«Το Όνειρο και η Γνώση» – Τεργέστη

Γιορτή ποίησης και λογοτεχνίας στον 15ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης «Castello di Duino».

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Ιταλία συμμετέχει στη διοργάνωση του 15ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης «Castello di Duino» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στην Τεργέστη από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη», επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Η θεματική του φετινού Διαγωνισμού είναι «Το Όνειρο και η Γνώση».

Ο Διαγωνισμός Ποίησης διοργανώνεται σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico, την UNESCO, τον Πρίγκιπα Carlo Alessandro della Torre e Tasso del Castello di Duino, τους Δήμους Τεργέστης, Duino και Muggia, την CEI (Central European Initiative), την Ελληνική και Σερβική Κοινότητα Τεργέστης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας κ.ά.

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποίηση και Αλληλεγγύη» και του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης Castello di Duino είναι η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεργέστης και ποιήτρια Gabriella Valera Gruber. Στον Διαγωνισμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, απονέμεται το Μετάλλιο της Ιταλικής Προεδρίας. Μετάλλιο απονέμεται επίσης και από το ΕΙΠ Ιταλίας.

Ο Διαγωνισμός Ποίησης, ένας από τους σημαντικότερους σε διεθνές επίπεδο, απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περίπου 12.000 άτομα από 92 χώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποιητικές συναντήσεις, εργαστήρια με θέμα τη μετάφραση στην ποίηση, εκδηλώσεις για το διαγωνιστικό τμήμα των σχολείων, θεατρικές, μουσικές, και χορευτικές εκδηλώσεις, με κορύφωση τη διοργάνωση της ομότιτλης έκθεσης φωτογραφίας και την επίσημη εκδήλωση της απονομής των βραβείων στο Castello di Duino, την Κυριακή, 31 Μαρτίου, με ανάγνωση των βραβευμένων ποιημάτων στη γλώσσα γραφής, την ιταλική και την αγγλική γλώσσα.

Η έκθεση «Το Όνειρο και η Γνώση»με φωτογραφίες ποιητών που συμμετείχαν στον φετινό Διαγωνισμό και σχολιάζονται με δικούς τους στίχους, παρουσιάζεται στην αίθουσα San Giubileo (Riva III Novembre 9, Τεργέστη), από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη», την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας. Εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 20 Μαρτίου και διαρκεί έως την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προγραμματίζονται συναντήσεις ποίησης με νέους ποιητές και μαθητές  σχολείων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό.

Επίσης, στην αίθουσα Giubileo πραγματοποιείται από 20 έως 31 Μαρτίου και η έκθεση «Δεν έχω λέξεις» της Cinzia Platania. Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες, γλυπτά, βίντεο – εγκαταστάσεις, πίνακες, κλωστοϋφαντουργικά και γραφικά στοιχεία.
Στον ίδιο χώρο την Δευτέρα, 18 Μαρτίου και ώρα17:00, διοργανώνεται συνάντηση με τίτλο «Ονειρευτείτε τον μύθο: Αναγνώσεις της Gabriella Cinti». Στην εκδήλωση, η Gabriella Cinti προτείνει μία δραματική ανάγνωση των έργων της ποιητικής της παραγωγής και μιλάει για την πηγή έμπνευσης της ποίησής της.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και την έκθεση που είναι επισκέψιμη online, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
https://castellodiduinopoesia.org/


Διαβάστε επίσης:
Διακρίσεις Ελλήνων και Κυπρίων στον Διαγωνισμό Ποίησης «Castello di Duino»