Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στο Βουκουρέστι

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου LittleLIT που διοργανώνεται από 14 έως 22 Οκτωβρίου στο Βουκουρέστι, από τον σύλλογο De Basm σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Στον καθρέφτη». Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ συγγραφείς από διάφορες χώρες ανταλλάσουν απόψεις και εντυπώσεις για θέματα που αφορούν την αγορά του παιδικού βιβλίου, τη σχέση συγγραφέα-εκδότη, τα σύγχρονα θέματα στην παιδική λογοτεχνία, τις μεταφράσεις και τις γεωγραφικές και πολιτισμικές προτιμήσεις, τον ρόλο των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων κ.ά.

Προσκεκλημένος της Εστίας Βουκουρεστίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Φεστιβάλ είναι ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας.

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και δούλεψε στο ραδιόφωνο. Ζει στην Αθήνα και και από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Έχει εκδώσει 24 βιβλία για μικρά παιδιά, 3 έως 8 ετών: «Και βγάζω το καπέλο μου», «Ο αδέσποτος Κώστας», «Μια μικρή διάσημη», «Αχ, αυτοί οι γονείς», «Γιατί δε μετράς προβατάκια;», «Βρες ποιος είμαι!», «Μπροστά στην τηλεόραση», «Ο δικός μου ο παππούς», «Δώρο γενεθλίων», «Ο μεγάλος μου αδερφός» κ.ά. Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έργα του ανέβηκαν στο θέατρο από σημαντικούς σκηνοθέτες και στίχοι του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες. Το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και κυκλοφορεί σε 11 ευρωπαϊκές γλώσσες. Πρόσφατα έχει μεταφραστεί στα ρουμανικά από τον Claudiu Sfirschi-Lăudat για τις Εκδόσεις Art.

To πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, ώρα 16.00
Εργαστήριο για συγγραφείς – παρουσιάζει ο Μάκης Τσίτας (Ελλάδα)
Εθνική Μουσείο Ρουμανικής Λογοτεχνίας

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, ώρα 16.00
Ανάγνωση «στον καθρέφτη».
Διαβάζουν ο Μάκης Τσίτας και η Laura Grunberg (Ρουμανία)
Εθνική Βιβλιοθήκη Ρουμανίας