Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στο Βουκουρέστι

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τιμά το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα με μια έκδοση στα ρουμανικά η οποία περιλαμβάνει τρία σημαντικά θεατρικά έργα του, καθώς και με τη ραδιοφωνική παράσταση της Αυλής των θαυμάτων.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο Radio România Cultural, την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022, στις 23:00. Συμμετέχουν: Cosmina Olariu, Crenguța Hariton,  Coca Bloos, Alexandra Răduță, Vlad Bârzanu, Gavril Pătru, Marcela Robu, Cosmin Șofron, Marius Rizea, Mihnea Chelaru, Daniela Ioniță Marcu. Σκηνοθεσία και διασκευή: Mihnea Chelaru. Μετάφραση: Claudiu Sfirschi-Lăudat. Επιμέλεια: Oana Cristea Grigorescu

Η έκδοση-αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη έχει τίτλο Iakovos Kambanellis, Curtea miracolelor. Teatru [Ιάκωβος Καμπανέλλης, Η Αυλή των θαυμάτων. Θέατρο] και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Εκδοτικού Οίκου Omonia. Παρουσιάζεται στο ρουμανικό κοινό το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, στις 12:30, στο βιβλιοπωλείο Cărturești Verona, στο πλαίσιο του Εθνικού Φεστιβάλ Θεάτρου. Για την έκδοση θα μιλήσουν η Διευθύντρια του Εκδοτικού Οίκου Omonia, Elena Lazăr, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βουκουρέστι, Claudiu Sfirschi-Lăudat, οι μεταφράστριες της έκδοσης, Andreea Anghel, Simona Teodoroiu, Liana Voinescu και η κριτικός θεάτρου, Oana Cristea Grigorescu.

Η παρουσίαση της έκδοσης πλαισιώνεται με προβολή ντοκιμαντέρ, παραγωγή  του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, για τη ζωή και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

«Η έκδοση έργων του Ιάκωβου Καμπανέλλη στα ρουμανικά είναι, αναμφίβολα, μία εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία διευρύνει την επιρροή του έργου ενός σπουδαίου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα, του πατέρα της μεταπολεμικής νεοελληνικής δραματουργίας. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με πνευματική παρακαταθήκη τη σύλληψη και τον εκτοπισμό του στο γερμανικό κολαστήριο του Μαουτχάουζεν, κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, θα προσεγγίσει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του με ευαισθησία και θα αναδείξει τον αγώνα του για μια καλύτερη κοινωνία. Τα θεατρικά του έργα, όπως άλλωστε ο ίδιος λέει, δεν είναι προϊόντα πνευματικής κατασκευής αλλά εμπνέονται από την ίδια τη ζωή, την κοινωνία και τις ανάγκες της, επιχειρώντας ταυτόχρονα, με επιτυχία, να υπερβούν την χρονικότητα και να συλλάβουν τη διαχρονική περιπέτεια του ανθρώπου. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ένα φαινόμενο. Χωρίς την απαραίτητη εκπαιδευτική υποδομή αναδεικνύεται σε ταλέντο της θεατρικής γραφής. Και αφήνει την σφραγίδα του στο θέατρο και στα πνευματικά πράγματα της πατρίδας μας, ενσωματώνοντας στο έργο του την περιπέτεια των Ελλήνων, την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή των συγχρόνων του. Γι’ αυτό άλλωστε τα έργα του μιλούν απευθείας στην καρδιά και το νου μας.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει ποικιλοτρόπως στο Λογοτεχνικό Έτος Καμπανέλλη και αισθάνεται υπερήφανο για την έκδοση του έργου του στη Ρουμανία».

Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Από τον πρόλογο της έκδοσης