«Άθως, τα χρώματα της πίστης» του Στράτου Καλαφάτη – Ρώμη

Ακαδημία της Ρουμανίας στη Ρώμη
από 6 ως 22 Μαΐου 2016
Εγκαίνια: 6 Μαΐου 2016, παρουσία του καλλιτέχνη

Επιμέλεια έκθεσης: Αφροδίτη Οικονομίδου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Ιταλία και η  Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας τους, με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στη Ρώμη την φωτογραφική έκθεση του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο «Άθως, τα Χρώματα της Πίστης», από 6 έως 22 Μαΐου 2016, στον εκθεσιακό χώρο της Ακαδημίας της Ρουμανίας. Η έκθεση είναι παραγωγή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (MIET). Τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία, του Δήμου Ρώμης, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης και Λατσίου, του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας ΝΙΜΑ και ευγενώς υποστηρίχθηκε από την Αegean Airlines και από τις Μινωικές Γραμμές – Grimaldi Group.
Η διοργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού (20/5).

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία επιμελείται η Αφροδίτη Οικονομίδου, θα γίνουν στις 6 Μαΐου 2016 και ώρα 18.00 παρουσία του καλλιτέχνη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Έπειτα από πέντε χρόνια φωτογραφικής περιήγησης και γνωριμίας με το Άγιον Όρος, ο Στράτος Καλαφάτης μας αποκαλύπτει τον αθέατο κόσμο της Αθωνικής Πολιτείας. Ξεκινώντας την φωτογραφική του εργασία το 2008 και ολοκληρώνοντάς την το 2013, δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τις οποίες επέλεξε 120 εικόνες που αποτελούν την έκθεση «Άθως, τα χρώματα της πίστης». Χρειάστηκαν συνολικά εικοσιπέντε επισκέψεις και διακόσιες ημέρες και νύχτες φωτογράφισης, για να παρουσιάσει μια σύγχρονη εκδοχή για το τοπίο και τους ανθρώπους σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο.

«Είναι δύσκολο να φωτογραφίσει κανείς το Άγιον Όρος» λέει ο Στράτος Καλαφάτης, «όχι τόσο επειδή αντιστέκεται στον κοσμικό χαρακτήρα της φωτογραφίας, αλλά κυρίως γιατί απαιτείται χρόνος για να αποκαλυφθεί. Για περισσότερα από 1000 χρόνια είναι κρυμμένο πίσω από τη σημειολογία των εικόνων, την τρυφερότητα της παράδοσης και τα θαύματα της πίστης. Ένας τόπος όπου η σιωπή και το μυστήριο εξισορροπούν το παρελθόν και το παρόν, την παράδοση και την ελευθερία, τη δύναμη και την αδυναμία, το σκοτάδι και το φως. Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσει κάποιος τη βαριά ιστορία του, την βαθειά θρησκευτικότητα και να δημιουργήσει εικόνες οι οποίες από τη μια θα σέβονται τον τόπο και από την άλλη τη δημιουργική αυτονομία του φωτογράφου».

Οι εικόνες του Στράτου Καλαφάτη μας μεταφέρουν την γοητεία του Αγίου Όρους, τεκμηριώνουν την μοναστική πολιτεία με μεγάλη ευαισθησία και καλλιτεχνική μαεστρία, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την ουσία του, μέσα από ένα βλέμμα περισσότερο βιωματικό παρά αισθητικό. Αποδίδουν την χιλιόχρονη παράδοση, την ιστορία, την πνευματικότητα αλλά και την άγρια ομορφιά του παρθένου τοπίου, με φόρμες απολύτως σύγχρονες, με την ευαισθησία του καιρού μας, με μια γραφή λάμπουσα και υποβλητική μαζί. Στοιχεία που συνδυάζονται απόλυτα για να σχηματίσουν ένα ασυνήθιστο και ιδιοσυγκρασιακό ύφος που αποβλέπει σε έναν μόνο στόχο: να αποφύγει την απλή ντοκουμενταρίστικη αληθοφάνεια. Το ενδιαφέρον του φωτογράφου επικεντρώνει σε βάθος, στο συναίσθημα, στην λανθάνουσα ουσία, στα πρόσωπα, στις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, στο αργό πέρασμα του χρόνου, στην αντίθεση ανάμεσα στον εσωτερικό πλούτο και την ασκητική φτώχια.

«Στο Άγιον Όρος δεν γεννιούνται άνθρωποι. Πηγαίνουν εκεί από έλξη, βαθιά πίστη, ανάγκη, περιέργεια ή απελπισία…». Αυτή η φράση του Στράτου Καλαφάτη υπενθυμίζει την πιό εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα του Αγίου Όρους, το περίφημο Άβατον. Το τυπικό της αγιορίτικης ζωής που αφήνει το ανεξίτιλο στίγμα του στους εσωτερικούς κόσμους που ο φωτογράφος επιλέγει να μας διηγηθεί και στις προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών τους. Σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο κόσμο, οι ιστορίες του Καλαφάτη χρησιμοποιούν μια χρωματική παλέτα που διαθέτει πολύ περισσότερες αποχρώσεις από το αυστηρά μονόχρωμο μαύρο του ράσου. Το αποτέλεσμα είναι ένα Άγιον Όρος με λαμπερά, ενίοτε υπερκορεσμένα και εκτυφλωτικά χρώματα, τα οποία δημιουγούν μια έντονη αντίθεση, ένα chiaroscuro, που μας παραπέμπει στην ζωγραφική του Caravaggio και του Rembrandt.

