Το πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΕΙΠ στην Αλεξάνδρεια, Απρίλιος – Ιούνιος 2014

Χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και διαλέξεις, παρουσίαση αραβικής μετάφρασης, συναυλία και κινηματογραφικό αφιέρωμα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Απριλίου-Ιουνίου του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Αλεξάνδρεια.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του ΕΙΠ, το αναγνωρισμένο χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου «Κουρήτες» συμμετέχει στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Όπερας της Νταμανχούρ με δύο παραστάσεις: στην Όπερα της Αλεξάνδρειας (1/4) και στην Όπερα της Νταμανχούρ (2/4). Στο φεστιβάλ συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από οκτώ χώρες.

Στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη διοργανώνεται από τις 28 Απριλίου Μπιενάλε εικαστικών με συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ποιητική βραδιά στις 29 Απριλίου, στην Οικία-Μουσείο Καβάφη με την ευκαιρία της ημέρας γέννησης και θανάτου του ποιητή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναγνώσεις καβαφικών ποιημάτων σε πολλές γλώσσες, καθώς και καβαφογενών Αιγύπτιων ποιητών.

Παρουσίαση της πρόσφατης αραβικής μετάφρασης του μυθιστορήματος «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη από τον μεταφραστή και συνεργάτη του Παραρτήματος, Χάλεντ Ραούφ. Η εκδήλωση προγραμματίζεται στις 7 Μαΐου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Μετάφρασης της Αιγύπτου σε αίθουσα της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάζονται αποσπάσματα του βιβλίου στα ελληνικά και στα αραβικά, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από την κινηματογραφική ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.

Διάλεξη του Αθανασίου Κουτουπά, ΜΑ Θεολογίας με ειδίκευση στη Θρησκειολογία, με θέμα: «Η απεικόνιση των Πτολεμαίων στα νομίσματά τους». Η διάλεξη γίνεται στις 14 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Στις 28 Μαΐου εγκαινιάζεται εικαστική έκθεση του Γιόσρη Μαμλούκ με έργα εμπνευσμένα από τοπία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος.
Στις 31 Μαΐου, με τη συνεργασία του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Αλεξάνδρεια, του Γενικού Προξενείου και της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, εγκαινιάζεται σε αίθουσα τέχνης της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης εικαστική έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη. Τα έργα απεικονίζουν στιγμιότυπα της μυθιστορηματικής τετραλογίας «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» του Λώρενς Ντάρρελ. Την ημέρα των εγκαινίων προγραμματίζεται συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη στο μεγάλο αμφιθέατρο της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Κινηματογραφικές προβολές, από την Τρίτη 3 Ιουνίου, στην κινηματογραφική αίθουσα του Creativity Center, της τριλογίας «Ιφιγένεια», «Ηλέκτρα» και «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, με αραβικούς υπότιτλους.
Διάλεξη της καθηγήτριας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας Σαφάα Αμπντ Ελ-Σαλάμ με θέμα: «Cooperation Program with National Center for Scientific Research (Democritus, Athens)». Η διάλεξη προγραμματίζεται στις 25 Ιουνίου 2014 στην αίθουσα διαλέξεων του Παραρτήματος.