Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου – Αθήνα

Για πρώτη φορά, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) υποδέχεται στους χώρους του τους μικρούς βιβλιόφιλους, σε μια τριήμερη γιορτή αφιερωμένη στο παιδικό και το εφηβικό βιβλίο, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που στεγάζεται στην Έπαυλη Μποδοσάκη, στην καρδιά του Παλαιού Ψυχικού.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο και τον πλούτο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα 40 εκδηλώσεων: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, συζητήσεις, εργαστήρια κ.ά.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε ως εξής:
• με τη συνεργασία 16 εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου:
ΑΙΩΡΑ
ΒΑΚΧΙΚΟΝ
ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΠΛΟΥΣ
ΔΙΟΠΤΡΑ
ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΕΨΥΠΕ
ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
ΚΕΔΡΟΣ
ΛΙΒΑΝΗ
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΜΙΝΩΑΣ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΠΑΡΡΗΣΙΑ
ΠΑΤΑΚΗ
ΣΤΑΜΟΥΛΗ-ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ
ΧΡΥΣΟΜΗΛΙΑ

• με τη συνεργασία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, μέλη του οποίου οργανώνουν δρώμενα για παιδιά με αφορμή την υπό έκδοση συλλογική έκδοση του Κύκλου με γενικό τίτλο «Το γέλιο κάνει καλό και στο σχολείο!» στην οποία συμμετείχαν 88 «ζευγάρια» συγγραφέων και εικονογράφων,

• με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών-Ομάδα «Μύθος», που παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Αίσωπο οργανώνοντας δύο ιδιαίτερες παραστάσεις αφήγησης («Αισώπου ήχοι», «Ο Αίσωπος στον κόσμο της φυσικής»)

• με τη συνεργασία της Ομάδας Τέχνης Νεύμα, που παρουσιάζει την παράσταση κουκλοθεάτρου «Λεμονιά», βραβευμένη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου συμμετέχουν σαράντα επτά συγγραφείς, έξι εικονογράφοι, εννέα καλλιτέχνες:

Οι συγγραφείς
Αγγέλου Άγγελος
Αθανασίου Έρικα
Αλχανάτη Κέλλυ
Γαβράς Μάνος
Γαρμπή Έρικα
Γιακουμάκη Ιωάννα-Μαρία
Γιαννακοπούλου Ιωάννα
Γιώτη Μαρίνα
Δεληβοριά Μάγια
Δημόπουλος Χρήστος
Δικαίου Ελένη
Ηλιοπούλου Μαρία
Θεοχάρη Άννη
Καββαδά Μαριλένα
Καραβίας Διονύσης
Κάσδαγλη Στέλλα
Καστάνη Έλενα
Κοντολέων Μάνος
Κυρίτση-Τζιώτη Ιωάννα
Λιάτου Έλενα
Μαρκαδάκη Κατερίνα
Μιζαμίδου Κυριακή
Μπαμπέτα Ιωάννα
Μπίνιου Αθηνά
Μπότση Πελαγία
Μπουλντούμη Ιωάννα
Ντέλιου Κλεοπάτρα
Παναγιωτάκης Γιώργος
Παπαμόσχου Ηρώ
Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη
Πίνη Εύη
Ρουφάνη Ελένη
Σάββα-Ρουμπάτη Μαίρη
Σακκά-Νικολακοπούλου Ναννίνα
Σβορώνου Ελένη
Σίνη Έμη
Σκαρλάτου Ιωάννα
Σπυροπούλου-Σπανού Χρυσάνθη
Σταματελόπουλος Παντελής
Σταμάτη Σταυρούλα
Σωτηροπούλου Λίνα
Τουτουντζή Ουρανία
Τρικαλλίτη Νάνσυ
Φραντζή Αντιόπη
Φώτου Δήμητρα
Χαραλάς Κώστας
Χατζή Σοφία

Οι εικονογράφοι
Ζαχαριά Πέρσα
Καραμπατζιά Βίλλυ
Πετρίδης Γιώργος
Στρούτση Λέλα
Τσέβη Χριστίνα
Χυνητίδου Έλενα

Οι καλλιτέχνες
Ζωγράφου Τατιάνα, συνθέτρια-μουσικοπαιδαγωγός
Λαζάρου Γεωργία, αφηγήτρια
Μπαλή Δήμητρα, ηθοποιός-νηπιαγωγός
Νικηφόρου Εύα, κουκλοπαίκτρια
Σαρδελάνιου Αλίκη, μουσικός
Σταματούκου Άννα, αφηγήτρια
Τσακνάκη Φωτεινή, μουσικός
Τσορτέκη Σοφήλια, αφηγήτρια
Ομάδες εμψυχωτών

Γωνιά Ανάγνωσης «Δέντρα»
Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η σκιά μιας μεγάλης και φιλόξενης φλαμουριάς περιμένει τους μικρούς και μεγαλύτερους βιβλιόφιλους για ένα ευχάριστο διάλειμμα ξεφυλλίζοντας βιβλία με θέμα… τα δέντρα. Τα βιβλία είναι ευγενική προσφορά των εκδόσεων Άθως/Παιδικά, Εν Πλω, Καλειδοσκόπιο, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Κόκκινο, Λιβάνη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Μπατσιούλας, Νεφέλη, Παρρησία, Πατάκη, Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος και Σύγχρονοι Ορίζοντες.

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα τιμήσει τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η οποία, το 2014, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της IBBY-International Board on Books for Young People. Είναι η πρώτη φορά που έλληνας συγγραφέας τιμάται με τον τίτλο αυτό. Με αφορμή το υπό έκδοση βιβλίο της «Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου», η Εύη Γεροκώστα αφηγείται κάτω από τον ίσκιο του μεγάλου, πανέμορφου δέντρου, μερικά από τα πιο αγαπημένα παραμύθια που έχει γράψει η συγγραφέας, ενώ στη συνέχεια η ίδια η συγγραφέας μοιράζεται με τους μικρούς αναγνώστες τα μυστικά των βιβλίων της.

Διάθεση εκδόσεων
Με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, το κοινό έχει την ευκαιρία να ξεφυλλίσει και να προμηθευτεί τα βιβλία που παρουσιάζονται στη διάρκεια του τριημέρου, σε διαμορφωμένο χώρο έξω από κάθε αίθουσα εκδηλώσεων.

Επισκέψεις σχολείων
Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ (Παρασκευή 3 Οκτωβρίου) είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις επισκέψεις οργανωμένων ομάδων μαθητών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις (συνεργασία με την Περιφέρεια και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νομού Αττικής).

Ώρες λειτουργίας
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 09:00-14:00 (αποκλειστικά για οργανωμένες ομάδες μαθητών)
Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Οκτωβρίου 10:00-18:00 (εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στρατηγού Καλλάρη 50 (Έπαυλη Μποδοσάκη)
154 52 ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ
Τηλ.: 210-6776540
www.hfc.gr

Ρεπορτάζ για το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου από τo διαδικτυακό κανάλι του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (3/10/2014) http://www.amna.gr/webtv.php?id=64512