Το Άγιον Όρος ήταν και είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη στον κόσμο. Ο Καλαφάτης υπέκειψε, όπως και πολλοί άλλοι φωτογράφοι πριν από αυτόν, στην ακαταμάχητη γοητεία του Όρους και προσπάθησε να συλλάβει την εικόνα της μοναστικής ζωής από μια νέα προοπτική. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, επιφανή ονόματα όπως οι Stephane Passet και Fred Boissonnas φωτογράφισαν το πιό θεαματικό μοναστικό συγκρότημα της Ευρώπης, ενώ στην δεκαετία του ’50 και του ’60 το επισκεύτηκαν διάσημοι Έλληνες φωτογράφοι όπως οι Τάκης Τλούπας, Κώστας Μπαλάφας, Σπύρος Μελετζής. Η νέα αυτή φωτογραφική βερσιόν του Στράτου Καλαφάτη στις αρχές του 21ου αιώνα, γίνεται ένας κρίκος στη μακριά αλυσίδα των φωτογραφικών ντοκουμέντων του κέντρου του Ορθόδοξου Μοναχισμού.

«Αυτό που χαρακτηρίζει την δουλειά του είναι ότι δεν λειτούργησε σαν τουρίστας που ψάχνει συγκινήσεις, ούτε κάν σαν παρεμβατικός φωτογράφος, μάλλον λειτούργησε σαν ανώνυμος ζωγράφος, σαν αγιογράφος που ζωγραφίζει ιστορίες αμαρτωλών και αγίων πάνω σε αρχαία ανθίβολα» σχολιάζει ο Νίκος Ξυδάκης προλογίζοντας τον κατάλογο. «Κινήθηκε με απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους και τον τόπο, γνώρισε τους προσωπογραφούμενους, τους μίλησε, φιλοξενήθηκε στα κελιά τους, δέχθηκε την ευλογία και το φίλεμά τους». Και στό τέλος κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και την άδεια να τους απαθανατίσει με την φωτογραφική μηχανή.

Βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Στράτος Καλαφάτης (www.stratoskalafatis.com) είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και αξιόλογους φωτογράφους της γενιάς του, πολυβραβευμένος και με πολλές εκθέσεις και εκδόσεις στην μέχρι σήμερα καλλιτεχνική του πορεία. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως Αρχέτυπες Εικόνες, Ημερολόγιο 1998 – 2002, Saga, Αρχιπέλαγος, Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 – Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), Ημερολόγιο 1998 – 2002 (με πρόλογο του Christian Caujolle – 2004) και Άθως – Τα χρώματα της πίστης (2014). Ο Στράτος Καλαφάτης συμμετέχει σαν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην μεγάλη φωτογραφική έκθεση Faces Now – European Portrait Photography from 1990 που περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη.

Η έκθεση είναι μια παραγωγή του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Διοργανωτές
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας
Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη
Δήμος Καβάλας
Δήμος Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με
Ακαδημία της Ρουμανίας στη Ρώμη
Σύλλογος Insieme per l’Athos
Ρουμανικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Με την αιγίδα
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία
Δήμος Ρώμης
Ελληνική Κοινότητα Ρώμης και Λατίου
Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας ΝΙΜΑ
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, www.visitgreece.gr

Με την ευγενική χορηγία
Aegean Airlines
Minoan Lines – a Grimaldi Group Company
Ippokrates – Ελληνικό Εστιατόριο Ρώμης
ViaggiOggi

Πληροφορίες

«Άθως, τα χρώματα της πίστης»
του Στράτου Καλαφάτη

Επιμέλεια:  Αφροδίτη Οικονομίδου
Χώρος: Accademia di Romania in Roma – Piazza José de San Martin 1, Roma
Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, ώρα 18.00
Διάρκεια: 6 – 22 Μαΐου 2016

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 14.30 – 19.00
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11.00 – 19.00
Δευτέρα: κλειστά

Λεύκωμα: Εκδόσεις Άγρα, 216 σελίδες, εισαγωγικό κείμενο Ν. Ξυδάκης

Πληροφορίες:
e-mail: monteathos.mostrafotograficaro@gmail.com / tel. 3355479031
Γραφείο τύπου: Salvatore Giuffrida / e-mail:  giuffrida77@gmail.com / τηλ.: 3335938149


Αναφορά για την έκθεση του Στράτου Καλαφάτη στη Ρώμη
http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=273403
ΣΚΑΪ τηλεόραση, 29/4/2016, Τα Νέα του ΣΚΑΪ στις 21.00 (Τα καλά νέα της ημέρας), έναρξη αναφοράς: 48:12