Άποψη του Μουσείου.

Μουσέιο Φιλικής Εταρείας

 


Διεύθυνση:
Krasnij Pereulok (Κρέσνι Περεούλοκ) 18, Οδησσός.
Τηλ.: +380/482-357136 | E-mail: hfc@hfcodessa.org
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή:10:00 – 19:00 | Σάββατο και Κυριακή, για οργανωμένες ξεναγήσεις.

%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%83Σε ένα από τα τρία οικήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, το οποίο υπήρξε η οικία του Έλληνα επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή και όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, λειτουργεί από το 1994 το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1979 από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Οδησσού.

Η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών και η μεταφορά του Μουσείου στην ιστορική του θέση έγινε δυνατή χάρη στη συμβολή Ελληνικών φορέων και ιδιωτών (Ένωση Ποντίων Αξιωματικών, Γ. Ενισλείδης κ.ά.) και στη σημαντική αρωγή του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και του τότε Προέδρου του Ιωάννη Πολυχρονόπουλου. Το ΕΙΠ φρόντισε για την εκ νέου δημιουργία, οργάνωση και θεματική δομή του με τη συνεργασία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Συγχρόνως εκδόθηκε από το ΕΙΠ ο κατάλογος του Μουσείου στα Ελληνικά και τα Ουκρανικά.

Στο Μουσείο στεγάζεται επιστημονική βιβλιοθήκη με 6.000 τίτλους, ενώ λειτουργεί λαογραφικό τμήμα, με αυθεντικά αντικείμενα που αποδίδουν την εικόνα της οικίας του Γρηγορίου Μαρασλή. Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται πρωτότυπα έργα σχετικά με τη δράση των Φιλικών, έγγραφα στον κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών, χειρόγραφα σχετικά με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, χάρτες, γκραβούρες, φωτογραφίες, κατάλογοι των μελών της, επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, προσωπογραφίες και σφραγίδες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Εμμανουήλ Παπά, του Εμμανουήλ Ξάνθου και άλλων.

Στο Μουσείο εκτίθεται επίσης αντίγραφο της περίφημης ελαιογραφίας του Δ. Τσόκου «Ο Όρκος των Φιλικών» (1849), φιλοτεχνημένο το 1994 από τον Γ. Σιδηρόπουλο, ενώ γλυπτική σύνθεση με τον «Όρκο των Φιλικών» κοσμεί την εξωτερική όψη του Παραρτήματος. Σε μια ξεχωριστή αίθουσα του Μουσείου αναπαριστάνεται, με καθισμένους γύρω από ένα τραπέζι τους τρεις εμπόρους – ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, η σκηνή της ίδρυσης της πατριωτικής μυστικής οργάνωσης.

Το Μουσείο δέχεται πολλούς επισκέπτες από ολόκληρη την Ουκρανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού οργανώνει, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Οδησσού, δωρεάν ξεναγήσεις και διαλέξεις για μαθητές και φοιτητές.