Το ελληνικό βιβλίο ταξίδεψε στο Πεκίνο και βραβεύτηκε

Ξεκίνησαν τα τρία φθινοπωρινά ραντεβού του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Μετά την επιτυχημένη ελληνική συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του Παρισιού και της Μπολόνιας, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η παρουσία της Ελλάδας στα διεθνή ραντεβού του βιβλίου ανανεώνεται με τη συμμετοχή της, σε τρεις ακόμη διεθνείς εκθέσεις: στην 24η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (23-27 Αυγούστου 2017), η οποία ολοκληρώθηκε με τη βράβευση της ελληνικής αποστολής από τους διοργανωτές, την 30ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (6-10 Σεπτεμβρίου 2017) και την 69η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (11-15 Οκτωβρίου 2017).

Η συμμετοχή της Ελλάδας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην 24η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (24th BIBF) η Ελλάδα έλαβε το Βραβείο Αριστείας Εκθέτη (Exhibitor’s Excellence Award). Η ελληνική συμμετοχή υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο.

Η ελληνική αποστολή βραβεύτηκε από ειδική επιτροπή των οργανωτών της έκθεσης για την αναβάθμιση της παρουσίας της συνολικά, για το περίπτερό της και τις εκδηλώσεις που οργάνωσε. Βραβεία δόθηκαν σε περιορισμένο αριθμό εκθετών. Η Ελλάδα τιμήθηκε ως η καλύτερη παρουσία ανάμεσα στους ξένους εκθέτες. Το ελληνικό περίπτερο φιλοξένησε 125 βιβλία πρόσφατης παραγωγής (2016-2017) από 52 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη πεζογραφία, το παιδικό βιβλίο, το λεύκωμα τέχνης, την ελληνική μυθολογία κ.α.

Την ελληνική αποστολή συνόδευσε ο συγγραφέας Δημήτρης Σωτάκης του οποίου το μυθιστόρημα «Το θαύμα της αναπνοής» (Κέδρος, 2009) μεταφράστηκε και εκδόθηκε πρόσφατα στην Ταϊβάν. Βιβλία του Δημήτρη Σωτάκη μεταφράζονται τα τελευταία χρόνια σε αρκετές γλώσσες ενώ ο ίδιος μιλάει κινεζικά.  Προς τιμήν του πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις –η πρώτη στο διάσημο, διεθνούς ενδιαφέροντος βιβλιοπωλείο του Πεκίνου Bookworm, όπου ο Σωτάκης συνομίλησε με τον Κινέζο συγγραφέα Zu Zechen και η δεύτερη στον χώρο της έκθεσης, στο Writer’s Stage, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Πεκίνο, Λεωνίδα Ροκανά, ο οποίος μάλιστα προλόγισε. Τον συγγραφέα παρουσίασε η Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο, Ελισάβετ Φωτιάδου, ενώ μαζί του συνομίλησε η υποψήφια διδάκτορας Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Τσουε Τζιενρόνγκ (Que Jianrong). Ο ίδιος ο συγγραφέας μίλησε τόσο στα ελληνικά όσο και στα κινεζικά δημιουργώντας πολύ θετικές εντυπώσεις στο κινεζόφωνο ακροατήριο.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν πάνω από 120 άτομα, μεταξύ των οποίων Κινέζοι δημοσιογράφοι, ατζέντηδες και εκδότες. Ο Δημήτρης Σωτάκης έδωσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του συνεντεύξεις τόσο στον κινέζικο όσο και στον ελληνικό τύπο. Παρά τη σχετικά μειωμένη κίνηση κατά τη διάρκεια των ημερών της έκθεσης (23-28/8) σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το ελληνικό βιβλίο κέρδισε τις εντυπώσεις των εκπροσώπων του κινεζικού εκδοτικού χώρου, συγκεντρώνοντας δεκάδες ειδικά και γενικά αιτήματα, που έχουν καταγραφεί και θα αποσταλούν προς αξιοποίηση στους Έλληνες εκδότες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εορτάστηκαν και τα 20 χρόνια συνεργασίας των εκδόσεων MM Publications και του εκδότη Γιάννη Μαλκογιάννη με τις κινέζικες εκδόσεις HEP (Higher Education Press), οι οποίοι, ξεκινώντας το 1998, κατόρθωσαν να πρωτοπορήσουν στον τομέα του διδακτικού βιβλίου ξένης γλώσσας, με τις MM Publications να εξάγουν στην Κίνα το πρώτο βασικό βιβλίο ξένης γλώσσας που δεν προερχόταν από κινέζικο εκδοτικό οίκο. Η εκδήλωση, στην οποία επίσης μίλησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα, Λεωνίδας Ροκανάς, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, με μεγάλη προσέλευση κόσμου, με την διάλεξη του γραφίστα Γιάννη Καρλόπουλου, για τη σχέση της ελληνικής με την κινεζική γλώσσα και τους δεσμούς μεταξύ των δυο αρχαίων πολιτισμών να εντυπωσιάζει το κοινό.

Στην έκθεση έκανε τα πρώτα του βήματα και το υπό έκδοση ηλεκτρονικό κόμικ «Ταξίδι στην Άβυσσο της Κεφαλλονιάς», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σε εβδομαδιαία επεισόδια σε όλα τα κινέζικα web και mobile κοινωνικά δίκτυα στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, στα μανδαρινικά. Ο εκδότης του Γιάννης Σκουρογιάννης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο ελληνικό περίπτερο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κατάφερε μέσα σε πέντε ημέρες να δημιουργήσει  μια κοινότητα που μετρά ήδη 1467 κινέζους followers. Στην ελληνοκινέζη ομάδα παραγωγής συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο σεναριογράφος Yiming και οι κομίστες Δανάη Κηλαηδόνη (Danai), ο Πέτρος Χριστούλιας, ο Στάθης Πετρόπουλος, η Αγγελική Σαλαμαλίκη και ο Μάνος Λαγκουβάρδος.

Η έκθεση λειτούργησε επίσης ως ευκαιρία για δημιουργικό  διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής αποστολής και της ιδιαιτέρως δραστήριας Πρεσβείας της Ελλάδας στο Πεκίνο, σχετικά με την προώθηση της συνεργασίας του ελληνικού και του κινέζικου εκδοτικού χώρου, αλλά και του πολιτισμού ευρύτερα, στα πλαίσια του έτους Ελλάδας-Κίνας. Τους καρπούς της όλης αλληλεπίδρασης θα τους φανερώσει αναμφίβολα η χρονιά που έρχεται.