«Το νησί της Μήδειας» στην Τεργέστη

Το ντοκιμαντέρ «Το νησί της Μήδειας» αναφέρεται στην ιδιαίτερη συνάντηση της Μαρίας Κάλλας με τον Pier Paolo Pasolini κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Μήδεια».

Η προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται την Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017, στην Τεργέστη, στον κινηματογράφο «Άριστον», με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης ντίβας. Διοργανώνεται από την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλης με τη συνεργασία του Επίτιμου Προξενείου της Ελλάδος στην Τεργέστη και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας.

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει  μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις της ζωής της, εκείνη με τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Pier Paolo Pasolini και τον ανεκπλήρωτο και ιδιότυπο έρωτα ανάμεσα στην πιο φημισμένη λυρική υψίφωνο του κόσμου και τον πιο αιρετικό και ασυμβίβαστο συγγραφέα και σκηνοθέτη. «Tο Νησί της Μήδειας» είναι μια παραγωγή της Lagunamovies-Karel, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Sergio Naitza, υποστηριζόμενη από την Επιτροπή Ταινιών FVG, και συμπαραγωγό τον Enrich Jost. Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Στην Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia, η ταινία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην πλήρη της μορφή (90’).

«Tο Νησί της Μήδειας» διερευνά μια ιδιαίτερη στιγμή της ζωής της Ντίβας: την πρώτη και μοναδική απόπειρά της σε ρόλο ηθοποιού του κινηματογράφου, μια δοκιμασία στη δύση της καριέρας της ως λυρικής ερμηνεύτριας. Από τη συνάντησή της με τον Pasolini, άνθρωπο ευαίσθητο και καλλιεργημένο θα αντλήσει νέα ψυχική και καλλιτεχνική δύναμη.

«Για τους Έλληνες, η Μαρία Καλογεροπούλου δεν είναι μόνο η σοπράνο που κατέκτησε τον κόσμο με την φωνή της, είναι ένα σύμβολο ζωής, μια γυναίκα περήφανη που δεν το έβαλε ποτέ κάτω, μια γυναίκα θερμή»  εξηγεί ο επιμελητής της εκδήλωσης, Θανάσης Παπαθανασίου, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης. «Οι Έλληνες στην Τεργέστη είναι παρόντες από τα μέσα του 18ου αιώνα, χάρη στην  ευφυΐα της Μαρίας Τερέζα. Η Ελληνική Κοινότητα προωθεί την προβολή της Τεργέστης μέσω της κινηματογραφικής αφήγησης της συνάντησης των δυο μεγάλων μορφών του πολιτισμού, η όποια  δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής της ατμόσφαιρας της ελληνικής τραγωδίας, ενώ κορυφώνεται όχι στην τυφλή και καταστροφική εκδίκηση της Μήδειας, αλλά στην μελαγχολική κορυφογραμμή της ζωής».

Το «Nησί της Μήδειας» ανασυνθέτει ένα απατηλό και απρόσιτο όραμα της αγάπης, ένα ιδιότυπο πάθος μέσα από μια χορωδιακή τοιχογραφία με τις φωνές του Ninetto Davoli, ο οποίος μοιράστηκε ιδιωτικές και καλλιτεχνικές στιγμές με τον Pasolini, της Nadia Stancioff, την προσωπική βοηθό της Μαρίας Κάλλας, των ενδυματολόγων Piero Tosi και Gabriella Pescucci, του διευθυντή παραγωγής Fernando Franchi, της Alessandra Zigaina, κόρη του ζωγράφου Giuseppe Zigaina, ο οποίος ενέπνευσε στον φίλο του Pasolini τη γοητεία της λιμνοθάλασσας του Grado, του ηθοποιού Giuseppe Gentile, Ολυμπιονίκη την εποχή εκείνη στο άλμα εις τριπλούν, της ηθοποιού Piera Degli Esposti, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στην «Μήδεια», της συγγραφέως Dacia Maraini, που μαζί με τον Pasolini, τον Moravia και την Κάλλας πραγματοποίησαν δύο μακρινά ταξίδια στην Αφρική, του ιστορικού Roberto Chiesi, διευθυντή του αρχείου Pasolini στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια. Πολύτιμη προστιθέμενη αξία στη φωτογραφία της ταινίας, που έγινε από τον Luca Melis, αποτελούν τα σκίτσα του Davide Toffolo, φημισμένου εικονογράφου, που προβάλλονται εναλλακτικά με τις μορφές της Κάλλας και του Pasolini, σε μορφή αισθησιακής χορογραφίας. Το μοντάζ είναι του Davide Melis, η μουσική του Marco Rocca και η διεθνής διανομή της TVCO.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.