16η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης: Ιδιαίτερη βαρύτητα στους επαγγελματίες του βιβλίου

Διεθνής ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου και αυξημένη παρουσία ξένων επαγγελματιών στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαΐου 2019).

Με δεδομένο ότι η  Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαΐου 2019, εγκαταστάσεις ΔΕΘ – Helexpo) είναι το σημαντικότερο ετήσιο γεγονός για το βιβλίο και τους επαγγελματίες του είδους στην Ελλάδα, θέτει στις προτεραιότητές της, πέρα από την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, και το επαγγελματικό κομμάτι του εκδοτικού χώρου.
Με στόχο τη διεύρυνση της δικτύωσης και της ανταλλαγής ιδεών, η φετινή 16η διοργάνωση, επαναφέρει  μια θεματική που τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει, επιχειρώντας να καθιερώσει και πάλι την Παρασκευή ως την επαγγελματική ημέρα του τετραημέρου, η οποία θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή Ελλήνων αλλά και ξένων εκδοτών, ατζέντηδων, στελεχών του εκδοτικού κλάδου κ.α.
Με σταθερή και δυναμική παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου τα τελευταία χρόνια και ως μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ALDUS και του Φόρουμ των Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου, η ΔΕΒΘ ανοίγει ξανά το διεθνή διάλογο στο πεδίο της εκδοτικής επιχειρηματικότητας μέσα από ένα ενδιαφέρον και ουσιαστικό πλέγμα  επαγγελματικών εκδηλώσεων, που θα έχουν αυξημένη συμμετοχή των ξένων επαγγελματιών του είδους.

Βασικοί άξονές του προγράμματος της φετινής επαγγελματικής ημέρας θα είναι μια διεθνής ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου, η παρουσίαση του γερμανικού μεταφραστικού προγράμματος Litrix,  ένα σεμινάριο για τα μεταφραστικά προγράμματα υποστήριξης εκδόσεων ρωσικής λογοτεχνίας, αλλά και μια συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα.
Παράλληλα, θα λειτουργεί επαγγελματική γωνιά στο διεθνές Περίπτερο (κτήριο 14) όπου οι έλληνες εκδότες κι επαγγελματίες του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν συναντήσεις κι επαφές με διεθνείς φορείς του εκδοτικού χώρου για ενημέρωση και αγοραπωλησίες δικαιωμάτων.
Το πρόγραμμα επαγγελματικών εκδηλώσεων της 16ης ΔΕΒΘ επιμελείται η Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της ΔΕΒΘ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων επαγγελματικού ενδιαφέροντος της Παρασκευής 10 Μαΐου περιλαμβάνει:

THEBOOK:  ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Το μέλλον είναι τώρα: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην παγκόσμια αγορά βιβλίου»

Η εξάωρη ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου με τίτλο «Το μέλλον είναι τώρα: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην παγκόσμια αγορά βιβλίου», που θα πραγματοποιηθεί στις 10πμ-4μμ στην αίθουσα «Δον Κιχώτης» (Περίπτερο 14) θα δώσει έμφαση στη διεθνή αγορά, τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα και τις νέες τεχνολογίες με τη συμμετοχή ομιλητών – εξειδικευμένων στελεχών της αγοράς του βιβλίου από την Ελλάδα αλλά και χώρες όπως Αγγλία, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Σουηδία, Τουρκία.
Στο πλαίσιό της θα γίνουν παρουσιάσεις που αναμένεται να ανοίξουν δεκάδες κρίσιμα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους ανθρώπους του χώρου: Η παγκόσμια αγορά του βιβλίου σήμερα / Η σημασία της επιμέλειας (curation) σε ένα νέο εκδοτικό κόσμο/  Ψηφιακά Βιβλία – Η αγορά του ebook σήμερα και τι να περιμένει κανείς στο άμεσο μέλλον / Τα δέκα πρώτα χρόνια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρονικού βιβλίου / Πνευματικά δικαιώματα και ψηφιακά βιβλία / Η εκδοτική βιομηχανία στην Ελλάδα και την Ευρώπη: κοινά σημεία και διαφορές /  Audiobooks – Τι υπάρχει πίσω από την πρόκληση και την ευκαιρία; / Κατά παραγγελία εκτύπωση (POD) – Η ευκαιρία της διανομής ενός βιβλίου τη φορά για εκδότες κάθε μεγέθους και αγοράς.
Παράλληλα, θα διεξαχθούν οι εξής ενδιαφέρουσες για τις προοπτικές του εκδοτικού χώρου συζητήσεις: Ανάπτυξη ψηφιακού καταλόγου – Μορφή, περιεχόμενο και ταυτότητα  / Πρακτικά ζητήματα: Πώς μπορεί μια μικρή αγορά όπως η ελληνική να επωφεληθεί από τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα;/Αγορά δικαιωμάτων: ο ρόλος του ατζέντη στη διαμόρφωση των διεθνών τάσεων.

