Ziua Națională a Greciei

26 martie 2017
Ateneul Român
ora 17.00

Organizatori:
Ambasada Republicii Elene la București
Fundația Culturală Greacă

Sponsor:
Plori Capital & Consulting SRL

Program:
Pavlos Carrer – Bătrânul Dimos pentru cvartet de coade (transcripție de Nikos Skalkotas)
Simos Papanas – La Folia. Variațiuni pentru cvartet de coarde
Ludwig van Beethoven – Cvartet de coarde în Do major, op. 59, nr. 3
Andante con moto – Allegro vivace
Andante con moto quasi allegretto
Menuetto grazioso
Allegro molto
Nikos Skalkottas – Cinci dansuri grecești pentru cvartet de coarde

!pliant ziua greciei.cdrCvartetul de coarde Atena a fost fondat în 2010 și este alcătuit din membri eminenți ai Orchestrei de Stat din Atena: violoniștii Apollon Grammatikopoulos și Panagiotis Tziotis, violistul Paris Anastasiadis și violoncelistul Isidoros Sideris. A susținut numeroase concerte, care s-au bucurat de o foarte bună receptare din partea publicului, în cele mai importante săli din Atena, precum Megaro Mousikis, sălile „Pallas” și „Parnassos”, Fundația „Theoharakis”, Conservatorul din Atena, sau în spații precum Muzeul de Arheologie din Atena. Și-a făcut apariția pe scena multor orașe din Grecia: Heraklion, Hania, Rethymnos, Arta, Kerkyra sau Volos. Remarcabilă este, de asemenea, participarea cvartetului la festivaluri internaționale de muzică din Grecia (Santorini, Paxos) sau din străinătate („Armonie della Sera” din Fermo și Festivalul de Muzică din Alba, Italia). Câteva dintre concertele susținute de Cvartetul de coarde Atena au fost înregistrate și transmise de Radiodifuziunea Italiană, postul de radio al Vaticanului și de Televiziunea Parlamentului Grecesc. Cvartetul are dese colaborări cu apreciați artiști greci și străini, iar repertoriul său cuprinde cele mai importante lucrări ale muzicii de cameră, precum și piese semnate de tineri compozitori greci și străini, executate în premieră mondială.

În ultimii ani, cu sprijinul Orchestrei de Stat din Atena, al Fundației „Stavros Narhos” și al Ambasadei Germaniei, cvartetul a susținut concerte educative în spitale, centre de detoxificare, închisori, școli speciale, precum și în locuri izolate din Grecia, aducând muzica clasică aproape de oameni care, altminteri, nu s-ar putea bucura de ea.

Cvartetul de coarde Atena a fost premiat în 2013 de către Fundația Internațională „Gina Bachauer” pentru nivelul de excepție al interpretărilor sale.