Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Λονδίνο (Μάιος 2014)

Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στην Βρετανική πρωτεύουσα τον Μάιο με αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Με τη μεγάλη συναυλία στις 9 Μαΐου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο κέντρο του Λονδίνου από την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων, γιορτάστηκαν φέτος τα γενέθλια της Ευρώπης στην Βρετανική πρωτεύουσα. Η ορχήστρα ερμήνευσε έργα του Νίκου Σκαλκώτα και δύο ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, έναν ηπειρώτικο και έναν κλέφτικο. Παρουσιάστηκαν επίσης αποσπάσματα από έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία: «Ορφέας» του Μοντεβέρντι, «Σεμέλη» του Χέντελ, «Άλκηστις» του Γκλουκ, «Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ, «Δάρδανος» του Ραμώ, «Σφήκες» του Ραλφ Βον Ουίλιαμς, «Ιδομενέας» του Μότσαρτ και «Η Ωραία Ελένη» του Ζακ Όφενμπαχ.

Στη συζήτηση με θέμα: «Multilingualism in the Ancient World», στο πλαίσιο του 3ου Γλωσσικού και Πολιτιστικού Συμποσίου, αναλύθηκε η σχέση της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας με τις άλλες γλώσσες και κουλτούρες, καθώς και η πολυπλοκότητα του γλωσσικού φαινομένου στον αρχαίο κόσμο, ο οποίος φαίνεται να έχει αλληλεπιδράσει με πολλούς πολιτισμούς και εθνότητες. Η εκδήλωση ήταν συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Souls College και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Παρασκευή, 16 Μαΐου, κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λονδίνο).

Διαλέξεις δόθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Why Greece matters now» για τον εορτασμό των είκοσι πέντε χρόνων συνεργασίας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του King’s College: από τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα John Kittmer: «Why Greece matters today» (Τρίτη, 13 Μαΐου, King’s Building, Αnatomy Lecture Theatre), από τον καθηγητή Frank McGuinness: «Power and Passion in Greek Theatre» (Πέμπτη, 22 Μαΐου, Safra Lecture Theatre) και από την Bettany Hughes: «Socrates and Athens: Why we still need to care about both today» (Πέμπτη, 29 Μαΐου, Safra Lecture Theatre).