Οι συμμετέχοντες

Στο πλαίσιο της ημερίδας 20 άνθρωποι του χώρου, όλοι ξεχωριστοί και έμπειροι, εκδότες, ερευνητές, υψηλά στελέχη εκδοτικών εταιρειών, θεσμικοί εκπρόσωποι, ατζέντηδες, εξειδικευμένοι επαγγελματίες κ.α. θα συναντηθούν για να δώσουν τα φώτα τους σε όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ή να μυηθούν στα σύγχρονα δεδομένα της εκδοτικής εμπειρίας. Από τις πιο ξεχωριστές παρουσίες ο «γκουρού» των ψηφιακών εκδόσεων Michael Bhaskar (συγγραφέας, ερευνητής, συνιδρυτής της εκδοτικής εταιρείας Canelo, Βρετανία), αλλά και οι Carlo Carrenho (εκδότης PublishNews.com.br, Βραζιλία/Σουηδία), Giacomo DAngelo (διευθύνων σύμβουλος Streetlib, Ιταλία), Mattias Lundgren (ιδρυτής της Word Audio Publishing International, Σουηδία), Philippa Malicka (επικεφαλής του Global Conect της πλατφόρμας Ingram, Βρετανία), Nazli Berivan Ak (εκδότρια- April Yayıncılık, Τουρκία), Angela  Staudt  – (Carl Hanser Verlag, υπεύθυνη δικαιωμάτων, Γερμανία), Ivan Srsen (εκδότης- Sandorf Publishing, Κροατία), Nicola Bieg (υπεύθυνη ξένων δικαιωμάτων dtv Verlag, Γερμανία), Gamze Erenturk (Αν.διευθύντρια του Turla- Turkish Literature Abroad).
Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν: Νίκος Αργύρης (εκδότης – Ίκαρος, ταμίας Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου -ΕΝΕΛΒΙ), Ευαγγελία Αυλωνίτη (Λογοτεχνικό Πρακτορείο Ersilia), Περικλής Δουβίτσας (εκδότης – Νεφέλη), Μιχάλης Καλαμαράς (σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων, ιδρυτής eAnagnostis), Σωκράτης Καμπουρόπουλος (εμπειρογνώμονας για θέματα βιβλίου, πρώην ειδικός σύμβουλος ΕΚΕΒΙ και Γραφείου Υπουργού Πολιτισμού), Αντώνης Καρατζάς (εκδότης–Νομική Βιβλιοθήκη, πρόεδρος ΟΣΔΕΛ), Αργύρης Καστανιώτης (εκδότης – Καστανιώτης), Νέστορας Πουλάκος (εκδότης-Βακχικόν), Κατερίνα Φράγκου (Λογοτεχνικό Πρακτορείο Ίρις).
Την ημερίδα διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου.

Ένα πρόγραμμα διάδοσης της σύγχρονης γερμανόφωνης λογοτεχνίας

Στο πλαίσιο της 16ης ΔΕΒΘ το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας σε συνεργασία με τα κεντρικά γραφεία του Βερολίνου, θα πραγματοποιήσει παρουσίαση του γερμανικού μεταφραστικού προγράμματος Litrix (http://www.litrix.de/el/index.cfm?), που για τα επόμενα δύο χρόνια είναι αφιερωμένο στην έκδοση γερμανικών τίτλων στην ελληνική γλώσσα. Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5μμ-6μμ στην αίθουσα «Εξώστης» (περίπτερο 15) με τίτλο «Litrix.de: Ένας οδηγός για την περιήγηση στο πλήθος των βιβλίων: Παρουσίαση του προγράμματος διάδοσης της σύγχρονης γερμανόφωνης λογοτεχνίας» θα πάρουν μέρος ως ομιλητές τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Litrix Χρήστος Αστερίου (συγγραφέας) και Μαρίνα Αγαθαγγελίδου (θεατρολόγος, μεταφράστρια), αλλά και η διευθύντρια προγράμματος Δρ. Anne-Bitt Gerecke και η συντονίστρια του ελληνικού αφιερώματος του Litrix Christine Tzimis.

