«Χριστιανική Τέχνη» στην Πάφο

Έργα σημαντικών Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, αλλά και μια σειρά από σχεδόν άγνωστα θρησκευτικά έργα ανώνυμων ζωγράφων της Λατινικής Αμερικής του 17ου και 18ου αι., παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Χριστιανική Τέχνη» που διοργανώνει στην Πάφο η Εστία Ελλάδος Κύπρου του ΕΙΠ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.

Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση 350 σελίδων και βασίζεται στη Συλλογή Χριστοφόρου, πραγματοποιείται από τις 15 Μαρτίου έως τις 12 Μαΐου, στον χώρο «Εν πλω» του Δήμου Πάφου. Στην έκθεση εκπροσωπούνται καλλιτέχνες όπως οι Γύζης, Παρθένης, Κόντογλου, Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Μανουσάκης, Αβερκίου, Μιχαηλίδης, Γεωργίου, Κισσονέργης, Κοντόπουλος, Μάρθας, Πατσόγλου, Γκολφίνος, Λανίτης.

Αξιοπρόσεκτη πτυχή της συλλογής απαρτίζουν τα φιλοτεχνημένα έργα από ανώνυμους ζωγράφους της Λατινικής Αμερικής, καρπός της εκεί διδασκαλίας Ισπανών ζωγράφων και της εντόπιας έκφρασης των Ινδιάνων.

Η συλλογή που παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα πολύχρονης αναζήτησης, προσπάθειας και αγάπης των Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστοφόρου προς την Τέχνη, ενώ η θητεία του Χαράλαμπου Χριστοφόρου στο Διπλωματικό Σώμα με τις πολλαπλές μετακινήσεις, έδωσε τη δυνατότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης στη διαδικασία απόκτησης των έργων.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το τμήμα με ζωγραφικά έργα μεγάλων δασκάλων -Ραφαήλ, Τιντορέτο, Ντα Κορτόνα, Γκουερτσίνο, Ρούμπενς- που έχουν μεταφερθεί σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους, ενώ περιλαμβάνονται και χαρακτικά των Ντίρερ και Ρέμπραντ.

Εξάλλου, μεγάλος αριθμός ρώσικων εικόνων καταγράφει την πορεία αυτής της τέχνης και τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα βυζαντινά πρότυπα, ενώ οι μεταβυζαντινές εικόνες από Έλληνες αγιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Πελεκάσης και ο Ιωάννης Κορνάρος, μαρτυρούν τις ωσμώσεις και τις έξωθεν επιρροές.

Η έκδοση με εικονογράφηση και θεωρητικά κείμενα είναι αποτέλεσμα έρευνας και ταξινόμησης των έργων από την Νέλλη Κυριαζή, Ιστορικό της Τέχνης, η οποία έγραψε τα κείμενα και ανέλαβε την επιμέλεια του λευκώματος, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης είχε η γραφίστρια Σαλώμη Παπαδοπούλου.

Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Τετάρτη 15 Μαρτίου, ώρα 6:00 μμ, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, στην αίθουσα «Εν πλω» στο Λιμανάκι της Πάφου. Στις 13 Μαρτίου και ώρα 7.00 μμ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Χριστιανική Τέχνη», στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου Κύκκου, στη Λευκωσία με διάλεξη της ερευνήτριας – συγγραφέως Νέλλης Κυριαζή. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος και η πρόεδρος της Εστίας Ελλάδος Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου.