Το Αρχείο Ψηφιοποιημένων Λογοτεχνικών Περιοδικών, πολύτιμη κληρονομιά από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), γίνεται πάλι προσβάσιμο στο κοινό. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) , αναγνωρίζοντας το κενό που δημιουργήθηκε λόγω κατάργησης του (ξεπερασμένου) λογισμικού που το υποστήριζε, προχωρά στην αποκατάσταση λειτουργίας της σημαντικής αυτής ψηφιακής βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει τεύχη οκτώ σημαντικών λογοτεχνικών περιοδικών:

 

«Νέα Εστία» (1.772 τεύχη), «Οδός Πανός» (138 τεύχη) «Πλανόδιον» (42 τεύχη), «Περίπλους», (47 τεύχη), «Το Δέντρο» (74 τεύχη), «Η Λέξη» (100 τεύχη), Οροπέδιο (6 τεύχη), Intellectum (5 τεύχη). 

 

Πρόκειται για τα περιοδικά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συνεργασίας του ΕΚΕΒΙ, παραχωρώντας την άδεια να ψηφιοποιηθούν και να αναρτηθούν στον κόμβο του παλαιότερα τεύχη τους, ξεκινώντας από το έτος ίδρυσής τους μέχρι την ημερομηνία που όρισε καθένα από αυτά.

 

Οι διαδικασίες για την ανακατασκευή της ψηφιακής βιβλιοθήκης με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας πραγματοποιούνται με την επιστημονική επιμέλεια του Επ. Καθηγητή Φιλολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο ίδιος  μάλιστα είχε συντονίσει το έργο της ψηφιοποίησης κατόπιν ανάθεσης από το ΕΚΕΒΙ (2007-2009) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).

 

Αποτελεί φιλοδοξία του ΕΙΠ η συνέχιση του έργου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ψηφιοποίησης σημαντικών ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών, με στόχο  την ουσιαστική συμβολή στη διάσωση της πολύτιμης πνευματικής κληρονομιάς που προσκομίζουν.