«Θωμάς Φλαγγίνης: Κορυφαία μορφή του νεώτερου Ελληνισμού»

H Εστία Ελλάδος Κύπρου του ΕΙΠ διοργανώνει διάλεξη στη Λευκωσία, για τον Έλληνα λόγιο και ευεργέτη, Θωμά Φλαγγίνη. Έχει τίτλο: «Θωμάς Φλαγγίνης: Κορυφαία μορφή του νεώτερου Ελληνισμού».

%ce%b8%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%82%cf%86%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82%cf%86%cf%89%cf%841-webΠραγματοποιείται την 1η Δεκεμβρίου 2016, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, από την Δρ. Νάσα Παταπίου, ιστορικό – ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου.

Ο Θωμάς Φλαγγίνης (1579 -1648) η κορυφαία  αυτή μορφή του νεώτερου Ελληνισμού, που γεννήθηκε και μεγαλούργησε στη Βενετία, έλκει την καταγωγή του εκ μητρογονίας  από τη μεγαλόνησο Κύπρο. Ο ίδιος κράτησε ως επίθετο το επίθετο της Κυπρίας μητέρας του, γιατί είχε μείνει ορφανός και τον είχε σπουδάσει και ενισχύσει οικονομικά ο αδελφός της μητέρας του, ο διάσημος τότε γιατρός Μπενεντέττος Φλαγγίνης. Και αυτό το ίδιο το επίθετό του Φλαγγίνη προδίδει την Κυπριακή του καταγωγή. Πρόκειται για το επίθετο Φλαγγής από την Κυπριακή λέξη φλαντζίν δηλαδή συκώτι, το οποίο μετασχηματίστηκε κατά τα βενετικά πρότυπα σε  Φλαγγίνη.  Μητέρα του Φλαγγίνη ήταν η Κυπρία Μαρία Βιτζέντζου Φλαγγή  και πατέρας του ο Κερκυραίος  Απόστολος  Αυλωνίτης του Θωμά.

ccs-webΟ Φλαγγίνης υπηρέτησε ως δικηγόρος του δημοσίου για πενήντα ολόκληρα χρόνια και απέκτησε τεράστια περιουσία. Είχε κληρονομήσει βέβαια και μεγάλο πλούτο από την πρώτη σύζυγό του την οποία έχασε ενωρίς.  Ο Θωμάς Φλαγγίνης διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος της Ελληνικής Αδελφότητας Βενετίας, το έτος 1623 και το έτος 1642. Με τη διαθήκη του φρόντισε για την Ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου δίπλα στην Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, στο οποίο θα φοιτούσαν και θα διδάσκονταν αποκλειστικά Έλληνες. Το πιο σημαντικό ή μάλλον συγκινητικό ήταν ότι ο διαθέτης δεν λησμόνησε τις ρίζες του και τους τόπους καταγωγής των  γεννητόρων του, γι’ αυτό εξέφραζε την προτίμηση στη διαθήκη του όπως οι μαθητές του εν λόγω σχολείου να είναι κατά πρώτο λόγο Κερκυραίοι, κατά δεύτερο Κύπριοι και έπειτα από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό μέρος.

Το σχολείο αυτό άρχισε τη λειτουργία του το 1665 και έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως Φλαγγίνειος Σχολή ή Φλαγγινιανό Φροντιστήριο. Η διαθήκη όμως του Φλαγγίνη περιελάμβανε και άλλες ευεργεσίες στο έθνος. Μεταξύ αυτών άφηνε πεντακόσια δουκάτα ετησίως για την εξαγορά Ελλήνων αιχμαλώτων, διέθεσε ποσά για την προικοδότηση δέκα απόρων Ελληνίδων και προσέφερε οικονομική ενίσχυση για δύο Έλληνες εφημέριους του ναού του Αγίου Γεωργίου. Επίσης κάλυπτε τις δαπάνες για τη λειτουργία  Νοσοκομείου καθώς και άλλα.

Ο Θωμάς Φλαγγίνης αναντίλεκτα με το κληροδότημά του και την στήριξη των Ελληνικών Γραμμάτων και του Ελληνισμού αναδείχθηκε σε έναν άξιο Έλληνα, προστάτη της πνευματικής κληρονομιάς του έθνους.

Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου 2016, 7:00 μ.μ.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
(Αίθουσα Ανδρέας Πατσαλίδης)
Φανερωμένης 86 – 90, Λευκωσία