Σεμινάριο για τα μεταφραστικά προγράμματα υποστήριξης εκδόσεων ρωσικής λογοτεχνίας

Το Ρωσικό Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Μετάφρασης, στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής της Ρωσίας, εγκαινιάζει το Αμοιβαίο Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας παρουσιάζοντας τα μεταφραστικά προγράμματα υποστήριξης εκδόσεων ρωσικής λογοτεχνίας. Στις 4μμ-5μμ στο Εθνικό Περίπτερο της Ρωσίας (stand 82, περίπτερο 13) στη διάρκεια ενός σεμιναρίου εισηγητής του οποίου θα είναι ο διευθυντής του ινστιτούτου Εβγκένι Ρεζνιτσένκο θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο ένας Έλληνας μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα «οικονομική στήριξη για μεταφράσεις από τη ρωσική γλώσσα πρόζας ή ποίησης». Επιπλέον οι εκδότες θα μπορούν να ενημερωθούν για τους σκοπούς του Ινστιτούτου που αποτελεί έναν μη κρατικό οργανισμό, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η οικονομική στήριξη εκδόσεων και η διάδοση της ρωσικής λογοτεχνίας ανά τον κόσμο. Η οργάνωση είναι του Ινστιτούτου Λογοτεχνικής Μετάφρασης Ρωσίας. 

Στρογγυλό τραπέζι για τα πνευματικά δικαιώματα

Σε ένα στρογγυλό τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ-8μμ στην αίθουσα «Βαβέλ» (περίπτερο 15) με τίτλο «Ο ΟΣΔΕΛ, οι Συγγραφείς και οι Εκδότες» θα αναλυθεί εκτενώς το έργο του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου σε σχέση με τη συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, μεταφραστών, δημοσιογράφων και εκδοτών. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η ιδιωτική αντιγραφή, η πρόσβαση σε αποσπάσματα βιβλίων και περιοδικών για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, η αδειοδότηση της χρήσης αποκομμάτων τύπου, η λογοκλοπή, οι δανειστικές βιβλιοθήκες, το πολιτιστικό και κοινωνικό έργο του ΟΣΔΕΛ. Ομιλητές θα είναι οι: Γιάννης Αντωνιάδης (δικηγόρος-συγγραφέας, πρόεδρος του ΟΠΙ), Γιώργος Χουλιάρας (ποιητής, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων),  Αντώνης Καρατζάς (εκδότης, πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ), Γιωργανδρέας Ζάννος (δικηγόρος, διευθυντής του ΟΣΔΕΛ). Την εκδήλωση οργανώνει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρησης Έργων του Λόγου.

Παρούσα και η Κίνα

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου που θα παρακολουθήσουν την επαγγελματική ημέρα συγκαταλέγονται και 15 εκδότες – υψηλόβαθμα στελέχη εκδοτικών οίκων από τη μακρινή Κίνα που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και απόψεις με συναδέλφους τους από άλλες χώρες, να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό εκδοτικό χώρο, αλλά και να συστήσουν νέες αγορές.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

PublishNews.com.br / eAnagnostis

Υπενθυμίζεται ότι τη 16η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Θα πραγματοποιηθεί δε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.


Διαβάστε επίσης:
16η ΔΕΒΘ: Τρία θεματικά φεστιβάλ φωτίζουν μια άλλη διάσταση της λογοτεχνίας
16η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης: Παιδική και Εφηβική Γωνιά
16η ΔΕΒΘ: Βαλκανικοί διάλογοι και δίκτυα πολιτισμού
16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης [9-12 Μαΐου 2019]