεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποιητικές συναντήσεις, εργαστήρια με θέμα τη μετάφραση στην ποίηση, εκδηλώσεις για το διαγωνιστικό τμήμα των σχολείων, θεατρικές, μουσικές, και χορευτικές εκδηλώσεις, με κορύφωση τη διοργάνωση ομότιτλης έκθεσης φωτογραφίας και την επίσημη εκδήλωση της απονομής των βραβείων στο Castello di Duino, την Κυριακή 2 Απριλίου 2016, με ανάγνωση των βραβευμένων ποιημάτων στη γλώσσα γραφής, την ιταλική και την αγγλική γλώσσα.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων της έκθεσης περιλαμβάνει  αναγνώσεις ποιημάτων από τα μέλη του Συλλόγου Ποίηση και Αλληλεγγύη, με μουσική συνοδεία από τη χορωδία κλαρίνων του μουσικού σχολείου «Luigi Mauro» και τη Φιλαρμονική της πόλης Muggia «Amici della Musica», με μαέστρο τον Cristiano Velicogna, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ποιητικές συναντήσεις με την συμμετοχή νέων ποιητών και μαθητών.

Διαβάστε επίσης:
Ελληνικές διακρίσεις στον 13ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης «Castello di Duino»