«Το μεγαλείο της εικόνας» της Carolina Franza – Τεργέστη

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις στη Sala Xenia της Τεργέστης, αποτελούν το αποκορύφωμα της τριακονταετούς εκθεσιακής δραστηριότητας και διδασκαλίας αγιογραφίας της Τριεστίνας Carolina Franza.

Την Τρίτη, 21 Μαΐου, εγκαινιάζεται η έκθεση «Το μεγαλείο της εικόνας: υλικά και εργαλεία», στην οποία παρατίθενται σαράντα έργα της καλλιτέχνιδας από το 1989 έως το 2019. Η έκθεση έχει διάρκεια έως την Πέμπτη, 30 Μαΐου. Στα εγκαίνια η καλλιτέχνιδα αναφέρεται κατά κύριο λόγο στη δημιουργία των εικόνων που προορίζονται για την έκθεση, στη φιλοσοφία της εικονογραφικής αναπαράστασης και στη χρήση των φυσικών χρωστικών υλών. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 12:30. Ξενάγηση στην έκθεση πραγματοποιείται από την ίδια την καλλιτέχνιδα, το Σάββατο και Κυριακή, 25 και 26 Μαΐου.

Την Πέμπτη, 23 Μαΐου, η Carolina Franza πραγματοποιεί ομιλία με τίτλο «Το μεγαλείο της εικόνας, υλικά και εργαλεία». Η ζωγράφος μεταφράζει με σύγχρονη ευαισθησία την αρχαία τέχνη της εικόνας, χρησιμοποιώντας μέσα και μεθόδους φιλολογικά πιστούς στην παράδοση και συνδέοντας το φιλολογικό πνεύμα με μία ευαίσθητη απόδοση των παραδοσιακών θεμάτων και με μία βαθιά φιλοσοφικο-θρησκευτική κουλτούρα. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν εικονογράφοι, καθηγητές και μαθητές από τις περιφέρειες του Piemonte και της Liguria καθώς και από την Αυστρία, η καλλιτέχνιδα παρουσίιάζει ξύλινα και άλλα υλικά, όπως κολλητικές ουσίες και χρωστικές ύλες, επεξηγώντας την προέλευση και την επεξεργασία τους.

Η ζωγράφος παρουσιάζει με αυτή την τέχνη μια διττή κλίση που στρέφεται και στη μελέτη των κλασικών μορφών, από μία καλλιτεχνική, θεολογική και φιλοσοφική άποψη, αλλά και στην καθαρή έρευνα, η οποία χωρίς ποτέ να ξεπεράσει την παράδοση, επικεντρώνεται στις θεματικές, καθώς και στην παραγωγή των καινούριων χρωμάτων. Χρώματα που συχνά η Carolina δημιουργεί από μόνη της, κονιορτοποιώντας πέτρες, όπως για παράδειγμα το λάπις λάζουλι, το ελεφαντόδοντο και τον μαλαχίτη, σύμφωνα με μία κοσμική παράδοση που την οδηγεί και στη χρήση του ξύλου, των υφασμάτων, του καθαρού χρυσού και της βαφής από αυγό με αρχαίες χρωστικές ύλες.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης, ενώ τελούν υπό την αιγίδα των Προξενείων της Ελλάδας και της Κύπρου στην Τεργέστη.

Η Carolina Franza ξεκίνησε να ζωγραφίζει από την παιδική της ηλικία. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της έρευνα στην Ιταλία και το εξωτερικό και ήρθε σε επαφή με έργα άλλων λαών. Στη Φλωρεντία παρακολούθησε μαθήματα της ζωγράφου Luisa del Campana και κατάλαβε ότι είναι σημαντικό να κατακτήσει όλα τα στυλ. Το 1981 ήρθε σε επαφή με τις διδασκαλίες του Tommaso Palamidessi και το 1989 πραγματοποίησε στη Φλωρεντία την πρώτη έκθεση των εικόνων της και, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, είχαν ως πρότυπο τον Ρώσο εικονογράφο S. Andrei Rublev, με τη συνεχή υποστήριξη και έμπνευση του Καθηγητή Τέχνης Alessandro Benassai. Έργα της βρίσκονται και στις πέντε ηπείρους.